Jonas Kolstad og Putte på Åpen dag.

4-3-3: – Håper jeg slipper å være i troppen i år

Annonse:

Jonas Ueland Kolstad har vært i glimtsystemet siden 2003. Både som førstekeeper, resservekeeper og keepertrener. Til tross for at han ikke har spilt en obligatorisk kamp for Bodø/Glimt siden 2013 har det vært nære på at 44-åringen har måtte entre banen – senest i fjor. 

Historien om hvordan det hele gikk for seg fortalte Jonas Kolstad i glimtpodkasten 4-3-3 denn uken. 

– Tidligere har jeg vært godt forberedt og klar til å komme innpå om det skulle trengs, men i kampen mot Viking i fjor ..., sier han og drar på ordene. 

Bodø/Glimt hadde akkurat signert nederlanske Joshua Smiths da sesongen 2020 omsider åpnet i juni i fjor. Nederlenderen var enda ikke spilleklar for de helgule og Glimts tredjekeeper, Marcus Andersen var ute med et brudd i armen. 

Dermed var det bare Nikita Haikin som var spilleklar av Glimts keepere før seriepremieren mot Viking. Da 43 år gamle Jonas Ueland Kolstad, Glimts trofaste keepertrener måtte dermed trå til. 

_DSC7275KentEvenGrundstadFoto
Det ble ingen kamper på Jonas Kolstad i 2020 (heldigvis), men det ble et velfortjent seriegull. Foto: Kent Even Grundstad

– Siden jeg la opp i 2013 har jeg hatt kamper på benken i både 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 og 2020. Vanligvis når man er reservekeeper håper man kanskje at førstekeeperen gjør feil eller må byttes ut sånn at man får spille, men den følelsen var totalt fraværende i den kampen, sier Kolstad, og legger tydelig trykket på "totalt". 

– Var du nervøs for å bli byttet inn, spør 4-3-3-programleder, Regine Boym.

– Ja, virkelig! Jeg hadde jo ikke trent noe. "Tenk hvis jeg kommer innpå, det må jo se så dumt ut", tenkte jeg, sier han i podkasten. 

– Men hadde du ikke bitte litt lyst til å komme innpå?

– Jo, altså når vi ledet 4-2 med bare noen minutter igjen tenkte jeg at jeg godt kunne tatt turen inn på banen, ler han. 

En febertest kunne sendt han på banen

Med bare én spilleklar keeper var det ikke mye som skulle til for at Jonas Kolstad måtte på banen i denne kampen. Og faktisk kunne det gått så langt at han måtte starte oppgjøret. 

– Det var jo temperaturmåling av alle spillerne på vei inn på stadion. Det tar cirka fem sekunder å måle temperaturen på spillerne, men da Nikita skulle måles sto han der i rundt to minutter. Da kjente jeg pulsen stige litt. 

Kolstad forteller at til tross for fine sommertemperaturer i Stavanger denne dagen hadde Glimts sisteskanse på seg godt med klær, noe som ga utslag på temperaturmåleren. 

– Han målte litt for høyt, og de andre spillerne begynte å prate. "Jonas, nå må du gjøre deg klar", sa de. Men heldigvis fikk han av seg jakken og fikk ned temperaturen og ble spilleklar. 

Selv om det kunne vært fristende la heller ikke Nikita inn noen falske skader eller haltet forbi Jonas for å skremme han. 

– Heldigvis ikke! Han var en bra lagspiller. 

Bildet viser Jonas Kolstad som ligger på bakken med ballen i hendene, mens både gule glimtspillere og svarte løvhamspillere løper ut fra boksen mot midtstreken.
I 2010 holdt Jonas Ueland Kolstad nullen mot LøvHam i Glimts 3-0-seier i OBOS-ligaen.

Hør hele episoden med Jonas Kolstad

"Fotballspiller på Bodø/Glimt siden 2003. Eller rettere sagt, reservekeeper siden 2003.” hans egne ord, men selv om han ikke har gitt helt slipp på reservekeeper-drømmen riktig ennå – så er nå mest kjent som “verdens beste keepertrener”. En glede å ha han på besøk i 4-3-3.

Hva er Jonas Kolstads beste kostholdstips? Hvor mange dresser finner du skapet hans og hvilken kamp er egentlig den beste han har spilt? Er han en straffe-spesialist eller er det bare et inntrykk vi har? Og tør vi egentlig spørre om giganttabben mot Lyn i 2005? Svaret på disse spørsmålene og mange flere får du i den første episoden av 4-3-3.

4-3-3 er en podcast fra Bodø/Glimt med Regine Boym og Niklas Aune Johnsen. Vi inviterer spennende gjester til en prat om fotball, Glimt og livet. I tillegg stikker det alltid innom en fra klubben som kan fortelle litt om status på tingenes tilstand her og nå.

Podcasten finnes på de aller fleste steder hvor man vanligvis finner podcaster. Søk på 4-3-3 eller Bodø/Glimt, så finner du oss. 4-3-3 er tilgjengelig på: 

Lurer du på noe? Eller har ris eller ros? Send en epost til [email protected]

Annonse fra Eliteserien: