Glimt gir en halv million for at flere barn skal delta i idrett

Flere og flere barn havner utenfor på grunn av trang økonomi

Annonse:

Fotball og idrett er sentrale og viktige deler av alle norske barns oppvekst. Et samlingspunkt der frihet, lek, mosjon står i fokus og stress, lekser og forpliktelser kan legges vekk for en stund. 

Dessverre er det ikke alle som har muligheten til å være med. Medlemsskap, kontigenter og utstyr koster penger, og det er mange familie som har nok med å få middag på bordet. Amahl Pellegrino var en av de som ikke hadde råd til å spille organisert fotball da han var barn. 

I dag er "Pelle" tidenes toppscorer for Bodø/Glimt i Europa, men det kunne fort ha vært en annen historie.

Amahl Pellegrino har selv vært utenfor fotballen på grunn av trang økonomi.
Amahl Pellegrino har selv vært utenfor fotballen på grunn av trang økonomi.

Hadde det ikke vært for at Drammens Ronaldihno var et enormt talent kunne han falt helt utenfor og gjort noe helt annet i dag. 

Pellegrino var nemlig så god at klubben sponset kontigenten for den lynkjappe ballkunstneren. Kompisene hans som var i samme økonomisk situasjon fikk ikke den samme muligheten og fikk ikke delta i organisert idrett. 

– Det skulle være den lykkeligste tiden i livet da jeg endelig fikk være med, men samtidig måtte jeg se kompisen min stå på sidelinjen og vente til den organiserte økta var ferdig sånn at vi kunne spille sammen. Det hadde vært så gøy å ha med bestekompisen min, men jeg kunne se at han synes det var vanskelig. 

Det var en brutal kynisme i bildet. Pellegrino fikk være med, for han hjalp laget til å vinne kamper. 

– Man skjønner det når man blir eldre

Pellegrino var også en av de som satt på sidelinjen noen år i forveien. Selv om han visste at han ikke fikk være med, dro han på treningsfeltet for å lære av de som var på trening. 

– Det var jo selvfølgelig fordi jeg håpte at jeg skulle få være med, men det fikk jeg ikke. Jeg skjønte ikke før jeg ble eldre hvorfor det var sånn. Det er vanskelig å skjønne sånt når man bare er et barn. 

Hadde Pellegrino fått være med uten å betale kontigent kunne det fått store økonomiske konsekvenser for klubben dersom han ble skadet på trening, for eksempel. 

– Uten idretten er jeg redd man fort kan havne i feil miljø og ende opp med å vanke på feil steder. Det er så viktig å holde barn så lenge som mulig i idretten. De må være med helt til de er voksne nok til å skjønne konsekvensene av valgene man tar, sier han. 

– Vondt å se de andre få være med

Det kan være vanskelig å være den som ikke får være med på moroa. I tillegg kan mange føle på en stor skam over at man ikke har råd til å delta. 

– Det var både vondt og flaut. De andre gutta kunne reise på turneringer og treninger og kamper. Jeg fikk ikke være med. 

Bodø/Glimt ønsker at flere, aller helst alle, skal få muligheten til å drive med idrett. Derfor gir Glimt, med Amahl Pellegrino og Patrick Berg i spissen torsdag kveld en halv million (500 tusen) kroner for at barn med trang økonomi skal være en del av fellesskapet.

DSC04392.jpg
Gaven fra Bodø/Glimt ble mottatt med stor entusiasme, tårer og applaus torsdag.

Solidaritetsfondet Nordland og Barnas Idrettsfond fikk 250 tusen kroner hver på et møte på Aspmyra torsdag kveld. Til stor overraskelse og jubel i salen da de to Glimt-heltene kom ut med hver sin sjekk. 

– Dette gjør jo også at barn kan være med uten noe stort ståhei. Det kan være flaut om alle vet at man har fått noe gratis fordi man ikke har råd. Med dette tiltaket kan det gå litt under radaren, samtidig som man tar av flere hundre kilo fra foreldrenes skuldre, sier Pellegrino.

De to ulike fondene har samme mål; Ingen barn skal falle ut av idretten på grunn av familiens økonomi, men fungerer litt ulikt (se faktaboks). Begge fondene legger opp til at familier gjennom sin klubb kan søke om støtte for at barn skal kunne ta del i idrettsgleden og fellesskapet organisert idrett leverer. 

Det opprettes også et solidaritetsfond i FK Bodø/Glimt, men Glimt har ikke mottatt støtte fra Sparebank 1 Nord-Norge for å etablere et slikt fond. Det vil altså også være mulighet å søke om midler for å spille fotball i helgult. 

Dette er Solidaritetsfondet

  • Opprettet av Nordland Idrettskrets i 2022

  • Stadig flere familier sliter med dårlig råd

  • Mål: Ingen barn skal falle utenfor på grunn av familiens økonomi

  • Sparebank 1 Nord-Norge har bidratt med 3,5 millioner over tre år

  • Idrettslag etablerer egne fond med støtte fra Solidaritetsfond Nordland, hvor familier kan søke pengestøtte til treningsavgift, deltakelse, turneringer etc.

  • Administreres i Bodø av Bodø Idrettsråd

Barnas Idrettsfond

  • Opprettet for tre år siden av Bodø Idrettsråd

  • Samme formål som Solidaritetsfond Nordland

  • Klubber kan søke uten å opprette egne fond

  • Administreres i Bodø av Bodø Idrettsråd

DSC04354.jpg

 

Annonse fra Eliteserien: