Hjem og "snu kjerringa"

Bodø/Glimt gikk på et stusselig tap i Sandefjord, nå skal vi tilbake på vinnersporet – igjen. Alt du trenger å vite før kampen mot Viking

Annonse:

Det var sånn han sa det, den legendariske RBK-keeperen Jørn Jamtfall. "Nå skal vi hjem og snu kjerringa" lød det etter et tap på bortebane for Bayern Munchen i Champions League. Et klassisk eksempel på når to uttrykk går i ball og gevær

Sandefjord er kanskje ikke helt Bayern Munchen, og Eliteserien er kanskje ikke helt Champions League, men uttrykket passer godt for Glimt også denne gangen. Et forsmedelig tap for Sandefjord ble resultatet av en tung treningsuke for de helgule, som nå faktisk må hjem og snu kjerringa.

Det ble mye fokus på tunge ben etter tapet i Sandefjord og det kunne se ut som det var noe i det. Fra tribuneplass på Release Arena så nordlendingene ut til å mangle den energien, spruten og eksplosiviteten i beina som vi har blitt vant med å se. Sandefjord skapte flest sjanser, størst sjanser og vant til slutt fortjent i sommervarmen på Østlandet. 

Tett kampprogram

Patrick Berg og Kjetil Knutsen virket samstemte om at treningen dagen i forveien ble litt i tyngste laget og at man ikke har fått restituert nok i det tette kampprogrammet. For selv om man skal være forsiktig med å finne unnskyldninger for tapet i Sandefjord er det ikke til å stikke mellom to stoler at kampprogrammet til Glimt har vært knalltøft i det siste. 

De siste tre ukene har Glimt vært gjennom seks kamper, og på lørdag venter den syvende. Grunnen til det tette kampprogrammet er at Glimt ønsker mest mulig ro når de neste uke skal inn i kvalifiseringsrunden til Champions League. Men før de helgule vender kappa mot Polen er det Viking som står på menyen. 

På de siste fire kampene står Glimt med fire poeng. To tap, én uavgjort og én storseier. Sistnevnte i en utrolig gøy kamp mot Stabæk. Fire poeng på fire kamper er litt uvant kost for Glimt-supporterne som har blitt bortskjemte med seier etter seier de siste årene, men Glimt ønsker å gi alt for å raskest mulig komme seg tilbake på hesten før den blir skutt.

Medaljekandidat på besøk

Viking var nok blant de aller fleste regnet som en aldri så liten outsider til medalje i Eliteserien i år. Viking som har vært å regne med i toppen av tabellen de siste årene har nok ikke fått den poengfangsten de ønsket, men ligger likevel strategisk plassert på en solid femteplass etter 10 runder i Eliteserien. 

Viking-laget svinger litt i prestasjonene så langt i år og spiller sjeldent uavgjort. Faktisk har bare ett av deres ti oppgjør endt i poengdeling så langt. Det skjedde i midtuka da de spilte 3-3 hjemme mot Stabæk. Ellers har Viking slått Vålerenga 4-1 på hjemmebane og tapt 0-3 borte for Sandefjord de siste fire rundene. Fem seire og fire tap på 10 kamper vitner om et lag som ikke helt har fått staket ut kursen riktig enda. 

Prestasjonene har variert mellom det geniale, som å slå Vålerenga 4-1 og LSK 3-1, til det litt mindre geniale. De blå har tapt for Tromsø hjemme og i Trondheim endte det hele 5-0 til trønderne. 

Slik gikk det sist

Det er på tide å ta en tur på nedtråkka stier og se tilbake på gamle minner. Hjemmekampen mot Viking i fjor ble litt av en høydare for Bodø/Glimt. Kampen var den siste kampen i en helt fantastisk sesong og ble sånn sett kransen på verket. Glimt feide over Viking og med scoringer fra Sondre Brunstad Fet og Kasper Junker sørget de helgule for sesongens 15. hjemmeseier. 15 av 15. Uslåelige. Ustoppelige. Glimt var vanvittige i fjor, og etter kampen mot siddissene fikk klubben endelig det synlige beviset på at Bodø/Glimt var seriemestere 2020. 


Sondre Brunstad Fet åpnet ballet og sørget for at Glimt-toget var i rute fra start før Kasper Junkers to mål, ett før og ett etter pause sørget for at dansken ble toppscorer, og tidenes mestscorende utlending på én sesong i norsk fotball. 

Det har egentlig vært okei å møte Viking for Glimt de siste årene. Både i 2019 og i 2020 vant Glimt begge oppgjørene og tok seks fortjente poeng mot rogalendingene. 

For statistikknerdene

Men slik har det ikke alltid vært. Faktisk har Glimt og Viking ofte spilt uavgjort når de har møttes til kamp, men det er Viking som har det statistiske overtaket. På 48 kamper har Viking vunnet 22 kamper, mens Glimt har vunnet 15. De siste 11 har endt med poengdeling. Alt i alt, ganske jevnt med andre ord. 

Hjemme på Aspmyra regjerer Bodø/Glimt og har vunnet hele 11 ganger, mot åtte tap. Et av tapene vi husker med skrekk og grut er nok den siste hjemmekampen i 2016. Glimt måtte vinne for å unngå nedrykk, men et effektivt Viking-lag vant kampen 2-0 og sørget på mange måter for at Glimt gikk ned etter nok et tap på Lerkendal uka etter. 


I Stavanger har Glimt "bare" vunnet fire ganger. Alle gangene de siste 20 årene. Første Glimt-seier i Stavanger kom i 2003. De helgule vant 2-1 etter scoringer av Olav Råstad og et selvmål av Frode Olsen. Senere har Glimt vunnet i 2014, 2019 og 2020. 

Det blir utvilsomt en spennende kamp når regjerende seriemester og regjerende cupmester barker sammen på Aspmyra på lørdag klokken 15:00. Så får vi bare se hvem som trekker det lengste loddet! 

Annonse fra Eliteserien: