_DSC9232KentEvenGrundstadFoto

Går for to på rad i Trondheim

Bodø/Glimt reiser til Lerkendal med gull i siktet. Her er alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Etter nok en festaften på Aspmyra i midtuka har Bodø/Glimt satt kursen sørover mot trønderhovedstaden. Avansement i Europa ligger i bagasjen og på returen kan de helgule ha med seg nok en sensasjonell prestasjon. 

For helgul seier på Rosenborgs storstue hører sjeldenhetene til for nordlendingene. Bare én gang har Glimt tatt tre poeng på Lerkendal siden 2008. Det skjedde etter en imponerende snuoperasjon i fjor sommer. 

De siste årene har heller Lerkendal vært forbundet med cupexit, nedrykk og seriegull for hjemmelaget for Bodø/Glimt. I år er det det Glimt som kan bli seriemestere, men det skjer uansett ikke på Lerkendal. 

Slik så det ut da lagene spilte 2-2 på Aspmyra i vår. 


For at Bodø/Glimt skal være seriemestere når du legger deg i kveld er det en del faktorer som må spille inn og gå Glimts vei. Først og fremst må Bodø/Glimt vinne på Lerkendal, en oppgave som i seg selv ikke er spesielt enkel. 

I tillegg må også Molde avgi poeng i kveldens senkamp mot Brann i Bergen. Dermed vet ikke Glimt om de er seriemestere i det dommeren blåser av oppgjøret i Trondheim, for resultatet i Bergen må gå rett vei før de helgule kan sprette champagnen. 

22 på rad uten tap

Selv om seier på Lerkendal ofte har vært problematisk for Bodø/Glimt er det langt fra en umulig oppgave. Bodø/Glimt er nemlig i en helt vanvittig form. 

Før kampen mot Rosenborg har Glimt spilt hele 22 kamper på rad uten å tape. Kampene inkluderer både hjemlig liga, cup og Europa-spill. Det er nemlig "ingen" som har maktet å slå Glimt siden det litt pinlige tapet i Prishtina, Kosovo, i starten av august. 

Siden det har Glimt tatt poeng i samtlige kamper og står med 16 seire og 6 uavgjort på de neste 22. Det er med andre ord liten tvil om at Kjetil Knutsens menn viser en imponerende form før toppoppgjøret på Lerkendal. 

RBK ute av form

Til sammenlikning har RBK "bare" unnet tre av sine siste ti kamper. Én av de siste syv og ingen av de siste fire. Det er sjeldent godt nok i Trøndelag, som har blitt godt vant med et hjemmelag som sprudler de siste 30 årene. 

Dermed kan man vel slå fast at RBK ikke er i den formen man kan forvente, i alle fall resultatmessig. Det skal sies at kampene deres nesten alltid er jevne og tettspilte. 

Glimt jubler etter at Erik Botheim sendte Glimt i ledelsen mot RBK på Aspmyra i vår. Foto: Kent Even Grundstad
Glimt jubler etter at Erik Botheim sendte Glimt i ledelsen mot RBK på Aspmyra i vår. Foto: Kent Even Grundstad

For øyeblikket ligger klubben  med flest seriemesterskap i Norge som nummer fem på tabellen, med én kamp mindre spilt enn Lillestrøm som ligger to poeng foran. RBK er derfor avhengige av å plukke poeng for å få heng på tredjeplassen om de skal få Europa-spill på Lerkendal igjen i 2022. 

Det er nemlig Viking som foreløpig ligger som nummer tre, som gir den siste Europa-plassen fem poeng foran RBK. 

Glimt på sin side er sikret minimum sølv i årets Eliteserie, og får minst fire kamper i Europa i 2022 (sluttspill i UEFA Europa Conference League + kval neste sesong). 

For statistikknerdene

Selv om Bodø/Glimt-supporterne har mest å juble for for øyeblikket blir det fort dyster lesing om du interesserer deg for statistikk. For Lerkendal er en av stadionene i Eliteserien Glimt oftest reiser tomhendt hjem fra. 

Som vi allerede har nevnt har Glimt bare vunnet på Lerkendal én gang de siste ti årene. To ganger de siste tjue årene. Både i fjor og i 2008 ble holdt det å score tre mål på Lerkendal for å vinne (3-2 i fjor, 3-1 i 2008). Slik har det heller ikke bestandig vært. Blant annet scoret Glimt fire ganger mot Rosenborg i 2003 uten å få med seg noen verdens ting tilbake til nordlandsmetropolen. Kampen endte 5-4 til Rosenborg. 

Det har ofte endt sånn nemlig. Med tre poeng til Rosenborg altså. Bare tre ganger i Eliteserien har Glimt vunnet på Lerkendal. Hjemmelaget har vunnet 17 på Lerkendal. 32 totalt. Glimt har vunnet 7. Kveldens kamp blir det 50. oppgjøret mellom lagene i Eliteserien. 

I fjor vant Glimt 3-2 på Lerkendal, slik så det ut: 


RBK har også scoret nesten dobbelt så mange mål som Glimt i deres innbyrdes oppgjør. På 49 kamper har RBK scoret 114 mål, mens Glimt står med 58. 

Det motsatte oppgjøret mellom lagene i vår endte forøvrig 2-2 etter en sen utlikning fra bortelaget. På Aspmyra i fjor vant Glimt 5-1. 

Men Glimt har aldri noen gang hatt større forutsetning for å vinne to bortekamper på rad mot Rosenborg, og kommer til å gjøre alt i deres makt for å ta nok en Lerkendal-skalp i kveld. 

Kampen sendes på TV Norge klokken 17:00 søndag. Det er solgt over 900 billetter til bortefansen på Lerkendal. 

Annonse fra Eliteserien: