Her ser du cupfesten i Alta

Det føles nærmest som en evighet siden det sist ble spilt kamper i Norgesmesterskapet. Men denne uken er vi endelig tilbake.

Etter to oppgjør mot nordlandslag i de to første rundene av cupen skal Glimt reise nordover i runde tre. Opp av bollen sammen med Glimt kom altså cupens nordligste motstander.

Onsdagens cupmotstander er ingen ringere enn Alta IF. Klubben har en lang og stolt historie på henget mellom andredivisjon og OBOS-ligaen. Klubben var i store deler av 2000/10-tallet et såkalt "heislag" mellom de to nivåene, men klarte også å etablere seg på nivå to i noen sesonger.

De siste årene har derimot Alta vært å finne i andredivisjon, med en klar ambisjon om å ta turen tilbake til det nest gjeveste selskapet i norsk fotball.

Solid motstander

Det kan virke som om Alta gleder seg til å få storbesøk i gamle Finnmarskhallen (nå SmartDok Arena), selv om det like etter trekninga kunne virke som det motsatte.

Da skrev de nemlig følgende på sin Twitter-konto:

"åååå fan ..."

... men har uttrykt mer glede de siste ukene og med en fengende og artig Twitter-kontor ønsker de "Norges beste lag" velkommen på onsdag.

Alta spiller, som nevnt for tiden i andredivisjon, også kjent som PostNord-ligaen. Laget har flere gode spillere, som blant annet angriperen Christian Reginiussen. I tillegg til Morten Gamst Pedersen som har for vane å skru inn cornere denne sesongen.

Ulrik Berglann i fint driv da lagene møttes i seriekamp på Aspmyra i 2012. Foto: Kent Even Grundstad

Til tross for en glødende optimisme har resultatene vært noe variable så langt i år. Etter 18 spilte kamper ligger laget på 6. plass, elleve poeng bak kvalifisieringsplassen. Dermed kan det se ut som at det blir en tøff jobb å skulle klare opprykk allerede i år for finnmarkingene.

I cupen har de derimot imponert virkelig stort. I den første runden slo de Skjervøy 1-0 før de tok imot storfint besøk i den andre runden.

Hjemme i Alta vartet de opp med festfotball og sendte eliteserielaget og Nord-Norge-kollega, Tromsø ut av cupen med resultatet 3-1.

Ulrik Saltnes var ettertraktet av små autografjegere under runde 2 i cupen. Onsdag venter flere spente barn på Glimt i Alta. Foto: Kent Even Grundstad

Sist helg vant Alta 2-1 på bortebane i Florø, og skaffet lagets eneste seier på de siste fem kampene. Dermed er ikke formen til Alta all verden, men helgens resultat kan hinte om at det er i ferd med å snu. De tre siste tapene har forøvrig kommet mot lag plassert høyere på tabellen.

Blir det cupjubel i Bodø?

Glimt har lite stolt cuphistorie å vise til de siste par årene. I fjor, da Glimt tok norsk fotball med storm var cupen avlyst og de helgule fikk ikke vise seg frem på den scenen i jubelåret. Året før stoppet cupfesten allerede i andre runde borte mot Strømmen.

Dermed er årets cup en unik mulighet til å vise seg frem fra sin beste side. Årets cup er nemlig todelt, og tredje runde er den siste kampen som spilles på denne siden av jul. På nyåret starter cupen opp igjen med runde 4.

Vieux Sané og Christian Berg gratulerer Vegard Braaten etter at han ga Glimt ledelsen 1-0 på straffer da Glimt møtte Alta i Adeccoligaen i 2012. Foto: Kent Even Grundstad

Glimt har allerede slått ut Rana (4-1) og Junkeren (3-1) så langt. Begge oppgjørene var ganske jevnspilte. Det er likevel en stund siden runde 2 ble spilt (1. august). Nå har Glimt våknet for alvor og de helgule står med ni kamper på rad uten tap. Det inkluderer også kamper i mot europeisk motstand.

For statistikknerdene

Glimt og Alta har møttes noen ganger tidligere, særlig i perioden på starten av 2010-tallet da begge befant seg i OBOS-ligaen, men også et par ganger i cupen.

Blant annet møttes lagene i cupens tredje runde på Aspmyra i 2008. Gjestene fra Finnmark tok ledelsen ved Magnus Andersen etter drøye 20 minutter, men Eliteserie-laget fra Bodø våknet og Jan Derek Sørensen (2) og Randall Brenes sørget for 3-1-seier for de helgule.

Like bra gikk det ikke året etter, da lagene igjen møttes i NM runde 3. Glimt slet i bunnen av Eliteserien og Alta hadde stor suksess i OBOS-ligaen. Faktisk er 2009 foreløpig Altas beste sesong i norsk fotball, hvor laget spilte seg til 6. plass i OBOS-ligaen og 4. runde i cupen.

I Finnmarkshallen ble hjemmelaget, med Aasmund Bjørkan ved roret flere hakk for store for Bodø/Glimt og vant til slutt overlegent 3-0.

Året etter møttes lagene igjen, denne gangen i serien. Glimt rykket nemlig ned i 2009, men vant begge oppgjørene (2-0 og 0-1) mot Alta i 2010. I 2011 ble det derimot poengdeling både i Bodø og i Alta da lagene barket sammen. I 2012 vant Glimt 1-0 hjemme og spilte 1-1 borte.

I 2016 gikk Bodø/Glimt hele veien til semifinale i NM og på veien møtte de igjen Alta i Finnmarkshallen. Trond Olsen (2), Fitim Azemi og Henrik Furebotn sørget for en behagelig 4-1-seier for bodøværingene i den foreløpig siste kampen mellom de to lagene.

Det blir fotballfest når Glimt og Alta igjen barker sammen førstkommende onsdag. Foto fra 2012: Kent Even Grundstad