Dette er Lech Poznan

Vi har gjort unna litt research på torsdagens motstander i Conference League

Annonse:

Etter at Glimt i fjor høst sikret tredjeplassen i gruppespillet i UEFA Europa League er det nå klart for sluttspillet på nivået under. 

Tredjeplassen ga nemlig Glimt muligheten til å måle krefter i UEFA Europa Conference League i stedet. Nå venter den polske seriemesteren Lech Poznan i play off-kampen om en plass i det endelige sluttspillet i turneringen. Polakkene endte som nummer to i sin Conference League-gruppe. 

I fjor spilte Glimt den tilsvarende kampen mot Celtic. Da var rollene snudd om, og Glimt startet borte som gruppetoer. Nå åpner vi ballet hjemme i Bodø, og det er Lech Poznan som har fordelen av å avslutte borte. 

I denne artikkelen skal vi oppdatere deg på hvem som står på motsatt banehalvdel på torsdag. 

Dersom du ønsker enda mer informasjon kan du sjekke ut den nyeste episoden av 4-3-3, der vi har besøk av Jakob Oliwa Danielsen som er fra Poznan, men har bodd de siste syv årene i Bodø. Episoden hører du nedenfor eller der du vanligvis hører podkast: 

Veien til Europa for den polske seriemester

Lech Poznan gikk inn i gruppespillet i Conference League som regjerende seriemester i Polen. Laget vant ligaen for første gang siden 2015 i fjor etter en solid sesong. De blåkledde endte fem poeng foran Raków Częstochowa, som i likhet med Glimt kommer fra en liten by, med en liten stadion og har imponert i den polske ligaen de siste årene. 

Men det er Lech Poznan det handler om nå. De ble altså seriemester og tok tilbake tronen etter at Legia Warszawa, deres argeste rivaler hadde vunnet ligaen fem ganger på de siste seks årene. 

UEFA Europa Conference League 202223 Knock-out Round Play-offs Draw.jpg
Nyon, Switzerland- November 7th: UEFA Champions League 2022/23 Round of 16 Draw, UEFA Europa League 2022/23 Knock-out Round Play-offs Draw, UEFA Europa Conference League 2022/23 Knock-out Round Play-offs Draw, on November 7th 2022. (Photo by Kristian Skeie - UEFA/UEFA via Getty Images)

Legia Warszawa er jo gammelt bekjentskap også for Glimt. De helgule møtte hovedstadslaget i den første Champions League-kvalifiseringen i 2021, og røk ut etter et fortjent 2-5-tap. 

Etter seieren i ligaen i fjor gikk Lech Poznan, i likhet med Glimt inn i den første kvalifiseringsrunden til Champions League. Mens Glimt slapp med skrekken mot færøyske Klaksvík holdt det ikke for Lech. Polakkene møtte knallhard motstand i aserbajdsjanske Qarabag. Etter å ha vunnet den første kampen 1-0 ble de fullstendig knust i borteoppgjøret og tapte sammenlagt 2-5 for den aserbajdsjanske seriemesteren. 

Qarabag gikk videre og slo ut Zürich, som Glimt senere skulle møte i gruppespillet. Qarabag tapte for tsjekkiske Victoria Plzen og endte til slutt i gruppespillet i Europa League. 

Dermed måtte Lech Poznan ned i Conference League-kvalifiseringen og tok seg hele veien til gruppespillet etter å ha slått ut georgiske Dinamo Batumi, islandske Vikingur og luxemburgske F91 Dudelange. Det er verdt å nevne at Lech Poznan måtte ha ekstraomganger for å slå Vikingur etter at de tapte 0-1 i Reykjavik.

Basel v Lech - UEFA Champions League Third Qualifying Round 2nd Leg.jpg
BASEL, SVEITS: Tidligere Glimt-spiller Birik Bjarnasson i duell med Darko Jevtic fra Lech Poznan i en kvalifiseringskamp til Champions League mellom Basel og Lech Poznan i 2015. (Photo by Philipp Schmidli/Getty Images)

I gruppespillet ble det et skikkelig stormøte da spanske Villareal havnet i samme gruppe med polakkene, israelske Hapoel Be'er Sheva og østeriske Austria Wien. Villareal så vi sist i semifinalen i Champions Leauge året før. 

Polakkene ble nummer to i gruppa, fire poeng bak spanjolene som faktisk tapte 0-3 for Lech Poznan i den siste kampen. Lech Poznan har ikke tapt en hjemmekamp i Europa siden Rangers vant 2-0 i Poznan i gruppespillet i Europa League i 2020. Siden det har laget spilt åtte kamper på rad uten tap. 

Andreplass i gruppespillet betyr plass i play offen til sluttspillet, der nå Bodø/Glimt står på motsatt banehalvdel. 

Seriemester i 100 årsgave

Der Bodø/Glimt i sitt 100. år avsluttet sesongen med nedrykk klarte Lech Poznan å snu ta tilbake seriemestertroen da de i fjor fylte 100 år. Klubben er med andre ord stiftet i 1922, og er ett av de mest populære lagene i Polen. Laget het KS Lutnia Debiec da klubben ble stiftet og har endret navn flere ganger. Blant annet i 2006 da klubbene WKP Lech Poznan og Amica Wronki ble slått sammen og dannet den nye klubben KKS Lech Poznan SSA.

Lech Poznan var lenge knyttet til den statlige polske jernbanen og bærer kallenavnet kolejorz som kan oversettes til lokfører. 

Lokførerne har vunnet den polske ligaen åtte ganger, senest i fjor. Klubben hadde en sin første storhetsperiode på 80-tallet da de ble seriemester for første og andre gang i 1983 og 1984. I samme tiår vant de også den polske cupen tre ganger (82, 84 og 88). 

Nyon, Switzerland- October 5th: 2022/23 UEFA Club Competitions Jerseys Shoot, The House of the European Football, on October 5th 2022. (Photo by Kristian Skeie - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyon, Switzerland- October 5th: 2022/23 UEFA Club Competitions Jerseys Shoot, The House of the European Football, on October 5th 2022. (Photo by Kristian Skeie - UEFA/UEFA via Getty Images)

Storhetstiden fortsatte på begynnelsen av 90-tallet, ganske nøyaktig samtidig som Glimt våknet til liv igjen etter suksessen på 70-tallet. Lech Poznan ble seriemestere både i 1990, 92 og 93. 

Laget vant også ligaen, endelig, igjen i 2010 før 2015 og 2022 er de to siste seriemesterskapene. Særlig sesongen i 2010 trekkes frem som en stor sesong i klubbens historie da laget var med å slå ut Juventus av Europa.

Lech Poznan havnet i samme gruppe som Manchester City, Juventus og Red Bull Salzburg i gruppespillet i Europa League i 2010. Juventus spilte seks av seks kamper i gruppespillet uavgjort og Lech Poznan slo Salzburg to ganger i tillegg til å slå Manchester City 3-1 på hjemmebane. Dermed avanserte de til sluttspillet og Juventus røk ut. 

I sluttspillet tok det slutt for Lech Poznan mot Braga i 32 delsfinalen. Braga endte opp med å tape finalen mot sine landsmenn i Porto. Lech Poznan har vært i 32 delsfinalen i Europa League to ganger, men har enda ikke maktet å nå gruppespillet i Champions League. 

To ganger tidligere har Lech Poznan møtt norsk motstand i Europa. Første gang i 2009/10-sesongen da de møtte Fredrikstad. Da tapte de 1-2 hjemme før de vant suverent 6-1 borte i returoppgjøret. Også i 17/18-sesongen fikk de norsk motstand da Haugesund sto på motsatt banehalvdel. Mot Haugesund tapte de 2-3 borte og vant 2-0 hjemme. Med andre ord har Lech Poznan til gode å ryke ut mot norsk motstand. 

Vi kommer tilbake med mer informasjon om Polen, Poznan og stadion før bortekampen om en uke, som vanlig.

 

Annonse fra Eliteserien: