Klar for cupkamp på "umulig" bortebane

Søndag reiser Glimt til Trondheim. Les deg opp før oppgjøret mot Ranheim her

Annonse:

Glimt er ute av Europa etter et forsmedelig tap for den polske seriemesteren sist uke. Polakkene scoret det ene målet som skulle til for å ta steget videre i turneringen da de vant 1-0 foran egne fans torsdag. 

Denne uken er derimot endelig norsk fotball tilbake. Det er fjorårets NM-spill som skal spilles ferdig våren 2023. Finalen går av stabelen 20. mai, og veien dit fortsetter søndag for de helgule. 

I cupens første tre runder, som ble spilt i fjor sommer tok Glimt seg videre til runde fire. Først slo Glimt Rana på bortebane i runde én, før Harstad og Vålerenga ble slått én etter én på bortebane i de påfølgende rundene. 

Nå venter nok et borteoppgjør for Glimt, når turen går til Ranheimsfjæra for første gang på over fire år. 

Norsk fotball er tilbake

Kampen mellom Ranheim og Bodø/Glimt blir den første obligatoriske kampen mellom to norske lag i toppfotballen i 2023. Grunnen til at cupen fortsatt er delt i to på hver sin side av nyttår er at vi fortsatt henger bak med cupspillet som ikke kunne bli fullført i 2021, på grunn av koronapandemien. 

I år blir derimot både NM 2022 og NM 2023 fullført innenfor kalenderåret. Det er med andre ord fortsatt mulig for flere lag å spille to cupfinaler på ett og samme år. Veien videre for vinneren av fjerde runde er allerede lagt. Nederst i denne artikkelen finner du oversikten over de neste kampene og rundene i NM 2022. 

Cupen ble spilt på samme måte også i fjor, og da tok Glimt seg hele veien til finalen. Der ble det et blytungt tap for Molde, som de helgule helt sikkert er sugne på å revansjere. 

Da må Glimt først ta seg forbi det neste hinderet, nemlig Ranheim på bortebane. 

Ingen favorittbane

Bodø/Glimt har ikke møtt Ranheim siden høsten 2019, da begge lagene spilte i Eliteserien. Den gangen sikret Jens Petter Hauge ett poeng for Glimt på overtid i en spennende 1-1-kamp. Samme høst måtte Ranheim ta turen ned tilbake til OBOS-ligaen etter opprykket to år tidligere. 

Ranheim rykket opp samme år (2017) som Glimt fra OBOS, men har ikke klart å gjenta det etter returen i 2019. I fjor endte Ranheim som nummer åtte i førstedivisjon. 

I en sterkt liga har de garantert ambisjoner om å ta turen tilbake til Eliteserien, og allerede søndag får vi en pekepinn på hvordan trønderne ser ut en drøy måned før seriestart. For Ranheim og Glimt barker sammen i den fjerde runden av NM, og det blir helt sikkert et fartsfylt oppgjør mellom to lag som ønsker å ta turen hele veien til Oslo i mai. 

Det kommer til å bli tøft og jevnt. Det blir det nemlig alltid når Glimt og Ranheim møtes til kamp i fjæra. Faktisk er det hele ti år siden Glimt sist vant en bortekamp mot Ranheim. Den gangen sikret Vegard Braaten og Badou Ndiaye en sterk 2-0-seier for Glimt. 

Siden seieren på bortebane i 2013 har lagene møttes syv ganger. Glimt har vunnet to oppgjør, Ranhei, har vunnet like mange og tre kamper har endt i poengdeling. Dersom vi kun tar med cupkamper blir statistikken enda verre for Glimts del. 

Slik så det ut da Glimt slo Ranheim 4–0 i 2018: 


I 2010 tapte Glimt allerede i runde tre av Norgesmesterskapet for Ranheim. Det skjedde på Aspmyra, og sluttresultatet ble 2-1 i gjestenes favør. Håvard Sakariassen utliknet for Glimt etter at Mounir Hamoud scoret selvmål like etter sidebyutte. I ekstraomgangene avgjorde Kenneth Dokken for Ranheim. 

Totalt sett siden 2010 har Glimt vunnet fire ganger på 15 forsøk mot Ranheim. Glimt har tapt seks. Med andre ord, det er ingen overveldende statistikk for Glimts del mot Ranheim. Se hele oversikten under. 

Artikkelen fortsetter nedenfor

Alle oppgjør mellom klubbene siden 2010:

OBOS-liga i kursiv, Glimt-seier i fete typer

2019: Ranheim – Bodø/Glimt 1–1 (Hauge)

2019: Bodø/Glimt – Ranehim 5–1 (Layouni (2), Herrem (2), Zinckernagel)

2018: Ranheim – Bodø/Glimt 0–0

2018: Bodø/Glimt – Ranheim 4–0 (Saltnes, Evjen, Layouni, Zinckernagel)

2017: Bodø/Glimt – Ranheim 3–3 (Saltnes, Olsen, Osvold)

2017: Ranheim – Bodø/Glimt 2–1 (Fardal Opseth)

2013: Bodø/Glimt – Ranheim 0–2

2013: Ranheim – Bodø/Glimt 0–2 (Ndiaye, Braaten)

2012: Ranheim – Bodø/Glimt 1–1 (Sylling Olsen)

2012: Bodø/Glimt – Ranheim 0–3 

2011: Ranheim – Bodø/Glimt 3–2 (Berntsen, Khalili)

2011: Bodø/Glimt – Ranheim 1–1 (Karlsen)

2010: Bodø/Glimt – Ranheim 3–1 (Sakariassen (2), Haukås)

2010: Ranheim – Bodø/Glimt 2–1 (Martins)

2010 (NM): Bodø/Glimt – Ranheim 1–2 (Sakariassen)

Ny giv i Trondheim

Ranheim lever som det soleklare nummer to-laget i Trondheim bak byens store stolthet, Rosenborg. Det til tross for at de blåkledde fra Ranheimsfjæra flere ganger yppa seg med storebror de to sesongene de var oppe i Eliteserien i 2018 og 2019. Selv om det var jevne kamper maktet ikke Ranheim å slå Rosenborg i denne perioden. 

Nå har en gammel RBK- og Bodø/Glimt-kjenning tatt over roret i Ranheim. Den tidligere Glimt-treneren, Kåre Ingebrigtsen er hovedtrener for Ranheim og det er ny optimisme i klubben. 

Ranheim har forberedt seg godt til kampen mot Glimt, og treneren snakker om evnen til å forsvare seg foran oppgjøret i dette intervjuet på Ranheims nettsider.

I vinter har laget vært gjennom fire treningskamper (som vi kan finne på internett, i alle fall). Det har resultert i seier over Stjørdals-Blink (3-0), Nardo (3-1) og Levanger (3-2), mens laget tapte for byrival Byåsen (0-1). 

Søndag måler de krefter med Glimt, som har fått en fin oppkjøring til kampen med fem treningskamper og to obligatoriske kamper i UEFA Europa Conference League. 

Slik spilles cupen våren 2022: 

Fjerde runde: 

5. mars:

Ranheim – Bodø/Glimt 17:00

12. mars: 

Skeid – Molde klokken 15.00
Stabæk – Bryne klokken 15.00
Sandefjord – Odd klokken 17.00
Start – Tromsø klokken 17.00
Brann – Haugesund klokken 17.00
Sogndal – Lillestrøm klokken 17.00
Viking – Rosenborg klokken 20.15

Kvartfinale: 

18./19. mars:

Kvartfinale 1: Ranheim/Bodø/Glimt – Viking/Rosenborg
Kvartfinale 2: Start/Tromsø – Sogndal/Lillestrøm
Kvartfinale 3: Skeid/Molde – Stabæk/Bryne
Kvartfinale 4: Brann/Haugesund – Sandefjord/Odd

Semifinale: 

26. april:

Kvartfinale 2 – Kvartfinale 1
Kvartfinale 3 – Kvartfinale 4

Finale:

20. mai:

Semifinale 1 – Semifinale 2

Annonse fra Eliteserien: