Aldri scoret flere mål

Sesongen 2017 har vært en parademarsj og de helgule har hatt på turboen fra start av.

Sesongen er ikke over, men allerede to runder før slutt har Bodø/Glimt slått sin egen klubbrekord i antall scoringer på én sesong fra 25 år siden.

Kristian Fardal Opseth har bidratt med hele 27 scoringer, men laget totalt har nettet 77 ganger på 29 kamper. Det gir et målsnitt på over 2,6 mål i hver eneste kamp. 

"Aldri" målløs av banen

I sesongen 2017 har Bodø/Glimt bare gått målløse av banen to ganger, begge med Sandnes Ulf på motsatt banehalvdel. Seks ganger har de helgule "bare" scoret ett mål i løpet av 90 minutter. 

Slik statistikk gir naturligvis ny klubbrekord. La oss sammenlikne med tidligere sesonger. 

Tidligere rekorder:

På landets øverste nivå har Glimt aldri scoret mer enn 65 mål. Det skjedde i 1995, da Glimt spilte seg til bronse i Eliteserien.

I jubelsesongen 1993 ble det til sammenlikning "bare" 51 baller i motstanderens nett, mens i "midt på treet"-sesongen 1999 scoret de helgule 52 ganger. 

Det nest høyeste antallet mål i én sesong på øverste nivå for Glimt kom også i et "midt på treet"-år. 2015 starter de helgule forferdelig, men tok seg opp voldsomt på sommeren. Til slutt sto de med 53 scoringer i en sesong som endte på 9.plass på tabellen. Til sammenlikning ble det "bare" 37 scoringer i jubelåret 2008. 

Da Bodø/Glimt sist vant ligaen på nivå to scoret de helgule 63 mål. Da ble "Ibba" Laajab toppscorer med 17 mål. I det andre opprykksåret 2007 scoret Glimt hele 66 - da endte de helgule på tredjeplass og rykket senere opp via kvalifisering.  

I 1992 feide nordlendingene gjennom 1. divisjon og scoret 69 ganger. Denne rekorden sto ubeseiret i 25 år helt til Thomas Drage, Fredrik André Bjørkan og Kristian Fardal Opseth sørget for totalt fire ny scoringer forrige søndag. 

Målsnittet var derimot overlegent i 92'. 69 mål på 22 kamper gir et snitt på over tre mål per kamp. Skal Glimt klare det i 2017 må det scores 19 mål på de neste to kampene. Der går vel troen over i fantasi. 

Tidenes toppscorer

Kristian Fardal Opseth har som nevnt bidratt med hele 227 scoringer i år og har tangert toppscorerrekorden i OBOS-ligaen. Den tilhører Daniel Nannskog, som scoret 27 mål for Stabæk i 2005. 

Pontus Engblom ble toppscorer i OBOS-ligaen i fjor og scoret 26 ganger. Dessverre for Engblom manglet det ene målet for å tangere Nannskog. Vil det lykkes for Fardal Opseth i år? Da må han scoret ett mål på den siste kampen. 

Håpet for de helgule om å bli det mestscorende laget i OBOS-ligaen gjennomtidene er kanskje li ferd med å svinne. HamKam var solide i 2007 og satte ballen i mål 82 ganger. Da må det minimum 6 på den siste kampene for Glimt til. Umulig? Nei! Ambisiøst? Ja!

Alle 77 målene

Det kan fort bli mer enn 77 mål for Glimt i 2017, men enn så lenge får vi kose oss med de 77 som har kommet. Elverum har fått hardest medfart fra de helgule i år, med hele 9 mål i mot. Regner vi med oppgjøret i Cupen, hvor Elverum for øvrig fikk sin revansj, har Glimt scoret 11 ganger mot Hedmarkingene. Sandnes Ulf har vært gjerrigst mot Glimt i år og tettet helt igjen. Ikke bare i serien, men også da lagene møttes til treningskamp på La Manga i vinter gikk de helgule målløse av banen. 

Her er listen over mål, sortert etter motstander:

Elverum - 9
Jerv - 8
Ull/Kisa - 8
Arendal - 8
Åsane - 7
Florø - 6
Fredrikstad - 5
Start - 5
Kongsvinger - 4
TUIL - 4
Ranheim - 4
Strømmen* - 4
Mjøndalen - 3 
Levanger - 2
Sandnes Ulf - 0

*Glimt har bare møtt Strømmen én gang denne sesongen. 

Her er listen over hvilke spillere som har stått bak de 77 målene i år: 

Kristian Fardal Opseth - 27
Ulrik Saltnes - 13
Trond Olsen - 10
Vegard Leikvoll Moberg - 8
Martin Bjørnbak - 4
Thomas Drage - 2
Joachim Osvold - 2
Amor Layouni - 2
Daniel Edvardsen - 1
Brede Moe - 1
Erlend Dahl Reitan - 1
Fredrik André Bjørkan - 1
Nemanja Mladenovic - 1
Jens Petter Hauge - 1

Så da gjenstår det å se hvor lenge målrekorden står denne gangen. 

Annonse fra Eliteserien: