Glimtlogoen som forsvant

– Det var ikke ofte at Brann tapte for norske lag, så Glimt måtte få litt igjen.

Annonse:

I 1964 samlet alle landets speidere seg i Bodø for å delta på landsleir for Speideren. En av deltakerne var Rolf Ludvig Johansen fra Bergen. Som alle andre bergensere, en lidenskapelig brannsupporter. 

– Det var ikke så ofte på den tiden Brann tapte for norske lag, sier Johansen til glimt.no før han slenger ut at ting kanskje har endret seg litt siden det. 

– Men jeg mener å huske at Brann tapte for Glimt i 1964. 

Vi sjekket med kaffebordet. 

– Joda, det stemmer det. Glimt slo Brann 9-2 i en treningskamp den sommeren, erindrer en av veteranene rundt kaffebordet på Aspmyra like før helgen. 

Se video fra speiderleiren i 1964. Vi har ikke sett noen med Glimt-logo under armen (😅)Saken fortsetter nedenfor

Nedrykk og skuffelse 

Ja, for det var tungt å være brannsupporter i 64. Etter to seriegull på rad rykket de rødkledde fra Bergen ned den sesongen, og det skulle gå ut over et skilt i Bodø. 

– Jeg var på vei til Hurtigruta, som gikk midt på natta. Jeg var litt irritert for at Glimt hadde "raspet" over Brann tidligere på året. Derfor tenkte jeg at de måtte få litt igjen, ler Johansen over telefon fra Bergen. 

"I 1964 var jeg i Bodø. Da kom jeg til å ta med meg hjem til Bergen navneskiltet Bodø/Glimt fra Aspmyra stadion. Dette returneres herved".

— Rolf Ludvig Johansen

– Jeg er ikke så veldig sterk, men fikk det med meg helt uten verktøy. 

En angrende synder

Vel, saken er foreldet for lenge siden, og derfor var det vel på tide for Johansen å tilstå "tyveriet". 

Se bilder av skiltet nederst i saken

Fredag formiddag kom det nemlig en pakke og et brev til kontorene på Aspmyra. 

"Gratulerer med seriegullet!" åpner brevet med. Videre står det: 

"I 1964 var jeg i Bodø. Da kom jeg til å ta med meg hjem til Bergen navneskiltet Bodø/Glimt fra Aspmyra stadion. Dette returneres herved".

I pakken lå en glimtlogo i tre. På samme måte som gullet, kom endelig logoen hjem til Bodø. 

11979773025_e257f291f9_k
Nord-Norsk seriefinale mellom Glimt og Narvik/Nor i 1964. Foto: Arkiv i Nordland

For å presisere; innholdet i pakken førte til at alle i korridorene på Aspmyra fikk seg en god latter på fredag. 

Stjålet fra en kasse i sentrum

1964 var lenge før internetts tid. En god stund før tekst-TV også. Derfor hadde Bodø/Glimt en trekasse nede i sentrum for å få ut informasjon. 

– Kassen ble flyttet rundt etter hvert som byen utviklet seg, og sto vel utenfor der vi i dag finner Melkebaren på den tiden, sier Jacob Klette til glimt.no. 

De fleste kjenner Klette fra blant annet gullaget fra 1975, men Klette har også stålkontroll på historien til klubben. 

– Man pleide å legge ut startelveren på disse kassene. Ikke bare samlet nysgjerrige folk seg rundt kassa for å se om deres favorittspiller skulle spille, men også spillerne måtte ned på kassa for å se om de skulle spille eller ikke, sier Klette. 

Johansen husker godt at han tok skiltet, og selv om det i brevet sto at det var stjålet fra Aspmyra, innrømmer han at det sto i sentrum. 

– Det var fastmontert på en kasse som man den gangen hadde for å henge opp oppslag om klubben.

11835529686_5f8b6dd9f9_k
Det var utenfor Perretgården at kassen stod da logoen ble stjålet. Kassen er ikke synlig på dette bildet. Foto: Arkiv i Nordland

– På tide at dere får det tilbake

Bodø/Glimt har vært på alles lepper i år, og selv for lidenskapelige brannsupportere fra Bergen har det vært umulig å unngå Glimt denne sesongen. 

– Nå som Glimt tok seriegullet følte jeg at det var på tide at dere fikk det igjen. Etter at gullet var klart kom jeg på at skiltet sto i kjelleren min, sier han.

– Hvor har skiltet vært alle disse årene?

– Det har ligget i kjellernen. Jeg vet ikke om dere har bruk for det, men jeg har i alle fall ikke bruk for det, ler Johansen, mellom de syv fjell. 

_DSC9039
_DSC9040
Slik ser skiltet ut etter 56 år i en kjeller i Bergen.

Toppbilde: Arkiv i Nordland

Annonse fra Eliteserien: