4-3-3: – Uten han hadde jeg ikke vært her i dag

Ibba Laajab nyter fotballtilværelsen i Japan, og takker Glimt og spesielt én mann for at drømmen gikk i oppfyllelse.

Annonse:

En lang og tung periode i fotballkarrieren til Abdurahim "Ibba" Laajab toppet seg etter et mislykket låneopphold på Nadderud høsten 2012. Han hadde vært rundt om i flere klubber i østlandsområdet, og til tross for gode opphold i både Mjøndalen og Strømmen var det mye som ikke klaffet for den tekniske spissen. 

Han endte opp i Vålerenga, ble brukt på vingen og mistrivdes i fotballhverdagen. Så kom telefonen fra en gammel kjenning, forteller Ibba i den nyeste utgaven av 4-3-3. 

Jan Halvor Halvorsen var nyansatt som hovedtrener i Bodø/Glimt og var på jakt etter mannen som kunne skyte de helgule tilbake til Eliteserien etter tre sammenhengende år i Adeccoligaen (som det het på den tiden). Valget falt på sin tidligere elev fra Notodden. 

– Hit flytter jeg aldri

Ibba Laajab var egentlig ferdig med fotball og forberedt på å legge skoene på hylla da telefonen fra Halvorsen kom. Etter litt overtalelse ble det til at den marokanskfødte spissen satte seg på flyet til Bodø for et møte. 

– Jeg husker da jeg gikk av flyet i Bodø og det var kaldt og mye vind. Da tenkte jeg bare "Herregud! Hit flytter jeg aldri. Det skjer ikke". 

Men Jan Halvor Halvorsen ville ikke gi seg, og etter et møte med sin nye trener og Team Manager Håvard Sakariassen ble Ibba overtalt til å prøve seg i nord, i alle fall for ett år. 

– Jan Halvor har sett de riktige tingene i meg, i tilegg til at han hadde troa på meg. Det var sikkert mange kamper der folk rev seg i håret og tenkte "Hva er det han holder på med?". Men han ga meg tillit og til slutt løsna det. Det var en viktig faktor for at jeg skulle kunne blomstre i Bodø. 

ibba richards vard.jpg
Ibba og Dane Richards jubler for scoringen som sikret opprykket til Eliteserien 2014. Foto: Kent Even Grundstad

Det høres enkelt og greit ut, i alle fall når vi ser hva resultatet ble. Ibba scoret 17 mål i sin første sesong i Bodø og laget rykket suverent opp til Eliteserien. Det påfølgende året ble det nye 13 mål på Ibba før han forlot Bodø til fordel for kinesisk fotball. 

Stortrives i Japan

I Kina begynte klubben hans å se seg om etter de aller største stjernene i verden, og dermed ble det ikke lenger plass til Ibba, som ett år senere forlot Hebei og skrev under for Yokohama FC. 

Der spilte han blant annet med den japanske fotballegenden Kazuyoshi Miura, verdens eldste profesjonelle fotballspiller. Mer om det kan du høre i podkasten vår, 4-3-3 som er tilgjengelig overalt der du hører podkast. 

Både han og familien stortrives i Japan og det hele ble til på grunn av en gledelig telefon i en tung og vanskelig tid. 

– Det er ikke noe tvil om at det er takket være Jan Halvor. Uten han hadde jeg nok ikke vært her i dag, sier Ibba. 

Se bilder fra Ibbas Glimt-karriere: 

Hør hele episoden med Ibba Laajab her

“Han lot Østlandet være Østlandet og la ut på en eventyrlig reise som startet i nord. Han kom til Bodø for å skyte fart på karrieren, og som sagt så gjort. På første forsøk scoret han 17 mål og skøyt Bodø/Glimt tilbake i det gjeve selskap etter flere sesonger i daværende Adeccoligaen. TIlbake i Eliteserien gjorde både han og laget en god sesong og etter 13 nye scoringer bar det videre til Kina. I dag lever han fotballivet i Japan. Abdurahim “Ibba” Laajaber ukas gjest i 4-3-3!"

Hvordan er livet i Japan, og hvordan er det egentlig å være både venn og lagkamerat med verdens eldste profesjonelle fotballspiller? Hvorfor trener Ibba stadig sammen med de lokale barna utenom egne treninger, og hva er de største forskjellene på japansk og norsk fotball. Hvem var den beste spilleren han spilte med i Glimt (utenom Badou) og hvorfor er Glimt så dyktige på å utvikle fotballspillere? Svaret på disse spørsmålene og mange flere får du i den nyeste episoden av 4-3-3.

Vi beklager litt dårligere lydkvalitet på denne episoden enn det du er vant med. Det skyldes litt dårlig linje til Japan. Vi beklager også at ukens episode ikke er tilgjengelig på YouTube. Teknologien spilte dessverre ikke på lag. 

4-3-3 er en podcast fra Bodø/Glimt med Regine Boym og Niklas Aune Johnsen. Vi inviterer spennende gjester til en prat om fotball, Glimt og livet. I tillegg stikker det alltid innom en fra klubben som kan fortelle litt om status på tingenes tilstand her og nå. Podcasten finnes på de aller fleste steder hvor man vanligvis finner podcaster.

Søk på 4-3-3 eller Bodø/Glimt, så finner du oss Husk å følge oss på andre sosiale medier.

Lurer du på noe? Eller har ris eller ros? Send en epost til [email protected]

Annonse fra Eliteserien: