Kenguruer i Europa

Bodø/Glimt neste motstander i Europa er en klubb full av historie. En historie litt utenom det vanlige.

Annonse:

På torsdag kommer endelig Europa-sirkuset tilbake til arktiske strøk. Etter at Glimt ble slått ut av sluttspillet i UEFA Europa Conference League i februar er det både et sulteforet fotballag og en sulteforet fotballby som gjør seg klare for et nytt Europa-eventyr. Men da må hinderne i kvalifiseringen forbigåes først. 

For fjerde sesong på rad er Glimt klare for kvalifisering til Europa. I 2020 ble det bom stopp i Milano i tredje runde, mens Glimt de to foregående årene har kvalifisert seg for gruppespillet i henholdsvis Conference League og Europa League. 

I år starter Glimt først i den andre runden av UEFA Europa Conference League-kvalifiseringen. Det er ingen sikkerhetsnett denne gangen. Taper Glimt er de ute, og de må vinne alle tre rundene for å ta seg til et nytt gruppespill. Det første hinderet er Bohemians 1905 fra Praha, som gjør comeback på den europeiske scenen etter 36 år. 

La oss bli litt bedre kjent med sesongens første europeiske konkurrent. 

Endelig tilbake i Europa

Bohemians 1905 er som navnet avslører stiftet i 1905, og har en over hundre år lang historie. Det er en populær klubb, som har mange ihugga tilhengere, til tross for at de ikke en gang er den største klubben i hjembyen. 

I den tsjekkiske hovedstaden er det nemlig Slavia og Sparta Praha som er de mestvinnende klubbene, to lag som jevnlig konkurrerer ute i Europa. Også Viktoria Plzen er et tsjekkisk lag som jevnlig er ute på kontinentet. 

PJml_20230726_184465_web.jpg
Onsdag trente Bohemians i Bodø. Foto: Bohemians

Etter 36 år uten Europa-fotball ble det endelig Bohemians tur i år. Da den tsjekkiske 1. liga avsluttet i mai i år lå Bohemians som nummer fire på tabellen, bak de tre nevnte storlagene. Kenguruene endte hele 20 poeng bak seriemester Sparta Praha. Fjerdeplassen ga plass i den andre kvalifiseringsrunden i Conference League, sammen med Viktoria Plzen som kom på tredjeplass. 

PS!  Den tsjekkiske seriemesteren Sparta Praha tapte og røyk ut av Conference League 1-2 sammenlagt for norske Viking i fjor sommer, og ble dermed snytt for Europa i suksessesongen. 

Kampen mot Bodø/Glimt er med andre ord den aller første kampen laget spillet siden slutten av 80-tallet. Perioden på starten av 80-tallet er nok den stolteste i klubbens lange historie. Den gangen var Tsjekkia og Slovakia slått sammen til Tsjekkoslovakia, og hadde også en felles fotballiga. I 1982-83 var det Bohemians 1905 Praha som stakk av med seieren. Samme året ble de også kåret til tsjekkisk cupmester, men ble nummer to i den tsjekkoslovakiske cupen. 

På den tiden kåret de én tsjekkisk mester og én slovakisk mester, som deretter gjorde opp seg imellom om å vinne den tsjekkoslovakiske cupen. 

Fjorårets fjerdeplass er klubbens beste plassering i den rene tsjekkiske ligaen noen sinne. 

Europa-historie

I samme periode fikk de også sin hittil beste prestasjon i Europa. I 82-83-sesongen gikk de hele veien til semifinalen i UEFA cupen, som Europa League het på den tiden. Etter å ha slått ut Admira fra Østerrike (7-1), Saint-Étienne (4-0) fra Frankrike, Servette (4-3) fra Sveits og Dundee United (1-0) fra Scotland stoppet reiersrekken brutakt med 1-4 sammenlagt for belgiske Anderlecht i semifinalen.

Utover 80-tallet fikk de flere forsøk i Europa uten å lykkes i stor grad. I 83-84 stoppet det mot østerrikske Rapid Wien i runde to før det var engelske Tottenham som stoppet kenguruene året etter i den tredje runden. 

029A5389.jpg
Lukas Hulka ble kampens eneste målscorer da Bohemians vant 1-0 mot Paradubice i første serierunde i Tsjekkia sist helg

Lagets hittil siste deltakelse i Europa var i 87-88, da belgiske Beveren stoppet Bohemians allerede i den første runden. Nå forsøker de seg igjen med Bodø/Glimt som første utfordrer. 

Når er vi er inne på storhetstiden til klubben er det vanskelig å komme utenom klubbens mest kjente spiller. Antonín Panenka spilte for Bohemians og er en legendarisk fotballspiller fra Tsjekkia. Han har fått panenkastraffen oppkalt etter seg, etter et meget arrogant straffespark som avgjorde EM-finalen i 1976 og gjorde Tsjekkoslovakia til europamestere i fotball. 

Kenguruene fra Praha

Som nevnt er klubben blant de mest populære klubbene i Tsjekkia. Ultra-gruppen er blant de mest ivrige, visuelle og høylytte i landet, og deres supportere skal visstnok ha et vennskapelig forhold til supporterne til den irske klubben med samme navn, Bohemian. 

Klubben holder til i bydelen Vrsovice, noe også Slavia Praha gjør. Det gjør oppgjøret mellom klubben til et av de aller heteste derbyene i landet, kanskje kun overgått av oppgjørene mellom Slavia og Sparta. Det er kun én kilometer mellom stadionen til Bohemians og Slavia Praha. 

Bohemians spiller daglig på Dolicek stadion, men denne er ikke godkjent for spill i Europa. Derfor vil returkampen mot Glimt neste uke spilles på hjemmebanen til Sparta Praha, Epet Arena. Vi kommer tilbake med mer fakta om stadion før returoppgjøret. 

Men nå har vi latt dere vente lenge nok. Nå skal vi fortelle hvorfor klubben går under kallenavnet kenguruene og hvorfor man ser en kenguru i klubblogoen. 

Da klubben ble stiftet i 1905 het den AFK Vrsovice, og byttet etter hvert navn til Bohemians Praha (og deretter kom 1905 inn i navnet). I 1927 reiste laget på en turné til Australia etter at det australske fotballforbundet ønsket et europeisk lag på besøk for å spille kamper mot sine lag. 

De så mot tsjekkoslovakia og spurte både Slavia Praha og Viktora Plzen, men begge avslo. AFK Vrsovice takket derimot ja. Du har kanskje allerede prøvd å uttale Vrsovice høyt for deg selv. Det er ingen enkel oppgave, og det skjønte også klubben i 1927. De fant dermed opp et mer engelskvennlig navn. Bohemians. 

I Australia tok de også kenguruen til sitt hjerte, og kenguruen ble klubbens maskott og del av logoen. De fikk også to levende kenguruer i gave, som endte opp i Praha dyrehage. 

 

Annonse fra Eliteserien: