Jakter avansement til Champions League: – Det trigger

Glimts spissduo er i slag og ser frem mot en viktig og sesongavgjørende kamp i Litauen.

Annonse:

Etter å ha brukt søndagen til å forflytte seg fra Nordlands hovedstad til Litauens, Vilnius ladet de helgule opp til tirsdagens kamp mandag. På Litauens nasjonalarena fikk de trille kula, kjenne på underlaget og gjøre unna de siste forberedelsene til den viktige kvalikkampen mot Zalgiris. 

Kampen i Vilnius er den andre av to kamper som skal avgjøre hvem av de to lagene som får ta steget inn i Champions League play off. Glimt leder 5-0 fra det første oppgjøret. 

I den kampen var igjen Runar Espejord tilbake på scoringslista, og nå vil plutselig media snakke med han igjen. 

– Jeg har jo ikke gjort et intervju siden mai, var Espejords fleipete svar da undertegnede ba han om å stille opp for norsk media utenfor spillerhotellet i den litauske hovedstaden. 

– Artig for tiden

Espejord har notert seg for fire scoringer på de siste tre kampene han har spilt for Glimt og er dermed tilbake i form etter en lengre måltørkeperiode. 

– Ja, nå er det artig å spille fotball. Det virker som vi har knekt et par koder og ting har løsnet litt for oss. Spesielt mot den den lave femmeren vi har slitt med i perioder. Det gjør at det er utrolig artig å spille fotball om dagen. 

– At det har løsnet litt er vel en underdrivelse når dere står med 25-0 i målforskjell på de siste fire hjemmekampene?

– Det blir nesten litt surrealistisk. Vi snakker mye om prestasjon og at vi skal fokusere på det, men når vi går av banen med de resultatene der blir det litt sånn "ka det e som foregår her egentlig?". Det er utrolig artig å være med på. 

Samtidig som ting har løsnet for både laget og spesielt Runar Espejord har også hans spissmakker Victor Boniface pakket sammen og reist til belgisk fotball. Inn har Lars-Jørgen Salvesen kommet, og han brukte ikke lang tid på å skyte seg inn i Glimt-fansens hjerter da han scoret Glimts tredje mål i 5-0-seieren mot Zalgiris sist uke. 

Lars-Jørgen Salvesen virket pigg og fin på mandagens Glimt-trening i Litauen. Foto: Niklas Aune Johnsen
Lars-Jørgen Salvesen virket pigg og fin på mandagens Glimt-trening i Litauen. Foto: Niklas Aune Johnsen

– Det var en veldig gøy start med en viktig kamp. Vi fikk et godt utgangspunkt. Vi skal bare fortsette og bygge videre på de gode prestasjonene, sier Salvesen. Ting kan tyde på at han er godt integrert i Glimt-kulturen allerede, med andre ord. 

– Jeg trives veldig godt. Nå er vi i deilige Vilnius med et litt finere vær enn i Bodø, smiler sørlendingen. 

Litt lavere skuldre

Når man har et så godt utgangspunkt som det Glimt har er det lett å frykte at man tar for lett på utfordringen som venter. Espejord tror ikke femmålsledelsen betyr allverden når kampen blåses i gang tirsdag. 

– Forhåpentligvis betyr det ingenting. Vi hadde jo en opplevelse på Færøyene, som, jeg tror vi hadde godt av. Særlig siden det jo gikk bra til slutt. Jeg håper og tror at vi har lært mye av den kampen. 

Salvesen tenker heller at Glimts gode utgangspunkt kan utnyttes som en fordel når dommerne blåser i gang den avgjørende kampen mot Litauens serieleder og regjerende seriemester. 

Se hele intervjuet med Espejord her (saken fortsetter under videovinduet):

– Motivasjonen er på plass, og kanskje kan vi slippe ned skuldrene litt mer og tørre enda mer. Vi leverte en solid prestasjon hjemme, men det er viktig at skuldrene ikke blir for lave. Når kampen blåses i gang må vi være klare til å trøkke til. 

Da lagene møttes på samme stadion i fjor kjørte hjemmelaget på med en voldsom iver fra start og Glimt kunne fort havnet tidlig i bakleksa. Da stod de helgule av presset og kampen endte til slutt med 2-2. Det er ikke utenkelig at Zalgiris kommer til å gjøre det samme denne gangen, for nå må de ha mål. Mange mål! 

– Vi har sett at man ikke kan legge seg ned og slappe av. Vi må være på stasjon fra fløyta går. Vi har erfart at det kan være to helt forskjellige kamper hjemme og borte, sier Espejord. 

– Det trigger alle

Hjemme i Bodø har Glimt vært solide i årets kvalifisering. På tre kamper mot Klaksvík (3-0), Linfield (8-0) og Zalgiris (5-0) har Glimt hele 16-0 i målforskjell. Borte har det derimot ikke vært like flatterende. På to bortekamper står Glimt med 1-4 i målforskjell.

 – Spørs om det ikke går på innstillingen vår når kampen starter, svarer Espejord på spørsmål om han kan forklare forskjellen på kampene.

P8080609.jpg

– Kan vi tenker at vi skal begynne litt rolig? Vi må gå rett i strupen på dem, og sørge for at blir kamp. Vi kan ikke stå med to mål i sekken etter femten minutter og lure på hva som skjer.

 For det står mye på spill under tirsdagens kamp i Baltikums nest største by. Vinneren av kampen har nemlig kun ett hinder igjen før et eventuelt gruppespill i den aller gjeveste europeiske turneringen, Champions League. 

– Det tror jeg trigger alle noe voldsomt. Nå er det to hinder igjen før vi er der, så alle jobber steinhardt og er veldig motivert for å klare det, sier Salvesen. 

Men først må jobben gjøres mot Zalgiris, før det igjen er kamp i den norske Eliteserien på fredag i Sarpsborg. 

– Alle kampene er viktig, og sånn har det vært hele veien. Det er ikke noe nytt, men vi må klare å holde det oppe hver dag. Det er det vanskeligste, synes jeg. Med en gang vi detter litt neppå sliter vi. Vi må hele tiden være på 100 prosent, sier Espejord. 

Se hele intervjuet med Salvesen nedenfor: 

Annonse fra Eliteserien: