De neste nr. 1

Akademileder Gregg Broughton blogger om 2020-sesongen.

Annonse:

Kampplattform

Regjeringens beslutning om å utsette gjenåpningen av breddefotballen i Norge har vært et stort tilbakeslag for alle i klubben med fokus på spillerutvikling. De nasjonale U14-, U16- og U18-konkurransene, de nasjonale turneringene og 3. divisjon er alle utsatt, noe som betyr at de unge spillerne våre ikke har fått konkurrere nasjonalt siden november 2019. Nasjonal ungdomsfotball har åpnet seg i nesten alle andre europeiske land, noe som betyr at norske talenter blir hengende etter sammenlignet med våre europeiske kolleger. Dette er spesielt relevant for bro-spillerne våre, de som er nærmest A-laget, ettersom det er de som trenger mest spilletid for å sikre at gapet ikke utvides til seniorspillerne.

Spillere på utlån

I vårt første møte med teknisk hjerte i 2020, et sportslig utvalgt rundt A-laget, skisserte vi en årlig utviklingsplan for hver av våre bro-spillere. For spillere som Runar Hauge ble dette til et lån i Obos Ligaen. Runar er en flott spiller, og det er ingen overraskelse å se ham passe inn i Grorud. Vi håper at denne erfaringen forbereder ham til A-laget i 2021. Han vil alltid møte sammenligninger med sin bror, men han er en helt annen spiller, og forhåpentligvis vil dette lånet gi ham en sjanse til å begynne å utvikle sin egen identitet på en nasjonal scene.

Planen for Elias Hoff Melkersen var å trene regelmessig med A-Laget og spille i tredje divisjon, men uten spillplattform ble behovet for å spille kamper prioritert i høst. Hødd har gitt ham denne muligheten og forhåpentligvis får begge parter mye ut av denne muligheten. Vi vil også fortsette å ha samtaler om Adan Hussein og Ask Tjærandsen-Skau de neste ukene. Vi vet at seniorerfaring i tidlig alder har gitt spillere fra andre klubber som Elias Hagen og Sebastian Tounekti sjansen til å komme inn og være en del av A-lagstroppen vår, og vi må fortsette å sikre at våre unge spillere får de beste mulighetene til å utvikle seg videre. 

Spillere født 2001

Det er en del av den naturlige utviklingssyklusen at spillere som fullfører videregående også slutter i Glimt-akademiet og fortsetter å søke seniorfotball utenfor klubben. Dessverre, for guttene født i 2001, gjorde corona det slik at deres tid i Glimt avsluttet uten sjanse til å få en siste påvirkning i 2020. Vi ønsker å benytte anledningen til å komme med en stor takk og ønske følgende spillere lykke til videre.  

Dere vil for alltid kunne si at dere har vært en Glimt-spiller og at dere vil være velkommen tilbake:

• Asgeir Eliassen 

• Jonas Skipnes

• Nicolai Wårheim Moholt

• Sivert Jarmund

A-lisens

Vi benytter anledningen til å ønske våre to G17-trenere, Tarald Laugsand og Thiago Martins, det aller beste med A-lisens utdanningen de er med på med NFF denne uken. Det er en flott læringsmulighet, og jeg ser frem til å se utviklingen deres gjennom hele kurset.

Øvelse på høyt nivå

Etter nedstegningen i påsken har akademiet fungert veldig bra og har levert egentreningsprogram og treninger i toppklasse på alle årsklasser.  To av våre sentrale satsingsområder i 2020 var å fortsette å utvikle læringsmiljøet og øke intensiteten på treningen. Trenerteamet til G13-15 Dan Leivers, Eirik Kolstad, Thomas Jacobsen og Olav Øverli har vist en tilnærming som er på europeisk nivå i forhold til planlegging, vurdering og evaluering av trening. Deres forståelse av spillerens individuelle behov, sammen med deres pedagogiske tilnærming, har vært godt å observere og har bidratt til å akselerere spillerens utvikling.

Alle aldersgrupper har brukt GPS-systemer i 2020, og med assistanse fra våre fysiske trenere, Petter Skogsletten og Rick Aben, har trenerne fått tall og statistikk fra lagstreningene sammenlignet med hvordan A-laget gjør det på sine treninger og kamper. 

Produktivitet

Klubbens kjernevisjon om å ha en stabil Eliteserieklubb samtidig som nordnorske spillere får muligheten til å spille er overoppnådd i 2020! Vi er for øyeblikket 13 poeng klare på toppen av ligaen, med 26% av minuttene spilt av egenproduserte spillere under 23 år, og 35% av minuttene spilt av nordnorske spillere. Dette har gitt oss en økning i NTFs produktivitetstabell, der Glimt for tiden er på 4. plass, bak Stabæk, Vålerenga og Tromsø. Supportere vil glede seg over å høre at vi raskt nærmer oss 3. plass, og håper å fullføre 2020 som den mest produktive klubben i Nord-Norge.

Tidligere erfaringer

“Vi er summen av våre erfaringer. Disse opplevelsene - det være seg positive eller negative - gjør oss til den personen vi er, når som helst i livet vårt. ”

Som noen som tror lidenskapelig på utvikling av mennesker, prøver jeg ofte å reflektere over mine tidligere erfaringer i et utviklingsmiljø, positivt eller negativt, for å ta leksjoner om hva som fungerte og hva som kunne ha gjort annerledes for å hjelpe andre med å oppnå sitt potensial.

I sommer har to fremragende unge menn, som jeg har hatt det privilegium å jobbe med i tidligere roller, byttet klubber for en samlet pris på rundt 60 millioner euro. Jamal Lewis fra Norwich City til Newcastle United, og Ben Chilwell fra Leicester City til Chelsea. Begge spillerne var ydmyke, iboende drevet, voldsomt dedikert til selvforbedring og hadde et godt støttenettverk hjemme. Begge spilte også andre idretter på et elitenivå frem til fylte 16 år.

Ved å sikre at Glimt rekrutterer og fortsetter å utvikle unge nordnorske spillere med et lignende tankesett, kan vi sikre at vår visjon kontinuerlig blir oppfylt i fremtiden.

Annonse fra Eliteserien: