- Det tar noen dager før man lander

Her kommer et lite reisebrev fra vår reise til Lakselv

Forrige helg reiste Bodø/Glimt og Stig Johansen til Lakselv og gjestet en fotballturnering sammen med 600 unger, 100 ledere, flere hundre trenere/ledere og en del foreldre, tanter, onkler, mødre, fedre, søstre og brødre. En fantastisk helg med fotball, kaffe, prat, smil, gråt, glede og sorger.

Man opplever så mye på kort tid, at det tar noen dager før man lander etter en helg med så mange inntrykk. Vi var invitert opp av Mr. Reidulf Høybakken (se bilde) og Porsanger IL til å holde et foredrag om spillerutviklingen vi driver i Glimt og hospitering i egen klubb.

Spillerutvikling i Bodø/Glimt, hva gjør vi?

Lagene starter når de er 5-6 år gamle og spiller sammen til de er 12 år. Da er det foreldrene som regel som er trenere for lagene. Når de blir 13 år velger vi ut spillere som skal være på Glimt 1 og Glimt 2. De spillerne som blir tatt med til Glimt 1 får en trener som er ansatt på heltid i Glimt, noe som gjør at det bli en veldig tett oppfølging på disse guttene. Der er du som regel i to år, kan hende at man må slutte etter ett  år. Når du går fra 14 til 16 år, så er det enda et uttak og halvparten blir med videre og det blir trangere vei til toppen. Herfra er det to år til man er juniorspiller, før de vi har mest tro på tar siste steget opp på A-laget. Vi har jo også lag som ikke har heltidsansatte trenere som driver med spillerutvikling og der er også aktiviteten høy. Så alle som starter i Glimt som 6 åring skal vi prøve å gi tilbud til han er 19 år. 

Annonse:

Så vi vil bli best mulig, komme lengst mulig og ha flest mulig.

Jeg skriver vi, men det var jeg som reiste denne gangen og representerte Bodø/Glimt på den beste måten jeg kan! Jeg reiste opp fredags ettermiddag og landet i Lakselv ca. kl. 18:00. Først tok jeg en liten tur innom Reidulf, skifte til  treningstøy og deretter bar det rett i hallen for å se fotball. Turneringen var i gang og det var full trøkk med fotball, kaffedrikking, prat og mange blide mennesker på og utenfor banen. Vi ble i hallen til nesten midnatt og Reidulf kjørte meg hjem for å få litt søvn før lørdagen. Jeg sto opp 08:00 og dro sammen med Reidulf til kantinen for en matbit, Reidulf var hjemme fra hallen tre timer etter midnatt.

Foredraget skulle vi ha kl 2030-2215 på kvelden, vi var så heldige at Porsanger IL stoppet kampene mellom 2100-2200 får at flest mulig skulle komme seg i kantina hvor vi skulle ha en fin stund sammen. Foredraget er i gang og jeg starter med å fortelle om meg selv, det er jo et foredrag i seg selv. Beskjeden som jeg er.

Jeg statet foredraget med  at jeg kommer fra Glimt, hva jeg jobber med og hva vi skal få høre om. Kommer selvfølgelig også kjapt inn på at jeg har vokst opp i Kabelvåg. For de som sitter i rommet nå, har mange av de samme utfordringene som vi opplevde hjemme i Kabelvåg i min barndom. Så selv om det er Glimt jeg snakker mest og, så blir det mange spørsmål som jeg kan svare på grunn av at jeg er vokst opp i en liten klubb i Lofoten. Utfordringene med spillerutvikling og hospitering er like aktuelt i store som små klubber. Jeg går ikke innom alt som ble diskutert, men vi fant vel ut at informasjonsflyt og kommunikasjon mellom oss voksne er en god start. Samtidig som vi må være flinkere til å støtte trenere som gjør en jobb gratis for idretten og samfunnet ellers.

Stig Johansen ble tatt godt imot i Lakselv i helgen
Stig Johansen ble tatt godt imot i Lakselv i helgen

Så her kommer en takk til alle frivillige i fotballklubbene : HIF/STEIN, KIF, NORDKINN, ALTA, BUL, POLARSTJERNEN, NORILD, NORDLYS,KAUTOKEINO, BJØRNEVATN, HESSENG,NERSKOGEN, TANA. Det er bare og se på bildene, følte meg utrolig velkommen og vi fikk en stund med diskusjoner om vår flotte ungdom.

Etter en fin stund sammen med trenere og ledere, dro vi rett i hallen. Der så vi kamper til nærmere 0100 før Reidulf kjørte meg hjem og Reidulf dro tilbake. Jeg sto opp 07:30 på søndag for å få med seg noen kamper før man dro hjem til Bodø. Var hjemme søndags ettermiddag og er blitt enda litt mer klar over hvor viktig den jobben vi alle gjør for å være et best mulig forbilde for våre unger.

Det første jeg tenkte når jeg kom inn i hallen i Lakselv, dette er SPILLERUTVIKLING og vi er alle med på det. Foreldre, trenere, lagledere, dugnadsgjengen, sponsorgjengen og ikke minst dommerne.

Hvorfor jeg tenker at dette er spillerutvikling ?

Jo, vi er alle med på å danne et samfunn hvor vi alle er en del av og når unge mennesker skal lære så ser de på oss eldre og med å se at de voksne stiller opp med kjøring, baking, dømming, være trenere, være ledere og jobbe dugnad. Da tror jeg de vil jobbe enda litt hardere for å bli så god man bare kan i det man holde på med, for man ser med god innsats, så blir det flotte opplevelser. Og trener du godt og lenge nok, så er drømmene kanskje et steg nærmere . Så derfor alle sammen, gjør en forskjell der dere bor og hjelp til med det man kan. Og vi kan mye.

Avslutningsvis vil gjerne få fortelle litt om dommerne i denne turneringen, det var en utrolig flott miks av unge og litt eldre dommere. Det var kommet unge håpefulle dommere fra Troms som satte sitt flotte preg på helga med stabil og god dømming. Blandet med litt eldre erfarne dommere fra Finnmark, så var alle i gode hender. Så til alle trenere og ledere, ikke kødd med våre dommere. De og vi gjør alltid det beste vi kan, denne aktuelle dagen. 

Vil takke for at Du tok deg tid til å lese dette og kanskje fikk du med deg bildene

Du kan lese mer om turneringen her

Ha en flott dag.

Stig Johansen

Annonse fra Eliteserien: