Europa-sagaen fortsetter på Island 🇮🇸

Bodø/Glimt er ute av Champions League, men har fortsatt mye å spille for i Europa. Her er alt du trenger å vite før kampen mot Valur.

Annonse:

Champions League-eventyret på Aspmyra ble en kort affære og etter bare ett oppgjør ble Glimt slått ut med sammenlagtsifrene 2-5 i favør Legia Warszawa. Dessverre! Men heldigvis får Glimt en ny sjanse i nyopprettede Conference League. 

Tidligere var det jo sånn at lagene som røyk ut av Champions League gikk inn i Europa League, men med Conference Leagues inntog i den europeiske fotballen er strukturen noe endret og lagene som røyk ut i runde 1 av CL-kvalifiseringen faller forbi Europa League og inn i Conference League. 

I den nye ligaen er Glimt i den såkalte "Champions path", "mesterruta" direkte oversatt til norsk. Det betyr at Glimt bare møter andre europeiske seriemestere på veien mot gruppespill. Det kan være en liten fordel for de helgule, da nivået sannsynligvis er lavere blant de svakeste mesterne enn hos de beste 2.-4. plassene rundt omkring på kontinentet. 

Til sagaøya for nye eventyr

Etter tapet for Legia Warszawa, foran 20.000 tilskuere i over 30. grader på onsdag kveld er det noe helt annet som venter Glimt førstkommende torsdag. I den andre kvalifiseringsrunden til Conference League møter den norske seriemesteren, seriemesteren fra Island, Valur.

Reykjavik-laget tapte i likhet med Glimt 2-5 i CL-kvaliken og må finne seg i å forsøke seg i Conference League. Valur måtte gi tapt for fjorårets kvartfinalist i Europa League, Dinamo Zagreb fra Kroatia. 

I likhet med den norske Eliteserien foregår også den islandske ligaen fra vår til høst, i motsetning til flere andre land i Europa. Det betyr at Valur er midt i sesongen og har spilt 13 kamper i Pepsi Max Deildin. Fjorårets seriemester topper den hjemlige ligaen så langt også, fire poeng foran Breidablik. 

På Island blir det gjensyn med tidligere Glimt-keeper Hannes Thor Halldórsson som nå vokter buret for Valur. Dessverre for han måtte han se to baller slippe forbi i helgen, da Valur tapte 1-2 borte for tabelljumboen, ÍA. Begge målene kom etter selvmål. 

Valur er, som mange andre islandske fotballag et hardtarbeidende og løpskraftig lag. De foretrekker vanligvis å spille i en lavtliggende 4-4-2-formasjon og kommer nok til å la gjestene fra Bodø ha mye ball. Så får tiden vise om Glimt lykkes i å bryte ned Valur. 

Lenge siden forrige seier

Det skrives mye i media om "formsvake Glimt". Bakgrunnen for det er at Glimt bare har vunnet én av de siste seks kampene i Eliteserien. Dersom du inkluderer Champions League-kampene mot Legia er det fem kamper siden sist Glimt vant en fotballkamp. 

Likevel ligger laget på andreplass på tabellen, fem poeng bak serieleder Molde. Glimt virker også i stor grad å være det beste laget i de fleste kampene de spiller, men de helgule har slitt med å skape farlige nok sjanser og å avgjøre jevne kamper i det siste. 

_DSC5377KentEvenGrundstadFoto.jpg
Lite å juble for: Det ble ingen hyggelig opplevelse for Glimt i Warszawa i Champions League. Foto: Kent Even Grundstad

Borte mot Sarpsborg 08 i helgen scoret hjemmelaget to enkle mål på Glimt, men begge gangene slo den regjerende seriemesteren tilbake. Et hodestøt hver fra Erik Botheim og Marius Høibråten sørget for 2-2 og poengdeling. Alt i alt greit ut fra kampbildet, selv om Glimt var fryktelig nære å sikre seg alle tre poengene. 

Slik er veien videre for Bodø/Glimt i Europa

Vi tar den brutale sannheten først. Dersom Glimt skulle tape for Valur over to kamper er årets Europa-eventyr over. Ferdig. 

Kampen mot Valur spilles over to oppgjør. Førstkommende torsdag klokken 21:00 norsk tid sparkes det første oppgjøret i gang på Island. Returoppgjøret går i Bodø torsdag uka etter, klokken 18:00. Vinneren går videre til tredje kvalifiseringsrunde. 

Begge kampene mot Valur sendes hos Avisa Nordland og VG+.

Mandag klokken 14:00 ble det avgjort at vinneren av Valur og Bodø/Glimt møter vinneren av kampen mellom Prishtina - Connah's Quay Nomads fra henholdsvis Kosovo og Wales. 

Etter runde tre venter Play off hvor vinnerne fra tredje runde og taperne fra Europa League runde tre kommer inn. Det vil si at Glimt i teorien kan møte for eksempel Legia Warszawa igjen før et eventuelt gruppespill. Play off er siste hinder før gruppespill. 

 

Annonse fra Eliteserien: