Glimt-spillerne Jens Petter Hauge, August Mikkelsen, Jostein Gundersen, Ulrik Saltnes og Albert Grønbæk jubler for scoring i treningskampen mot Molde i mars 2024

Eliteserien er tilbake – Glimt møter aristokraten

Alt du trenger å vite før oppgjøret mot Fredrikstad

Annonse:

Endelig er vi tilbake. Etter over tre måneder uten norsk fotball av betydning er Eliteserien snart i gang igjen. Første påskedag tjuvstarter Odd og Haugesund moroa, før Glimt reiser til Plankebyen for å møte nyopprykka Fredrikstad til tidligkamp mandag. 

Det er 15 år siden sist Glimt og Fredrikstad møttes i Eliteserien. Begge lag har hatt perioder på nivå to, og til og med nivå tre for FFKs del siden den gang. Nå er fotballbyen ved Glomma tilbake på toppnivå, og spås av mange en lys førstesesong etter gode resultater både i fjorårets OBOS-liga og i vinterens treningskamper. 

Men før vi snakker mer om FFK, la oss se på Bodø/Glimt. 

Regjerende seriemestere

Det var til slutt ingen lag som maktet å hindre de helgule fra Bodø i å ta fjorårets seriemesterskap. Med en luke på ni poeng ned til Brann etter 30 spilte kamper kunne medaljeskapet på Aspmyra fylles på med klubbens tredje seriemesterpokal. 

Dermed går de helgule inn i 2024-sesongen som regjerende seriemestere i norsk fotball. Kjetil Knutsen har gjennom vinteren forberedt seg godt til den nye sesongen, og det har kommet flere nye fjes inn portene på Aspmyra. 

Allerede like etter nyttår kom trener Gaute Helstrup på plass på trenerkontoret for å erstatte Morten Kalvenes som etter 2023 reiste til japansk fotball. På spillersiden kom Jostein Gundersen (fra Tromsø) inn på samme tid, men lenge før det kom også Kasper Høgh (fra Stabæk) inn i gangene på Aspmyra.

Aller mest snakkes det nok om returen til to tidligere Glimt-helter. Jens Petter Hauge, som herjet på Glimts høyrekant i 2020 har kommet tilbake til Bodø for å spille for Glimt på lån fra den tyske storklubben Eintracht Frankfurt. Også Håkon Evjen, som ble årets spiller i Eliteserien 2019 har meldt sin retur. Den dribleglade narvikingen signerte for Glimt fra danske Brøndby tidligere i vinter. 

Glimt-spillerne Ulrik Saltnes, Kristian Fardal Opseth, Jens Petter Hauge og Vegard Leikvoll Moberg jubler for scoring i 4-0-seieren mot Fredrikstad på Aspmyra i 2017
Jens Petter Hauge (i bakgrunnen) er tilbake i Glimt-trøya. Her fra 4-0-seieren mot Fredrikstad i 2017. Ulrik Saltnes jubler for scoring med Kristian Fardal Opseth og Vegard Leikvoll Moberg.

Også tidligere Tromsø-komet August Mikkelsen har fått spalteplass denne vinteren. Tromsøværingen fikk sitt store gjennombrudd for TIL i 2021 og reiste etter 2022-sesongen til svenske Hammarby. Nå skal han spille i helgult og er klar for et eventyr i Bodø. 

Se komplett oversikt over spillere inn og ut for Bodø/Glimt

Artikkelen fortsetter nedenfor

Inn:

Kasper Høgh (Stabæk)

Gaute Vetti (Stabæk etter lån)

Lucas Kubr (Moss etter lån)

Syver Skundberg Skeide (Hødd etter lån)

Jostein Gundersen (Tromsø)

Håkon Evjen (Brøndby)

Jens Petter Hauge (lån fra Eintracht Frankfurt, ut sesongen)

Kjetil Haug (lån fra Toulouse, frem til sommeren)

August Mikkelsen (Hammarby)

Villads Nielsen (Nordsjælland)

Ut:

Morten Ågnes Konradsen (Haugesund)

Sigurd Kvile (Fredrikstad)

Ask Tjærandsen-Skau (kontrakt utgått)

Jeppe Kjær (lån til Fredrikstad ut sesongen)

Mats Pedersen (lån til Mjøndalen ut sesongen)

Faris Pemi Moumbagna (Marseille)

Stian Kristiansen (Sandefjord)

Petter Nosa Dahl (lån til KFUM Oslo ut sesongen)

Aleksander van der Spa (lån til Junkern frem til sommeren)

Amahl Pellegrino (San Jose Earthquakes)

Isak Helstad Amundsen (Molde)

Tobias Gulliksen (Djurgården)

Marius Lode (Häcken)

Varierende treningskamper

Bodø/Glimt er ett av to norske lag som denne vinteren har fått bryne seg på mer enn bare treningskamper. Glimt og Molde var begge kvalifisert til utslagsrundene i Conference League. De helgule fra Bodø imponerte stort over to kamper mot den nederlandske stormakten Ajax fra Amsterdam. Dessverre ble det bare nesten for Glimt. 

En 2-0-ledelse i Amsterdam ble spist opp på slutten av kampen, og i returen i Bodø var det keeperens aften. Glimt sløste med sjansene, mens et forholdsvis utspilt bortelag scoret på sine sjanser og tok seg dermed videre i konkurransen.

S Fredrikstad-Bodø/Glimt (0-2) 01.04.2024 14:30 Fredrikstad stadion
Eliteserien
TV 2
S Bodø/Glimt-Viking (1-0) 06.04.2024 18:00 Aspmyra stadion
S Lillestrøm-Bodø/Glimt (0-5) 14.04.2024 19:15 Åråsen stadion
U Bodø/Glimt-Molde (1-1) 21.04.2024 19:15 Aspmyra stadion
Rosenborg-Bodø/Glimt 27.04.2024 18:00 Lerkendal stadion Logo for Eliteserien Billetter

Nevnte Molde tok seg videre fra sin første runde, men møtte sine overmenn i belgiske Club Brugge, som også vant Glimts gruppe i fjor høst. Moldenserne har også skapt trøbbel for Glimt i oppkjøringen. I generalprøven sist mandag vant den regjerende cupmesteren hele 5-3 på Aspmyra, og var dødelig effektive mot Glimt-laget. 

Nordlendingene har med andre hatt noen varierende resultater i oppkjøringen. Blant annet tapte Glimt hele 0-6 mot Red Bull Salzburg i årets første kamp i Spania, men Glimt har også vist kvalitet og slått Hammarby (3-2), Sarpsborg 08 (2-0) og Malmø (4-0). Mot Premier League-klubben Crystal Palace tapte Glimt 0-1. Det ble også tap for tsjekkiske Slavia Praha, 0-2. 

Det er vanskelig å ta noe ut av resultatene i treningskampene, men Glimt har møtt god motstand og tøffe lag gjennom hele vinteren. På mandag klokken 14:30 braker det løs, og da er de helgule garantert heltente og klare for å plukke opp hansken. 

Tilbake i det gode selskap

FFK rykket ned fra Eliteserien i 2012. Siden det har de ventet på å ta turen tilbake. Det har vært tunge år i Plankebyen, og den norske fotballaristokraten har til og med vært nede på nivå tre.

Men nå er rødbuksene endelig tilbake. Fredrikstad er en skikkelig fotballby, og det er allerede stor begeistring foran deres første oppgjør på øverste nivå på tolv år. Den regjerende seriemesteren kommer på besøk for å møte den regjerende seriemesteren i OBOS-ligaen i årets første kamp. 

På bortefeltet i Fredrikstad er det solgt langt over tusen billetter, og det er fortsatt plass til mange fler. Dersom du kunne tenke deg å dra på kamp er det bare å klikke her for å kjøpe billetter.

Det er ikke bare stor begeistring i Fredrikstad. Det er også stor tro og selvsikkerhet. Fredrikstad var bunnsolide i OBOS-ligaen i fjor, og slapp knapt inn mål. De slapp kun inn 23 mål og tapte to av 30 kamper. Slikt gir stor grunn til optimisme. 

I tillegg har laget gjort det svært bra i treningskampene i vinter, noe som også gir fotballeksperter landet over troa på at FFK blir å regne med når de endelig er tilbake i det gjeveste selskapet. 

I vinter har FFK slått Elfsbort (3-0), Midtjylland (1-0), Vålerenga (3-1), HamKam (4-0) og Sandefjord (2-0). De har kun tapt for Lillestrøm (1-2) og Real Salt Lake (0-1). Oppgjørende mot Viking, KFUM og Strømsgodset har endt uavgjort (alle 1-1).

FFKs keeper ligger i målet med ballen i nettet etter at Glimt har scoret under kampen mellom lagene i Fredrikstad i 2009. I bakgrunnen ser man Jan Derek Søresen strekke armene i været
Jan Derek Sørensen jubler for scoring mot Fredrikstad på bortebane i 2009

For statistikknerdene

Aldri en før kampen-artikkel på glimt.no uten litt skikkelig statistikknerding. Glimt og Fredrikstad har som nevnt ikke møttes på øverste nivå siden 2009. Den gang endte begge klubbene med å rykke ned til daværende Adeccoligaen, året etter at begge endte på topp fire i Eliteserien (FFK nummer to, Glimt nummer fire). 

I 2009 møttes lagene på Aspmyra i første serierunde, en kamp Glimt burde vunnet, men som endte uavgjort 1-1. Se høydepunktene fra kampen nedenfor: 

I det motsatte oppgjøret på sommeren ledet Glimt 2-1 til pause, men også den kampen endte i poengdeling, 2-2. Siden begge lag rykket ned i 2009, sto de igjen ansikt til ansikt i 2010, denne gangen i Adeccoligaen. 

Fredrikstad endte som nummer tre på tabellen og rykket opp gjennom kvalifiseringsspill. Bodø/Glimt spilte en av sine svakeste sesonger på 2000-tallet og ble nummer seks i ligaen, utenfor kvalifiseringsspillet. Det første oppgjøret mellom klubbene i 2010 på Fredrikstad stadion endte i poengdeling det også. 0-0 ble sluttresultatet. I Bodø på høsten var det derimot Fredrikstad som trakk det lengste strået. 

Den 16. september vant FFK 2-1 på Aspmyra i en kamp der Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen la hovedskylden for tapet på dommeren. Men det var først etter kampen det virkelig ble bekmørkt i Bodø. Da sprakk nemlig nyheten om at Bodø/Glimt ikke lenger hadde økonomi til å betale lønninger, og hele klubbens fremtid sto i fare. Tapet for FFK gjorde også at det begynte å veldig vanskelig ut for Glimt med tanke på et livsviktig opprykk til daværende Tippeligaen på første forsøk. 

En redningsaksjon ble igangsatt, og klubben ble omsider berget etter heroisk innsats fra de involverte, ansatte og klubbens trofaste supportere. Dessverre lyktes ikke klubben i å ta steget opp i Eliteserien på flere år. Først i 2013 tok klubben fart og så seg knapt aldri tilbake. 

Glimt-spillerne Mounir Hamoud og Christian Berg jubler for scoring i Fredrikstad i 2009
Glimt-spillerne Mounir Hamoud og Christian Berg jubler for scoring i Fredrikstad i 2009

Da var også Fredrikstad tilbake i Adeccoligaen. FFK som hadde hatt et godt tak på Glimt i oppgjørene frem til det ble noen nummer for små for Jan Halvor Halvorsens menn denne sesongen. I Bodø vant Glimt hele 4-0, mens i det motsatte oppgjøret på høsten, runden etter at Glimt hadde sikret sitt endelige opprykk til Eliteserien , to rødbuksene sin revansj og vant 2-0. 

Slik så det ut da Glimt vant 4-0 hjemme mot FFK i 2013 (videoen med annonser er fra 2017): 


Deretter fulgte tre sesonger hvor de to klubbene befant seg på hvert sitt nivå før Glimt igjen tok steget ned i OBOS-ligaen i 2016. 2017-sesongen var rene parademarsjen for Glimts del. Laget vant, vant og vant og bøtta inn mål gjennom hele sesongen. Glimt tok også en sjelden seier på bortebane i Fredrikstad. Kristian Fardal Opseth scoret kampens eneste mål i Plankebyen i 2017, og i oppgjøret på Aspmyra vant Glimt nok en gang 4-0 over den gamle storheten. 

Glimt og FFK har møttes 18 ganger i tellende kamper. Det er FFK som har vunnet flest med sine åtte seire. De resterende ti kampene fordeler seg likt mellom Glimt-seier og uavgjort. Til tross for at mandagens hjemmelag har vunnet tre kamper mer enn Glimt er det faktisk Glimt som har målforskjellen på sin side. Med knappest mulig margin, riktig nok. Det er blitt scoret 47 mål på 18 kamper mellom lagene, hvor Glimt har scoret 24 av dem. 

På mandag skal vi legge nye tall til statistikken mot Fredrikstad, men hvem som trekker det lengste strået denne gangen vet vi ikke før andre påskedag. 

Tidligere oppgjør

2017 - OBOS-ligaen: Bodø/Glimt - Fredrikstad 4-0

2017 - OBOS-ligaen: Fredrikstad - Bodø/Glimt 0 - 1

2013 - OBOS-ligaen: Fredrikstad - Bodø/Glimt 2 - 0

2013 - OBOS-ligaen: Bodø/Glimt - Fredrikstad 4 - 0

2010 - OBOS-ligaen: Bodø/Glimt - Fredrikstad 1 - 2

2010 - OBOS-ligaen: Fredrikstad - Bodø/Glimt 0 - 0

2009 -Eliteserien: Fredrikstad - Bodø/Glimt 2 - 2

2009 - Eliteserien: Bodø/Glimt -Fredrikstad 1 - 1

2008 - Eliteserien: Bodø/Glimt - Fredrikstad 2 - 1

2008 - Eliteserien. Fredrikstad - Bodø/Glimt 2 - 0

Annonse fra Eliteserien: