Kristian Fardal Opseth etter Bodø/Glimt og Brann på Aspmyra stadion.

Fra Bodø til utlandet

Fardal Opseth ble den siste Glimt-spilleren som tok steget ut i fotballverden da han ble hentet til tyrkisk eliteserie denne uken. Her er en full oversikt over alle som har gått fra Glimt til utlandet.

Annonse:

Denne uken ble det klart at Kristian Fardal Opseth selges fra Bodø/Glimt til tyrkiske BB Erzurumspor. 

Glimt har de siste årene sendt flere spillere direkte til utlandetog Opseth ble den 7. spilleren Glimt har solgt til utlandet på fem år.

Utenom de syv har flere spillere funnet lykken (eller ulykken) i utlandet etter et opphold i Glimt. Noen har blitt solgt, noen har blitt lånt ut og andre har bare reist. Se komplett liste nederst i saken!

Stig Johansen ble den første spilleren som ble solgt fra Glimt til fordel for en tilværelse i utlandet. Reisen gikk til Premier League-klubben Southampton, før den gikk videre til svenske Helsingborg. Siden den gang har spillere i tur og orden forlatt Glimt for å finne lykken i den store fotballverden. 

PS! Ørjan Berg hadde i sin tid et lengre opphold i Monaco uten at han fikk noen a-lagskamper for den franske klubben. 

– Premier League var tøft for 20 år siden, og det er nok tøffere nå. Det er et nytt land, ny kultur og en ny klubb. Det handler om å være nådeløs fra dag én, sa Johansen til Avisa Nordland.

For ordens skyld deler vi listen inn i to ulike kategorier. De som har blitt solgt direkte fra Glimt til utlandet, og de som dro videre til en utenlandsk klubb etter et låne- eller permanent opphold i klubben uten at Glimt satt igjen med overgangspenger.  

Har vi glemt noen? Listen er bassert på tidligere nyhetsartikler, altomfotball.no og diverse Wikipedia-sider. Dersom du kommer på noen vi har glemt i våre lister, send en e-post til [email protected] så oppdaterer vi fortløpende. 

Her er hele listen: 

1997: 
 • Stig Johansen (NO) - Southampton (England)
  Stig Johansen ble i 1997 solgt til Premier League-klubben Southampton. Returnerte etter hvert til Glimt etter en periode i Sverige. Tidenes toppscorer i Eliteserien for Bodø/Glimt.
2001:
 • Trond Fredrik Ludvigsen (NO) - Hertha Berlin (Tyskland) 
  Regnes som tidenes dyreste overgang for Bodø/Glimt. Finnmarkingen fikk to kamper for Hertha Berlin, før han ble lånt ut til Rosenborg. Han retunerte til Glimt i 2003, før han dro videre til Brann og Godset. Spilte sin siste periode i Glimt fra 2009 - 2011. Avsluttet karrieren i barndomsklubben Alta IF. 
2002:
 • Bengt Sæternes (NO) - Club Brügge (Belgia)
  Bengt Sæternes forlot Glimt til fordel for belgisk fotball i 2002. Da han dro i sommervinduet var han toppscorer i Tippeligaen. Endte til slutt på tredjeplass på toppscorerlistene samme sesong, til tross for at han bare spilte halve sesongen. Er i dag trener for Sandnes Ulf. 
2015:
 • Abdurahim "Ibba" Laajab (NO) - Hebei Zhongji FC (Kina)
  "Ibba" Laajab kom til Glimt fra Vålerenga før 2013-sesongen. Han noterte seg med 30 seriemål på to sesonger og ble belønnet med en overgang til kinesisk fotball foran 2015-sesongen. Spiller i dag i japanske Yokohama. 

 • Papa "Badou" Alioune Ndiaye (SN) - Osmanlispor (Tyrkia)
  "Badou" kom til Glimt foran 2012-sesongen. Markerte seg kjapt ved å score to mål i seriedebuten borte mot Bærum. Etter flere gode sesonger i Glimt ble han sommeren 2015 solgt til tyrkiske Osmanlispor. Badou spiller nå for Galatasaray på utlån fra Stoke. 
2017:
 • Fitim Azemi (NO) - Maccabi Haifa (Israel) 
  Fitim Azemi kom fra Follo for å erstatte Ibba. Azemi var blant de mestscorende spillerne i Eliteserien 2016, og ble foran 2017-sesongen solgt til israelske Maccabi Haifa. Han spiller nå for Vålerenga. 
 • Aleksander Jacobsen (EG) - Viborg (Danmark)
  Aleksander Jacobsen kom til Glimt sommeren 2016, og spilte sammen med de helgule høstsesongen i jubileumsåret. Det endte med nedrykk og en overgang til danske Viborg. Vi kan vel si at det kunne gått bedre for den dansk-egyptiske midtbanespilleren. S for svenske Norrköping. 

 • Mathias Normann (NO) - Birghton & Hove Albion (England)
  Normann kom til Glimt foran 2013-sesongen og slo virkelig til i 2016 da han fikk tilitt i Eliteserien. Ett år på utlån i Alta gjorde Normann til en av fotballnorges heteste navn i 2016/17. Til slutt ble Glimt enige om klubbens andre salg til Premier League gjennom tidene, og Normann gjennomførte overgangen til Brighton Hove Albion. 
2018:
 • Zoran Popovic (RS) - Røde Stjerne (Serbia)
  Zoran Popovic kom til Glimt foran 2018-sesongen, men etter et halvt år dro serberen hjem igjen til spill for den serbiske ligaens beste lag etter at klubbene ble enige om en overgang for keeperen.  Røde Stjerne hentet Zoran tilbake til Serbia. Han satt blant annet på benken da Røde Stjerne slo Liverpool i Champions League tidligere denne sesongen.
2019:
 • Kristian Fardal Opseth (NO) - BB Erzurumspor (Tyrkia)
  Kristian Fardal Opseth er Glimts ferskeste spillersalg. Han kom til Glimt foran 2017-sesongen og ble historisk med 28 mål i sin første sesongen. Ingen har scoret flere på nivå to i Norge på én sesong. I sin andre sesong i Bodø endte det med 10 mål og nå er han solgt til tyrkiske BB Erzurumspor.

Spillere som har forlatt Glimt uten overgangssum til utlandet: 

 • Kristján Jónsson (IS) - Navnebroren til den tidligere islandske statsministeren kom til Glimt i 1994. Ett mål på 12 kamper var det han rakk å gjøre i glimttrøya før han returnerte til Island foran 1995-sesongen. Der var det gamleklubben Fram Reykjavik som gjaldt. Jónsson fikk 42 landskamper for Island før han la opp i 2001. 

 • Anthony Karl Gregory (IS) - Anthony Karl Gregory ble sammen med de neste fire på denne listen rangert som Glimts verste overganger gjennom tidene av Avisa Nordland i 2006. Vi lar det være opp til andre å avgjøre det. Islendingen kom sammen med landsmannen Kristján Jónsson i 1994. Sju kamper og to mål var fasit etter sesongen. Rett på flyet tilbake til vulkanøya. 

 • Chad Gibson (AU) - Chad Gibson burde strengt tatt ikke vært på denne listen, ettersom han "bare" var på lån. På lån fra australske Marconi Stallions i 2001. Ble aldri en hit på Aspmyra og sendt tilbake etter sesongen. 
 • Erik Dybendal (NO) - Erik Dybendal ble hentet til Glimt fra Kongsvinger i 2000. Skulle erstatte Aasmund Bjørkan på høyrekanten, men slo aldri gjennom (bokstavelig talt). Ett mål på 35 seriekamper før han forlot Glimt til fordel for svenske Häcken. 

 • Mike Peltola (FI) - Finnen ble hentet vinteren 2001 og ble til sommeren 2003. Da forsvant han tilbake til finsk serie og topplaget HJK Helsinki. Der ble han i to sesonger før han tok turen til sin tidligere klubb Oulu. Ifølge finsk Wikipedia (som om vi forstår hva som står der) la han opp etter 2006-sesongen. 

 • Ville Lethinen (FI) - Historiene rundt Ville Lethinen er mange, og de fleste er ganske gode. Blant annet ga den hårløse finnen ut et album (ja, musikk) etter sin fotballkarriere. Karrieren i Glimt ble kortvarig. 20 kamper fordelt på tre sesonger og bare ett mål ble fasiten før han ble kjøpt løs fra kontrakten. Turen videre gikk til finske AC Allianssi. 

 • Tom Kåre Staurvik (NO) - Tom Kåre Staurvik er en av de mest kjente glimtspillerne gjennom tidene. Etter et opphold i RBK og Breda returnerte han i 1997 til Bodø/Glimt. Foran 2002-sesongen gikk kontrakten ut og Staurvik reiste til kinesiske Shanghai Shenua. Reiste etter kort tid tilbake til Skandinavia og Sundsvall i Sverige.
 • Tommy Bergersen (NO) - Bergersen kom til Glimt fra Viking og spilte flere sesonger i den gule drakta. Etter oppholdet i Bodø forlot Bergesen Norge og reiste til sin eneste klubb i utlandet. Sundsvall i Sverige ble neste stoppested. La opp i Bryne og fortsatt som fotballtrener. 

 • André Hanssen (NO) - André Hanssen ble i samme artikkel som nevnt tidligere kåret til et av Glimts beste signeringer. Hanssen spilte 142 kamper for Glimt fra 1999 til 2004 før han dro til nederlandske Heerenveen (gratis). Der ble han i fire år før han igjen vendte snuten hjemover. Avsluttet karrieren i Strømsgodset i 2012. Rakk å få ett cupgull og ett cupsølv i Norge før han la opp (Gull med Godset i 2010, sølv med Glimt i 2003). 
   
 • Dritan «Tani» Stafsula (AL) - Finsk/albansk fotballspiller som spilte for Glimt i fra 2006 til 2008. I 2007 ble han lånt ut til finske Oulu, men slet med spilletid grunnet et virus som angrep balansenerven hans. Det ble riktignok 18 kamper og tre mål i en sesong som endte med nedrykk for Oulu. Kontrakten med Glimt ble fristilt i 2008 og turen videre gikk til Astana i Kasakhstan. Etter flere klubbskifter de neste årene endte han til slutt i Oulu. 

 • Olof Hvidén-Watson (SE) - Nok en spiller som så vidt karrer seg med på lista, men her legger vi godviljen til. Svensken var på utlån fra Odd til Glimt i 2007. Markerte seg med to scoringer for de helgule i 6-1-seieren mot HamKam. I sin siste kamp for Glimt var han med på å spille ned arbeidsgiveren sin da Glimt slo nettopp Odd 4-2 i kvalifiseringskampene om Eliteseriespill. Hviden-Watson returnerte til Odd, men fikk ingen kamper for Odd før han tok fatt på sin karriere i finsk fotball da han signerte for KTP i januar 2008. 

 • Daniel Blomgren (SE) - Daniel Blomgren kom til Glimt foran 2007-sesongen fra svenske GAIS. Debuten for Glimt kom i 8-1-seieren mot Mandalskameratene i førstedivisjon. Totalt spilte Blomgren 13 minutter fordelt på to kamper for Glimt. Ekstremt skadeplaget. Etter 2008-sesongen gikk kontrakten til svensken ut og han reiste hjem til Sverige. Signerte for Sirius, Siden da har Blomgren vært innom flere svenske klubber. 

 • Akwasi Oduro (BE) - Akwasi Oduro ble i 2009 hentet inn for å erstatte Trond Olsen som reiste til Rosenborg. Etter 15 kamper sto han med null scoringer og én serierunde før slutt ble partene enige om å avslutte kontrakten. Etter oppholdet i Glimt reiste han hjem til Belgia hvor Royal Cappellen FC ble hans neste klubb. I 2011 dro han til Turnhout hvor han fikk ett år. To år senere, fortsatt klubbløs ble han igjen klar for Turnhout hvor han etter sigende fortsatt spiller i dag. 

 • Pavel Londak (EE) - Pavel Londak spilte ni sesonger i Bodø/Glimt, men våren 2011 var den estiske landslagsspilleren på utlån i tyrkiske Bursaspor. Dro fra Glimt etter 2015 og spilte i 2016 for Rosenborg. 

 • Alo Bärengrub (EE) - Estlenderen spilte for Glimt i perioden 2008-2011. To scoringer på 32 kamper ble fasiten. Etter karrieren i Glimt dro han til estiske JK Nõmme Kalju. Bärengrub har også åtte Europacup-kamper for Flora Tallin og 36 landskamper for Estland.  

 • WIllis Forko (LR) - Willis Forko kom fra Vancouver Whitecaps i 2008. Han hadde en imponerende førstesesong i gult. Til sammen fikk han 54 kamper fordelt på tre sesonger før han igjen returnerte til Vancouver etter at kontrakten med Glimt gikk ut i 2010. 

 • Thobias Skovgaard (DK) - Tobias Skovgaard var i 2011/12 på lån i Glimt fra FC København. Han fikk én kamp for Glimt før han reiste videre til HB Køge. Har snaut 50 kamper for New York University, og fikk to sesonger i norske HamKam i løpet av 2015/16. Spiller i dag i københavnklubben Fremad Amager. 

 • Vini Dantas (BR) - Vinni Dantas kom til Bodø/Glimt fra Molde i 2012. Dantas slo aldri helt til i Bodø, men noterte seg for 6 mål på 13 kamper for de helgule. Huskes nok best for å ha scoret i kvalifiseringskampen mot Mjøndalen. En kvalik som endte i et pinlig tap for Ull/Kisa i opprykksfinalen. Brasilianeren reiste fra Bodø etter bare en halv sesong og signerte for FC Lahti i Finland. Spiller nå for Pittsburgh Riverhounds i USA. 

 • Karl Morten Eek (NO) - Karl Morten Eek ble sist sett på Aspmyra da Ranheim tok med seg ett poeng etter 3-3-kampen i 2017, men Eek har også spilt i helgult. Etter fire sesonger for Glimt reiste han i forkant av 2012-sesongen til Umeå i svensk fotball. Der ble han i et par sesonger og noterte seg med to mål på 26 kamper. Spiller som nevnt i dag for Ranheim. 
 • Viktor Noring (SE) - Viktor Noring ble med da Bodø/Glimt rykket opp i 2013. Svensken hadde hatt et låneopphold i scotske Celtic da han signerte for Glimt. Etter kontraktens utgang i 2013 signerte han for nederlandske Heerenveen. Har hatt et opphold i Lyngby i 2015-2016. Nå spiller han for Hearts i Scottland. 

 • Godwin Antwi (ES) - Godwin Antwi fikk 19 kamper for Bodø/Glimt i opprykkssesongen 2013. Etter oppholdet i Bodø reiste han til varmere strøk og thailandske Sisaket FC. Spanjolen trivdes godt i Asia. I dag spiller han for malaysiske Melaka United.

 • Dane Richards (JM) - Dane Richards var på lån hos Glimt på våren i 2013, og signerte deretter en kontrakt ut 2014 med klubben. Etter 2014-sesongen reiste han til New York og fikk 12 kamper for Red Bulls. Spilte senest i 2016 i Miami FC. 

 • Mouhamadou Moustapha N`Diaye (SN) - Da Bodø/Glimt endelig skulle spille Eliteserie igjen i 2014, ble "Mos" hentet på lån fra Slovan Liberec. Han gjorde sakene sine godt i Glimt. Kommer knapt på denne listen da han "bare" retunerte til Liberec. Reiste nylig til Elverum etter et mislykket opphold i Fredrikstad. 

 • Alexander Sørloth (NO) - Alexander Sørloth kom til Glimt på utlån fra Rosenborg foran 2015-sesongen. Sørloth slet med å finne seg til rette i sin nye klubb, før det endelig løsnet. Han banket så inn 13 mål i sesongen og rakk aldri å returnere til Rosenborg ettersom flere klubber var interesserte i Sørloths tjenester. Dro "rett fra Bodø" til nederlandske Gronningen. Spiller i dag i danske Midtjylland. 

 • Vieux Sané (SN) - Senegaleseren kom til Glimt fra Tromsø i 2012. Etter flere gode sesonger for Bodø/Glimt var det etter 2015 slutt. I starten av 2016 signerte han for franske Stade Brest, hvor han spilte hele vårsesongen. Foran høsten 2016 signerte han for tyrkiske Bursaspor. Våren 2017 var Sané på et utlån i franske Auxerre hvor han scorte ett mål på ni kamper. 

 • Zarek Valentin (US) - Zarek Valentin kom til Glimt foran 2013-sesongen på lån, men signerte en permanent avtale i 2014. Amerikaneren spilte tre sesonger for Glimt, men var ute med skade nesten hele 2014-sesongen. Etter 2015-sesongen dro han tilbake til USA og spiller for Portland Timbers. 

 • Dominic Chatto (NG) - Nigerianske Chattop kom til Glimt fra svenske Häcken. Chatto spilte til sammen to sesonger for de helgule. Forlot klubben til fordel for russiske Ordabasy hvor han fikk 30 kamper. Spiller nå for Falkenberg i svensk Superettan. 

 • Joshua Silva (PT) - Portugiseren Joshua Silva ble signert av Glimt i 2015. Fikk én opptreden for Glimt i sin periode i klubben. Den kampen slo Glimt Mjølner 1-0 i cupen andre runde. Reiste videre til Viktoria 1889 Berlin hvor han står oppført med 25 kamper og ett mål. Mislykket opphold i Glimt. 

 • Danny Cruz (US) - Danny Curz spilte sesongen 2015 for Bodø/Glimt på lån fra amerikanske Philadelphia Union. Etter sesongen ble Minnesota United neste stopp. Spiller i dag for San Francisco Deltas i MLS.  

 • Sergey Pogorelyi (UA) - Sergey Pogorelyi kom til Glimt sommeren 2016 som en mulig erstatter for Hannes Halldórsson. Det endte med nedrykk og klubben og spilleren gikk hvert til sitt etter sesongen. 

 • Rusland Babenko (UA) - Ukraineren signerte i 2016 en toårskontrakt med Bodø/Glimt. Etter nedrykket ble Babenko og Glimt enige om å terminere kontrakten. Babenko spiller nå i Zorya Luhansk i ukrainsk Premier League. 

 • Milan Jevtovic (RS) - Milan Jevtovic var på lån i Bodø/Glimt fra serbiske LASK Linz i 2016. Halvveis ut i låneoppholdet ønsket tyrkiske Antalyaspor å hente serberen. Han har vært på et utlån i Rosenborg og spiller i dag i serbiske Røde Stjerne. 

 • Vadim Manzon (RU) -  Vadmin Manzon var på lån hos Glimt fra Karlsruher SC. Forlot begge klubbene til fordel for FC Olimpiyets Nizhny Novgorod (ifølge Wikipedia) i 2017. Er for tiden på lån i Åsane i OBOS-ligaen. 

 • Sascha Mockenhaupt (DE) - Sascha Mockenhaupt kom til Glimt på lån fra tyske Kaiserslautern. Etter et halvt år i klubben gikk turen videre til SV Wehen Wiesbaden.

 • Hannes Halldórsson (IS) - Det islandske EM-laget som tok seg til kvartfinalen i 2016 var på alles lepper. I målet befant Bodø/Glimts sisteskanse Hannes Halldórsson seg. Hannes imponerte stort både for Glimt og for landslaget og ble kjøpt av danske Randers. Hannes var på lån i Glimt fra nederlandske NEC Nijmegen. 
 • Oliver Sigurjonsson (IS) - Denne er tynn, det skjønner vi også. Sigurjonsson kom til Glimt sommeren 2017 og ble lånt ut til gamleklubben Breidablikk på Island foran 2018-sesongen. Tilbake i Bodø kjemper han nå om en plass på laget. 
 • Nemanja Mladenovic (RS) - Nemanja Mladenovic ble hentet til Bodø foran 2017-sesongen, men preget ikke laget stort i opprykksesongen. I sommervinduet forlot han klubben etter at partene ble enige om å avslutte arbeidsforholdet. Etter karrieren i Bodø dro han til serbiske Zemun hvor han ble i et halvt år. Han har flyttet mye de siste årene. Etter seks måneder i greske Larisa dro han nok en gang tilbake til Serbia og klubben Backa. Der fikk han knapt fem måneder før han var arbeidsledig. Tidligere i år signerte han for Spartak i Serbia.  
 • Artur Krysiak (PO) - Etter et halvt år i Bodø gikk kontrakten ut og polakken som kom til Glimt fra engelske Yeovil Town reiste tilbake til Polen og signerte så sent som 22. januar 2019 for polske Odra Opole. 

Til slutt finnes det jo en hel del spillere som har vært innom Glimt og etter hvert nytt tilværelsen i utlandet. Men det er en helt annen historie! 

Annonse fra Eliteserien: