Glimt - Stabæk Babenko

Han har spilt for både Glimt og Zorya: – Det blir målrikt

Ukrainske Ruslan Babenko spilte én sesong i Bodø/Glimt før han tok turen til torsdagens motstander, Zorya Luhansk.

Annonse:

Han ble hentet til Bodø og Glimt foran jubileumssesongen i 2016. Ukrainske Ruslan Babenko spilte 19 kamper på midtbanen for Bodø/Glimt da klubben tok seg til semifinale i cupen og rykket ned fra Eliteserien. 

Oppholdet i Bodø og Norge ble ikke helt som ukraineren hadde sett for seg, og når vi ringer han fem år senere for å høre hvordan det står til kan han fortelle at han nylig har signert for en ny klubb. 

– Jeg har nettopp skrevet under en avtale med Polissya Zhytomyr på nivå to i Ukraina. Jeg hadde tilbud fra klubber på toppnivå, men jeg har jo byttet klubb hvert eneste år så det var på tide for meg å roe ned litt, forteller han over telefon fra hjemlandet. 

– Vi elsker Norge

Etter ett år i Bodø bar turen videre til hjemlandet igjen for Babenko og familien. Til tross for et tøft fotballår i Nordland, ble den tidligere U21-landslagsspilleren glad i Norge i løpet av året sitt her. 

– Når jeg snakker med kona mi om tiden i Norge er vi alltid enige om at vi elsker landet. Spesielt naturen og Lofoten er vakkert. Dessverre gikk det ikke like bra fotballmessig. Glimt spilte ikke helt min type fotball den gang, sier han og hinter om at det har forandret seg. 

Hør hele intervjuet med Ruslan Babenko i 4-3-3-podkasten:

– Hadde laget spilt som nå hadde det vært annerledes, forsikrer han. 

I tiden etter overgangen fra Bodø har han byttet klubb ofte, men fortsatt fulgt godt med på sine tidligere lagkamerater i nord. 

Rusland Babenko og Milan Jevtovic sammen i helgult under 3-1-seieren mot Stabæk i 2016. Foto: Kent Even Grundstad
Rusland Babenko og Milan Jevtovic sammen i helgult under 3-1-seieren mot Stabæk i 2016. Foto: Kent Even Grundstad

– Jeg ser ikke kamper, men jeg sjekker resultatene ofte. Jeg snakket med Aasmund (Bjørkan) for noen måneder siden og jeg spurte hvordan det var mulig at klubben har forandret seg så mye. Hvor mange mål scoret dere i fjor? 100? Det er sinnsykt!

Glad på Glimts vegne

Det er ikke så fryktelig mange som er igjen fra Babenkos tid i Glimt på Aspmyra i dag, men noen av spillerne er fortsatt på plass. Det gjør det spesielt gøy for midtbanespilleren. 

– Jeg er så utrolig glad på vegne av Brede (Moe), Ulrik (Saltnes), Patrick (Berg), Fredrik (Bjørkan) og Morten (Konradsen). Jeg følte meg alltid trygg da jeg spilte med de. 

En annen som spilte sammen med Ruslan Babenko i Glimt var Odd-spiller Milan Jevtovic. Serberen spilte i Glimt vårsesongen i 2016 og var søndag i forrige uke tilbake på Aspmyra da Glimt og Odd spilte 1-1. 

– Jeg snakket med Milan etter kampen og spurte han hvordan Glimt spilte. Han svarte "Oh, Ruslan! De spiller som Barcelona". Jeg tenkte bare "det er jo akkurat det jeg elsker". 

Et offensivt lag

Når man først har en ukrainsk fotballspiller på tråden må vi jo benytte muligheten til å spørre om Glimts første motstander i UEFA Europa Conference League. Babenko dro til Zorya etter 2016-sesongen i Bodø og ble der i ganske nøyaktig ett år før turen gikk videre. 

– Zorya er et offensivt lag. De spiller attraktiv fotball og er aldri dype eller defensive. De har mange gode og offensive spillere. Det kommer til å bli en spennende kamp med mange mål, forklarer han. 

Hør hele intervjuet med Ruslan Babenko i 4-3-3-podkasten:

Det høres ut som Bodø/Glimt og Zorya har mer til felles enn bare spillestilen; 

– De har en bra trener også. Han har et godt rykte på seg i Ukraina. De andre lagene i ligaen er defensive og forsvarer seg for det meste. Zorya er helt motsatt. 

Zorya er ofte en god nummer tre i Ukraina like etter Shakhtar Donetsk og Dynamo Kiev, og sliter med å ta igjen de to gigantene på tabellen. 

– Selv om de to lagene er best spiller de ofte jevnt i serien. Det største problemet til Zorya er at de selger unna sine beste spillere etter hver sesong. Jeg tror de kunne blitt et veldig stort lag om de hadde beholdt spillerne sine. 

– Hva er den største forskjellen på den norske og den ukrainske ligaen?

– Det er vanskelig å si. I Ukraina er lagene mye mer defensive. Scorer du først vinner du kampen for da er det ingen som klarer å trenge gjennom forsvaret ditt. I Norge er det litt annerledes. Leder man 1-0 eller 2-0 i Norge har kampen knapt begynt. 

 

Annonse fra Eliteserien: