Åttendedelsfinale for fullsatt Aspmyra

Det blir et spennende møte med en tidligere lagkamerat for Bodø/Glimt på torsdag.

Annonse:

Etter å ha spilt den skotske serielederen, Celtic av banen i play off-kampene i februar er det duket for nok en Europa-kveld på Aspmyra. På torsdag kommer nemlig AZ Alkmaar på besøk til Bodø for å kjempe om en plass i kvartfinalene i UEFA Europa Conference League. 

Glimt vant fortjent i begge sine oppgjør mot Celtic. Først en meget imponerende 3-1-seier på bortebane i Glasgow, før de helgule vartet opp med en oppskriftsmessig 2-0-seier på hjemmebane uka etter. AZ Alkmaar på sin side, har ikke spilt Europa-cup siden desember etter at de vant gruppa si i gruppespillet. 

Glimt er ute av sesong, mens AZ også kjemper om en Champions League-plass i Æresdivisjonen i Nederland. 

Et nederlandsk topplag

AZ Alkmaar kommer til Bodø rett fra en sterk 3-1-seier på bortebane mot NEC Nijmegen på søndag. Med tre nye poeng på konto festet de grep om fjerdeplassen i Nederland, som gir plass i tredje runde i kvalifiseringen til neste års UEFA Europa Conference League. 

Nederland har flere plasser i neste års Europa-cuper, hvor blant annet seriemesteren går rett til gruppespillet i den gjeveste turneringen, Champions League. Men for AZ Alkmaars del håper de nok på å minst klatre én plass til og dermed heller få muligheten til å kvalifisere seg til Europa League neste sesong. Foreløpig ligger de ett poeng bak Feyenoord, som innehar tredjeplass i ligaen. 

CFR Cluj v AZ Alkmaar Group C - UEFA Europa Conference League.jpg
CLUJ-NAPOCA, ROMANIA - OCTOBER 21: Bruno Martins Indi of AZ Alkmaar warms up prior to the UEFA Europa Conference League group D match between CFR Cluj and AZ Alkmaar at Constantin Radulescu Stadium on October 21, 2021 in Cluj-Napoca, Romania. (Photo by Vasile Mihai-Antonio - UEFA/UEFA via Getty Images,)

Med ni poeng opp til nummer to, PSV kan det bli vanskelig å sikre seg muligheten for å spille Champions League for torsdagens motstandere. 

Nederland er en stolt fotballnasjon og AZ Alkmaar var ett var tre nederlandske lag som var kvalifisert til gruppespillet i årets Conference League. Ikke nok med det, alle tre lagene er klare for åttendedelsfinalene. Feyenoord og AZ vant sine grupper, mens Vitesse kvalifiserte seg på samme måte som Glimt, via play off-kampene. 

Håkon Evjens far, tidligere Glimt-spiller Andreas Evjen stakk innom podkasten 4-3-3 for å snakke mer om AZ Alkmaar. Den kan du høre her: 

 tillegg kom også PSV Eindhoven inn i play off-kampene via Europa League og sendte ut Maccabi Tel Aviv. Dermed har Nederland fire lag blant de siste 16 i turneringen. 

AZ' vei til åttendedelsfinalen 

AZ Alkmaar endte som nummer tre i fjorårets Æresdivisjon og fikk dermed muligheten til å kvalifisere seg til UEFA Europa League. Det lyktes de ikke med. I play off-kampene ble de trukket mot Celtic, som vi alle vet lyktes med å ta seg til Europa League. 

Kampene mot skottene endte med et 0-2-tap i Glasgow og en sterk 2-1-seier hjemme i Alkmaar. Dermed stoppet Europa League-drømmen for AZ med 2-3 sammenlagt mot Celtic. 

CFR Cluj v AZ Alkmaar Group C - UEFA Europa Conference League (1).jpg
CLUJ-NAPOCA, ROMANIA - OCTOBER 21: Jesper Karlsson of AZ Alkmaar celebrates with team mate Owen Wijndal after scoring their sides first goal during the UEFA Europa Conference League group D match between CFR Cluj and AZ Alkmaar at Constantin Radulescu Stadium on October 21, 2021 in Cluj-Napoca, Romania. (Photo by Vasile Mihai-Antonio - UEFA/UEFA via Getty Images,)

I stedet ble det gruppespill i den aller første utgaven av UEFA Europa Conference League for nedelenderne. Der fikk de få problemer og tok seg gjennom som gruppevinnere uten et eneste tap på samvittigheten, i likhet med bare tre andre lag (Bodø/Glimt, Feyenoord og Rennes). 

AZ åpnet gruppa med 2-2 på bortebane mot debutanten Randers fra Danmark, før de slo tsjekkiske Jablonec 1-0 hjemme i andre runde. Deretter beseiret de romenske CFR Cluj 1-0 borte og 2-0 hjemme før det igjen ble poengdeling da de møtte Jablonec. Mot Randers i siste kampen skaffet nederlenderne seg en knepen 1-0-seier og vant dermed også gruppe D med 14 poeng. To poeng mer enn Glimt fikk i sin gruppe, der nordlendingene endte som nummer to. 

Som alltid kommer glimt.no tilbake med mer informasjon om AZ Alkmaars historie og hjemby foran borteoppgjøret. Returkampen spilles torsdag 17. mars. 

Gruppevinnerne slapp unna play off-kampene mellom gruppetoerne fra Conference League og gruppetreerne fra Europa League måtte gjennom. 

Gjensyn med gamle kjente

AZ Alkmaar har flere norske spillere i troppen. Jonas Svensson var inntil nylig en fast del av rødtrøyenes startellever, før han i fjor vendte snuten mot tyrkisk fotball. I tillegg spiller Fredrik Midtsjø og Axel Fonn Wirty fortsatt i klubben. 

For Glimt-supporterne er det nok et annet navn som stikker seg mer ut. Tidligere Glimt-spiller, årets spiller i Eliteserien 2019 og narviking Håkon Evjen vender tilbake til Bodø på torsdag. 

DSC_7761_Kent_Even_Grundstad.jpg
Håkon Evjen under hjemmekampen mot Strømsgodset i 2019. Foto: Kent Even Grundstad

Unggutten reiste fra Glimt etter en fantastisk sesong i 2019 og har i tiden i Nederland slitt med å få nok spilletid for A-laget til AZ. Klubben har hele tiden stått på at han er i fremtidsplanene og i 2022 har det så langt sett ut til å løsne for Evjen. 

Han har startet for AZ Alkmaar i fem av de siste seks serierundene i tillegg til to cupkamper. Sist søndag noterte han seg også for et mål mot nevnte NEC. 

Håkon Evjen var i fjor sommer gjest i Glimt-podkasten 4-3-3 som du kan se i videovinduet nederst i saken eller høre der du hører podkast. 

Annonse fra Eliteserien: