Rekordlaget Bodø/Glimt

Sesongen 2017 har blitt et skikkelig rekordår for våre gule helter. Se full oversikt her.

Kristian Fardal Opseth ble før sesongens siste seriekamp kåret til Årets spiller i OBOS-ligaen og kronet det hele med å score et skikkelig rekordmål på tampen av kampen. Med sin 28. scoring sørget Kristian Fardal Opseth for å skrive seg inn i rekordbøkene, men det var ikke den eneste rekorden Glimt satt i 2017. 

Her er en liten oversikt over rekordene. 

Opp på første forsøk

Bodø/Glimt klarte for første gang i klubbens historie å rykke opp på første forsøk. Det ble klart etter at Florø ble slått 4-1 på Aspmyra 1. oktober. Hele fire runder før slutt kunne ingen lag ta igjen Glimt på tabellen og laget rykket opp til Eliteserien på kortest mulig tid. 


Målrekorder: 

Mestscorende spiller i én sesong: Kristian Fardal Opseth scorte som nevnt 28 mål i i OBOS-ligaen 2017. Det er ett mer enn den tidligere rekorden til Stabæk og Daniel Nannskog. Rekorden til svensken har stått siden 2005 og det er ingenting som tyder på at noen kommer til å ta fra Fardal Opseth rekorden med det første. Dermed er det ingen spillere som har scoret mer mål i én sesong på nivå to enn Glimt-spiller Kritian Fardal Opseth!

Flest mål i én sesong: Da det gjenstod fire runder av årets sesong trengte Bodø/Glimt 17 mål for å slå HamKams målrekord fra 2007. Den ti år gamle rekorden lød 82 scoringer på 30 kamper. Etter å ha fått en dårlig "start" med bare ett mål mot Levanger måtte de helgule fra nord sette ballen i mål 16 ganger på tre kamper. Det skulle vise seg å bli like lett sagt som gjort. Fire mål mot Jerv ble fulgt opp av to ganger seks mål mot henholdsvis Åsane og Strømmen. Dermed scoret Bodø/Glimt 83 mål på én sesong på nivå to. Det er enestående i norsk fotball og kommer til å stå i historiebøkene i åresvis. 

Mål i flest kamper på rad: Ulrik Saltnes har bøttet inn mål for Bodø/Glimt denne sesongen og kronet det hele med tre mål og hatrick mot Åsane i sesongens siste hjemmekamp. Tidligere i sesongen ble det jammen en rekord på gutten fra Brønnøysund. Saltnes lagde nemlig mål i runde 14, 15, 16, 17, 18, 19 og 20. Det er ingen som har scoret mål i sju kamper på rad i OBOS-ligaen tidligere. 

Klubbrekord: Størst målforskjell: Etter 30 kamper i OBOS-ligaen står Glimt igjen med 50 plussmål. 83 scoringer. 33 imot. Dette er soleklar ny klubbrekord, men er dessverre ikke godt nok til å ta ligarekorden på nivå to. Den tilhører Aalesunds FK fra sesongen 2002. 

PS! I 2017 hadde Bodø/Glimt et poengsnitt på over 2,7 mål per kamp. Det er solide tall, men ikke nok til å sette ny klubbrekord. Glimt anno 1992 hadde vesentlig færre kamper i sesongen, men gjorde som oftest hakkemat av de fleste lagene de møtte på sin vei. 68 scoringer på 22 kamper gir et snitt på godt over 3 mål per snitt. Det ble bare en nestenrekord i år. 

Poengrekorder:

Klubbrekord: Flest poeng på én sesong: Bodø/Glimts poengrekord på én sesong i norsk fotball var på 67 poeng fra 2013. Den rekorden ble smadret av Glimt anno 2017. Etter 30 spilte kamper står Bodø/Glimt igjen med 71 poeng. Klubbrekorden ble slått én runde før slutt. 71 poeng er dessverre ikke nok til å slå poengrekorden i OBOS-ligaen. Start tok 74 poeng i sesongen 2004, og gikk hen og tok sølv i Eliteserien året etter. Glimt var fire poeng for små denne gangen. 

Størst poengdifferanse: Etter at det gikk over til å bli 16 lag på nivå to i Norge har aldri en klubb vunnet ligaen med større poengdiferanse enn Bodø/Glimt. Faktisk innehar klubben fra Bodø både første og andreplass på lista. I 2013 var det 15 poeng ned til Stabæk, mens det i 2017 er 16 poeng ned til Start på andreplass. Dermed ble Bodø/Glimt 2017 historisk på enda ett felt. 

Defensive rekorder: 

Tangering av klubbrekord: Flest kamper på rad uten baklengs: I 2017 som i 2013 gikk Bodø/Glimt fem kamper på rad uten å slippe inn mål. I år fikk først Arendal kjenne kreftene på kroppen i 5-0-kampen på Aspmyra, før Elverum, Fredrikstad, Kongsvinger og Sandnes Ulf alle gikk målløse av banen mot Glimt fra Bodø. Glimt slapp dessverre inn to mål i kampen mot Start like etter, som gjorde at rekorden ikke var mulig å slå. 

Salgsum:

Klubbrekord: Største overgangssum for spillere: Hvis vi tar utgangspunkt i at det media skriver er riktig har Bodø/Glimt solgt spillere for mer penger enn noen sinne i 2017. Mathias Nordmann og Fitim Azemi ble store bidragsytere til denne rekorden. Skal vi tro media er også Mathias Normann tidenes dyreste Bodø/Glimt-spiller. 

Ungguttas år:

Om det er en rekord er vi jammen ikke sikkert på, men i år har det blitt brukt uvanlig mange unge spillere hos Bodø/Glimt. Jens Petter Hauge, Runar Hauge, Håkon Evjen, William Arne Hanssen, Fredrik André Bjørkan og Mathias Normann har alle fått prøve seg for Glimt i 2017. I tillegg var også Tobias Johnsen i Glimts tropp i siste serierunde. 

Håkon Evjen ble den første spilleren født på 2000-tallet som fikk spille for Bodø/Glimts A-lag. Én uke senere ble Runar Hauge den andre, og muligens den yngste i Glimts historie. 

I tillegg til disse er det nok flere rekorder som potensielt kan ha blitt slått uten at vi har statistikk nok til å kunne bekrefte det. Jens Petter Hauge står igjen med 12 asisst i årets sesong,det er like mange som Trond Olsen hadde i Eliteserien i 2008. Om det er nok til ny klubbrekord vet vi ikke. Til sammenlikning hadde Ulrik Berglann 11 assist i 2013. Det samme hadde Olav Råstad i 2006. 

Annonse fra Eliteserien: