Et såret dyr og publikumsrekord på Aspmyra

Det blir storkamp og publikumsrekord på Aspmyra på lørdag

Annonse:

På et fullsatt Aspmyra barker Bodø/Glimt og Rosenborg sammen på lørdag. Det blir folkefest og "publikumsrekord", og forhåpentligvis en skikkelig fotballfest på banen. 

Kjetil mot Kjetil på Aspmyra på lørdag. Hvilken Kjetil vil juble høyest? Foto: Kent Even Grundstad
Kjetil mot Kjetil på Aspmyra på lørdag. Hvilken Kjetil vil juble høyest? Foto: Kent Even Grundstad

8126 mennesker så Norge mot Island på Aspmyra i 2002, i kampen som frem til nå er den mest besøkte fotballkampen på Aspmyra etter ombyggingen på starten av 2000-tallet. 21 år senere står altså rekorden endelig for fall – det har nemlig ikke stått på forsøkene. 

Hjemmefeltene på Aspmyra har vært utsolgt tidligere, uten at rekorden har blitt slått. Men RBK-supporterne bidrar til rekorden på lørdag. Bortefeltet er nemlig også helt utsolgt, og dermed blir det over 8200 på kamp på lørdag, for å se de to lagene mot hverandre. 

Serieleder, Bodø/Glimt

Man kan vel si at de to klubbene har fått en noe ulik start på sesongen. Der publikum er skuffet i Trondheim etter at den gamle storheten "bare" har tatt seks poeng på de første seks kampene, har man i Bodø fortsatt beholdt troa og entusiasmen. 

Glimt topper Eliteserien, med 16 poeng av 18 mulige. Kun serietoer Brann har knabbet poeng fra de helgule, da Glimt hentet opp 0-2 til 2-2 i slutten av april. Utover det har Glimt vunnet samtlige kamper i serien. 

Slik så det ut da Glimt vant på Åråsen sist uke: 


Glimt har også skaffet seg en liten luke ned til Brann på fire poeng, etter at Glimt sist helg tok en meget imponerende og sterk seier på en vanskelig bortebane på Åråsen. Etter en kjedelig førsteomgang våknet Glimt, og særlig Faris Pemi i andre omgang. Kameruneren ga Glimt ledelsen noen minutter ut i omgangen, før LSK utliknet åtte minutter senere. Men Pemi var ikke ferdig, og tjue minutter før slutt banket han Glimt tilbake i føringen og ble matchvinner med sin tredje scoring for sesongen. 

Nå venter et såret Rosenborg på Aspmyra. Et lag Glimt historisk sett sliter tungt med.

Se 4-3-3 før kampen mot Rosenborg med Brede Moe og Anders Konradsen: 

Revansjelystne gjester

For som vi vet, ingen biter så hardt som et såret dyr. Og det er vel det vi kan omtale Rosenborg som nå. Trønderne fikk en "okei" start på sesongen, og var frem til midten av forrige uke ett av fire ubeseirede lag i ligaen. 

DSC_9185 (1).jpg
Amahl Pellegrino jubler for scoring mot Rosenborg i 2022. Foto: Kent Even Grundstad

Hvittrøyene slo Viking i første serierunde, før de fulgte opp med tre uavgjortkamper på rad mot henholdsvis Molde, Sandefjord og Odd. I den femte og sjette kampen kom derimot årets første tap. Hjemme på Lerkendal tapte Norges mestvinnende klubb først 0-2 for Brann før Vålerenga vant 3-1 på samme bane noen dager senere. 

To tap for arge rivaler på eget gress er ikke hverdagskost i Trondheim. De har nå gått fem kamper på rad uten å vinne, og er fulle av revansjelyst foran oppgjøret i Bodø på lørdag. 

Rosenborg ligger som nummer 12 på tabellen, to poeng over nedrykksplass. Alle lagene bak, utenom Aalesund som ligger helt sist har også én kamp mindre spilt enn RBK. Dermed befinner laget seg i en posisjon som nok både er uvant og uønsket på Lerkendal, og de kommer til å gi alt for å komme tilbake allerede på lørdag. 

Slik så det ut da RBK tapte 1-3 hjemme for Vålerenga forrige lørdag: 


For statistikknerdene

Og det vil vel heller ikke overraskende om Rosenborg skulle få med seg noe fra Aspmyra, for det er det de stort sett gjør. Glimt har møttes 26 ganger på Aspmyra tidligere i Eliteserien, og bare fire ganger har Bodø/Glimt vunnet. Det skjedde sist i 2020, begge oppgjørene siden den gang har endt 2-2. 

Også i 2019 og 2015 vant Glimt hjemme mot RBK, så tre av de fire seirene har kommet de siste åtte årene. Trønderne har nemlig vunnet femten ganger på 26 forsøk på Aspmyra, og har en overlegen målforskjell. 29-55 er målforskjellen, og den blir enda styggere for Glimts del om vi inkluderer de 26 oppgjørene på Lerkendal. 

Gjenopplev 5-1-seieren fra 2020 her: 


Der har Glimt bare vunnet tre ganger,og Rosenborg har vunnet 18 ganger. Den totale målforskjellen er 62-119. RBK har med andre ord nesten scoret dobbelt så mange mål som Glimt på 52 kamper, og utilnærmelig tatt flest poeng. 

Men det er grunn til optimisme for Glimt likevel. De siste årene har det jevnet seg mer ut, og vi må tilbake til 2018 for å finne forrige RBK-seier på Aspmyra. Den gang endte det 1-0. Før det kom sist RBK-seier i Bodø helt tilbake i 2009. Da vant trønderne komfortabelt 4-0, og Glimt rykket til slutt ned. 

Kampene på Lerkendal disse årene er vel ikke verdt å ta opp?

Slik har resultatene mellom Glimt og RBK vært på Aspmyra de siste femten årene: 

ÅrHjemmelagBortelagResultatGlimts målscorere
2008Bodø/GlimtRosenborg1-1Thomas Rønning
2009Bodø/GlimtRosenborg0-4 
2014Bodø/GlimtRosenborg2-2Ibba Laajab, Trond Olsen
2015Bodø/GlimtRosenborg1-0Trond Olsen
2016Bodø/GlimtRosenborg0-0 
2018Bodø/GlimtRosenborg0-1 
2019Bodø/GlimtRosenborg2-0Morten Konradsen, Amor Layouni
2020Bodø/GlimtRosenborg5-1Philip Zinckernagel, Ola Solbakken, Kasper Junker, Vegard Leikvoll Moberg, Morten Konradsen
2021Bodø/GlimtRosenborg2-2Erik Botheim, Sondre Brunstad Fet
2022Bodø/GlimtRosenborg2-2Amahl Pellegrino, Runar Espejord

 

Annonse fra Eliteserien: