Bodø/Glimts Albert Grønbæk under eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Bodø/Glimt på Lerkendal stadion. (1-1)

Ingen har bedre tak på Glimt enn Rosenborg

Gjør deg klar til lite gledelig lesing. Alt du trenger å vite før bortekamp i Trondheim

Annonse:

Bodø/Glimt tok seg videre til cupens tredje runde i midtuken, da de helgule oppskriftsmessig slo Junkeren 2–0 i byderbyet i Nordlandshallen etter scoringer av Ulrik Saltnes og Sondre Sørli. For tredje gang på de siste fire årene møttes nettopp de to Bodø-lagene i cupens andre runde, og for tredje gang var det Glimt som tok seg videre til neste runde. I den kommende cupkampen møter Bodø/Glimt Lillestrøm på Aspmyra. Kampen spilles førstkommende onsdag 1. mai klokken 14:30. Billetter til oppgjøret åpnes for salg klokken 12:00 lørdag 27. april. 

For sesongkortinnehavere åpnet billettsalget allerede fredag. De som har sesongkort på Aspmyra for sesongen 2024 finner sin promokode på epost. 

Men nå er det Eliteserien det skal handle om. Bodø/Glimt reiser fredag sørover til sin nærmeste eliteseriekollega sør for polarsirkelen. Rosenborg har fått en pangstart på sesongen under sin nye trener, og det ventes fullt hus når serielederen fra Bodø kommer på besøk til Lerkendal. Et stadion der det normalt sett går lang tid mellom hvert høydepunkt for Bodø/Glimt. Mer om det senere i artikkelen. 

Ubeseiret på topp

Etter fire serierunde er det Bodø/Glimt som topper Eliteserien. De helgule vant sine første tre kamper meget overbevisende, men måtte se de første poengene ryke da serietoer Molde var på besøk på Aspmyra sist helg. Til tross for at Bodø/Glimt tidvis dominerte kampen fullstendig maktet aldri nordlendingene å straffe Molde skikkelig. Blåtrøyene sto godt imot, og slapp kun til Glimt ved få unntak. Første gangen gikk det hele veien for Glimt da Fredrik André Bjørkan vant ballen langt inne i Moldes felt. Bodø-gutten slo et strålende innlegg til Glimts slovenske høyrekant som stanget ballen i en lekker bue over Moldes keeper. 

Glimt-spillerne jubler for scoring mot Molde på Aspmyra i april 2024
Glimt-spillerne jubler for scoring mot Molde på Aspmyra i april 2024

Scoringen var Nino Zugeljs andre denne sesongen og han står nå med scoring i to kamper på rad. Glimt hadde full kontroll i første omgang og kunne nok straffet Molde hardere. Derfor var det nok mange som ble litt overrasket når det var nettopp gjestene fra rosenes by som fikk kampens andre og siste scoring. Etter hvilen var Molde mer med i spillet, men i likhet med Bodø/Glimt slet også de med å skape de store sjansene. Bodø/Glimt leverte en meget god defensiv forestilling i søndagens hovedkamp, men til slutt måtte Nikita Haikin se årets første ball gå i nettet bak seg etter et hjørnespark. 

Poengdelingen gjør at Bodø/Glimt står med ti poeng på de første fire kampene, à poeng med Molde, som har én kamp mer spilt. Bak der igjen finner vi neste motstander for Bodø/Glimt. 

Svensk suksess

Rosenborg tok medalje i Eliteserien i 2022, like bak Bodø/Glimt som det året endte som nummer to. Den gamle storheten, som ubestridt topper lista over Norges mest suksessrike klubber gjennom tidene vant sitt siste seriemesterskap i 2018. Siden det er det Bodø/Glimt og Molde som har delt seriemesterskapene mellom seg, med henholdsvis tre gull til Glimt og to til Molde. Bodø/Glimt har også tatt to sølvmedaljer de siste fem sesongene. 

Rosenborg har seilt litt akterut, men mange var optimistiske etter bronsen i 2022. Dessverre for deres del ble 2023 et fryktelig år, resultatmessig for en klubb av RBKs kaliber. De hvite og svarte fra bartebyen endte som nummer ni på tabellen og røyk ut av cupen allerede i andre runde. I år ser det langt lysere ut. RBK slo ut Ull/Kisa (3–1) på bortebane i cupens andre runde og har sikret seg solide ni poeng på de første fire seriekampene. Det har nok ikke vært den tøffeste starten for RBK, men poengene har likevel kommet på konto. Sandefjord (2–0) og HamKam er beseiret på gresset på Lerkendal, mens Haugesund måtte gi tapt (1–3) for Rosenborg på eget gress i forrige serierunde. Skjønt, man kanskje ikke kalle Lerkendal-matta som har blitt presentert de første to serierundene for gress. Baneforholdene har sett fryktelige ut, men det er Rosenborg som har håndtert forholdene best, noe de garantert også ønsker å gjøre til helgen. Uansett utgangspunkt. 

Rosenborgs eneste tap denne sesongen kom i Drammen i andre serierunde. Undertegnede har ikke sett kampen, men rapportene tilsier at trønderne burde og kunne fått med seg mer fra oppgjøret. Men det gjorde de altså ikke. Det var Strømsgodset som trakk det lengste strået og vant knepent 1–0 på Marienlyst. Seriestarten er uansett den beste til Rosenborg på lang tid. Selv ikke i gullåret 2018 stod de igjen med ni poeng på de fire første kampene. 

Det så ikke ut til at RBK skulle være med helt i toppen fra start i løpet av sesongoppkjøringen. RBK har levert, tidvis, noen fryktelige resultater i treningskampene, men det ser ut til at den svenske nykommeren bak roret har fått skuta på rett kjøl. Purunge Alfred Johansson leder Rosenborg i sin første trenerjobb på seniornivå med kløkt og virker å ha fått full støtte både av klubben og i byen. Kanskje er det starten på den nye RBK-æraen vi har vært vitne til. De håper … og tror i alle fall på det i Trøndelag. 

Få med deg siste episode av 4-3-3, hvor blant annet Håkon Evjen snakker om den kommende kampen mot Lerkendal: 

 

For statistikknerdene

Lerkendal stadion og Bodø/Glimt er ingen god match. Før forrige bortekamp i Eliteserien skrev vi at Bodø/Glimt historisk sett har slitt tungt på Åråsen, men det kan virke som det spøkelset er dødt og begravet. For to uker siden tok Glimt sin fjerde seier på rad på Åråsen (5–0) etter flere år med mye motgang borte mot Lillestrøm. Men Glimts Lerkendal-spøkelse lever i beste velgående. Foruten om en meget sterk 3-2-seier mot ti mann på Lerkendal foran tomme tribuner i 2020 må vi altså helt tilbake til 2008 for å finne sist gang Glimt tok med seg tre poeng hjem fra Lerkendal. 

Går du videre bakover i historien derfra for å lete etter forrige Glimt-seier på Lerkendal før 2008 er det bare å ønske lykke til. Det har ikke skjedd på denne siden av 2000-tallet. Ikke 90-tallet heller. Ei heller 80-tallet. Vi må helt tilbake til 1977. 

Siden seieren i 2020 har Glimt møtt RBK på Lerkendal tre ganger. I 2021 endte det hele i et meget stusselig 0–0-oppgjør på en stivfrossen gressmatte i sprengkulda på høsten. I 2022 var det RBK som trakk det lengste strået etter en meget underholdende fotballkamp. Glimt ledet både 1–0 og 2–1, men mot slutten av kampen fant RBK den energien de trengte for å ta alle tre poengene. De snudde kampen og vant 3-2 til stor jubel fra de oppmøtte supporterne. Under fjorårets oppgjør var det også Glimt som kom best i gang. Tobias Gulliksen sørget for Glimt-ledelse, men RBK utliknet og sikret ett poeng på straffespark. Se høydepunkter fra den kampen nedenfor. 


Om du er av den overtroiske typen har vi gode nyheter. Det er nemlig ikke så rent ofte Bodø/Glimt møter Rosenborg på bortebane i første halvdel av sesongen. Det har nemlig bare skjedd tre ganger siden år 2000. Det skjedde i 2002, 2004 og i nevnte 2020. Sist det skjedde var det altså Bodø/Glimt som vant. Det året vant Glimt begge oppgjørene mot Rosenborg, som bare har skjedd den ene gangen. I tredje serierunde 2020 var det Glimt som kom best i gang, og rundspilte RBK i første omgang. Lagene gikk til pause på stillingen 0–1 etter straffescoring av Philip Zinckernagel. I andre omgang fikk hjemmelaget en mann utvist og kampen skiftet fullstendig karakter. RBK snudde kampen, men like før slutt scoret Kasper Junker og Ola Solbakken for Bodø/Glimt, som vant 3–2 på Lerkendal. Sin første seier der siden Trond Olsen, nærmest på egenhand senket RBK i siste serierunde i 2008. 

Men la oss se nærmere på den dystre og deprimerende Glimt-statistikken på Lerkendal. Det er spilt 28 kamper mellom lagene på Rosenborgs hjemmebane. Av de har Bodø/Glimt kun vunnet tre ganger. Seks kamper har endt uavgjort, og hele 19 ganger er det hjemmelaget som har kunne juble høyest. De har kunne jublet veldig høyt enkelte ganger også. Både i 2016 og i 2018 avsluttet RBK sesongen med å løfte trofeet etter å ha slått Glimt på Lerkendal. 

De har også kunne jublet for scoring en del ganger. Rosenborg har scoret hele 67 mål mot Bodø/Glimt på 28 kamper på egen hjemmebane. Totalt, i alle oppgjør mellom lagene, uansett arena og turnering har Rosenborg scoret 125 mål mot Bodø/Glimt 67. Det ingen lag i verden som har et bedre overtak på Bodø/Glimt enn det Rosenborg har. Forskjellene har utjevnet seg noe de siste årene, men ikke kall meg sinnssyk om jeg holder RBK som favoritt også denne gangen. 

Det må selvfølgelig også nevnes at Glimt har pyntet en del på statistikken de siste årene på Aspmyra. Der har ikke RBK vunnet siden 2018, og både i 2019, 2020 og 2023 var det Glimt som vant. I 2021 og 2022 endte oppgjørene mellom lagene i Bodø 2–2. 

Fasit får vi lørdag kveld. For lørdag klokken 18:00 barker de to lagene sammen til noe så sjeldent som en vårkamp på Lerkendal. Måtte statistikk være statistikk. 

Siste ti kamper mellom lagene på Lerkendal

Årstall

Hjemmelag

Bortelag

Resultat

Glimts målscorere

Turnering

2023

Rosenborg

Bodø/Glimt

1–1

Gulliksen

Eliteserien

2022

Rosenborg

Bodø/Glimt

3–2

Espejord, Vetlesen

Eliteserien

2021

Rosenborg

Bodø/Glimt

0–0

 

Eliteserien

2020

Rosenborg

Bodø/Glimt

2–3

Zinckernagel, Junker, Solbakken

Eliteserien

2019

Rosenborg

Bodø/Glimt

3–2

Hauge (2)

Eliteserien

2018

Rosenborg

Bodø/Glimt

1–1

Saltnes

Eliteserien

2016

Rosenborg

Bodø/Glimt

2–1

Azemi

Eliteserien

2016

Rosenborg

Bodø/Glimt

2–0

 

NM cupen

2015

Rosenborg

Bodø/Glimt

1–1

Olsen

Eliteserien

2014

Rosenborg

Bodø/Glimt

3–1

Olsen

Eliteserien

Annonse fra Eliteserien: