Steven Gerrard og Gregg Broughton under UEFA Pro lisens-kurset.

Fullfører Europas høyeste trenerutdanning

Gregg Broughton, Bodø/Glimts leder for Akademiet, er snart ferdig med sin utdanning.

Den 29. mai reiste Glimt-akademiets leder Gregg Broughton til Marseille med det engelske fotballforbundet for å fullføre nest siste del av sin UEFA Pro lisens. UEFA Pro lisens er Europas høyest offisielle trenerutdanning, og retter seg mot trenere som har potensial til å være hovedtrener i nasjonal og internasjonal toppfotball. 

- Dette var en mulighet til å reise med de 20 trenere som har startet kurset i 2018, fordi jeg ikke fikk dratt med min gruppe i fjor sommer. Det var en bra mulighet til å møte, jobbe med og lære fra en gruppe individer som har erfart fotball på de høyeste nivåene, forteller Broughton. 

Forskjellige oppgaver

De syv dagene i Frankrike var lagt rundt U21 turnering i Toulon, hvor tolv internasjonale lag konkurrerte.

- Fokuset på denne samlingen var talentidentifikasjon og spillerrekruttering. Vi ble delt inn i forskjellige grupper gjennom uka, og blant oppgavene var det å skrive en motstandsanalyse, fullføre en individuell spilleranalyse av en av Englands U21 spillere og fullføre en SWOT-analyse om Getafes lag i La Liga samt å identifisere fem potensielle overføringer for laget, sammen med en statistisk begrunnelse for disse signeringene, sier Broughton.

Hvem andre var på dette kurset?

- På denne turen jobbet jeg med Steven Gerrard (manager for Rangers), Christoph Buhler (assistent manager for Huddersfield Town) og Darren Wassall (akademileder for Derby County) på spilleranalyse-prosjektet. På Getafe-prosjektet, jobbet jeg i gruppe med Hannah Dingley (coach trainer hos Burton Albion), Scott Rogers (manager for Liverpool Ladies), Michael Harris (G18-trener hos Brighton) og Danny Searle (tidligere Head of coaching hos West Ham United), sier han.

Deler kunnskap

Kurset og utdannelsen er lærerik, men Broughton forteller han lærer mye av de andre som er med. 

- Du lærer like mye av å snakke med de andre treneren som du gjør av selve kurset. I mitt kull er David James (tidligere Liverpool og England), Nicky Butt (Akademileder hos Manchester United), Nigel Clough (manager hos Burton) og Nemanja Vidic (tidligere Manchester United). Alle på kurset har mye kunnskap og erfaring å dele, fortsetter Broughton. 

Blant studentene er det mange med kjennskap til skandinavisk fotball, med Graha Potter (manager for Östersund og Swansea City, Simon Hollyhead (tidligere trener for Brann og Malmö ), Peter Schmeichal (tidligere Danmark) og Eyjolfur Sverrisson (U21 manager for Island). 

- Det er en genuin interesse for arbeidet vi gjør i Glimt, og forhåpentligvis kan vi invitere noen av trenerne til Bodø for å presentere klubbene fra byen og fra Nordland, sier Broughton.

Tar med det han har lært tilbake

Hva tok du med deg tilbake til Glimt-akademiet? 

- Fra akkurat denne turen var det fokus på spillerens personlighet og karakter når vi identifiserer egenskaper som kan tillate dem å lykkes i fremtiden. Warren Joyce (tidligere Manchester United trener) snakket om at hans jobb var å stress-teste spillerne på toppen i Akademiet for å forberede dem til hverdagen sammen med førstelaget, sier han. 

Det Gregg Broughton har lært håper han å ta med seg i det videre arbeid i Glimt-akademiet.

- Jeg føler at vi må være mer presise på hvilke egenskaper som trengs i våre spillerprofiler i Akademiet for å tilpasse seg klubbens spillfilosofi. Hva trenger en sentral forsvarsspiller for å ha suksess i Eliteserien, og hvordan ser dette ut når man er 18, 16 eller 14 år?, fortsetter han. 

Når er du ferdig med kurset? 

- Jeg har en siste modul i England senere denne måneden, hvor jeg må presentere min avhandling "Er rollen som manager utdødd i britisk fotball?". Jeg har intervjuet 12 managere og sportsdirektører i Storbritannia og Spania, og har sammelignet deres erfaring med de som jobber i nasjonale ledergrupper i Volkswagen, i regjeringen og i rugby. Det har vært mye arbeid og jeg ser fram til å fullføre lisensen så jeg kan fokuserer på å lære norsk!, avslutter han lattermildt. 

Annonse fra Eliteserien: