Kjetil Knutsens annerledesår

– Jeg tenkte bare "Å i helv***! Nå har vi litt av en vei å gå", sier Knutsen om den første trening etter koronapausen.

Annonse:

Etter sølv i serien i 2019 skulle Bodø/Glimt klare noe de aldri før hadde klart. Nemlig å følge opp en god sesong på øverste nivå. Det klarte de, med god margin, men det så en stund mørkt ut. 

Historien om året 2020 kjenner alle. 12. mars innførte regjerningen de strengeste inngrepene i nordmenns liv i fredstid for å få kontroll på spredningen av Covid-19. Det førte også til at hverdagen til Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen ble snudd på hodet. 

– Fotball er kompleks, og man kan ikke trene fotball på noen annen måte enn å være på feltet. Men vi er flinke til å omstille oss i Bodø/Glimt. Vi tenkte "hvordan kan vi gjøre dette til vår fordel?", forklarer Knutsen. 

Etter flere uker med nedstenging, egentrening, oppfølging via Teams, Skype og Zoom åpnet det etter hvert opp for at lagene i toppfotballen kunne møtes på feltet igjen. Men det tok enda en stund før man fikk lov med nærkontakt. 

– Vi gjorde det vi kunne på feltet på det tidspunktet, men vi har hele veien klart å "rikke" det til sånn at vi har klart oss greit. Vi er veldig flinke til å gjøre det optimale ut av hver eneste situasjon. 

Samhold og kultur

Et ord som ofte dukker opp i samtaler med Kjetil Knutsen er "kultur". For han er opptatt av kulturen i spillergruppa si. Og nettopp denne kulturen, som kanskje er litt vanskelig å forklare med ord, har mye av æren for at 2020 gikk som det gjorde for Bodø/Glimts del. 

– Jeg må virkelig trekke frem Frode Thomassen. Det at vi unngikk permiteringer når koronaviruset herjet som verst hadde mye å si for det "store laget" i klubben. Det har nok vært avgjørende for Glimt, både på kort og lang sikt. 

Etter hvert som ukene gikk fikk man etter hvert mer kontroll på viruset, og det ble klart at Eliteserien endelig skulle starte opp i midten av juni. Kjetil Knutsen fikk en liten wow-opplevelse når han så laget spille fotball igjen for første gang på lenge. 

– Jeg tenkte bare "Helv***! Nå har vi litt av en vei å gå", sier han og legger til at laget kjapt ble likere seg selv. 

– Kvaliteten og samhandlingsmønsteret var helt vekke, men det kom heldigvis gradvis tilbake. Vi fikk korrigert kursen vår, fant ut av hvor skoen trykket og jobbet hardt med det inn mot første seriekamp mot Viking. 

I hverdagsbobla 

Sesongen kom omsider i gang, om med et unormalt tett kampprogram. En drøy måned etter seriestart var ti kamper unnagjort. Glimt hadde vunnet alle ti, og toppet tabellen. De fleste begynte å ane hvor dette bar, men Kjetil Knutsen er skrudd sammen litt annerledes. 

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg ikke tenkt i de baner i det hele tatt. Jeg har bare tenkt "neste trening", "neste kamp", "neste motstander". Det handler om våre verdier, og jeg har vært veldig opptatt av at verken vi i trenerteamet eller spillergruppen skulle la oss påvirke av omgivelsene, sier bergenseren. 

DSC_3931_KentEvenGrundstadFoto
Sommeren 2020 kunne by på både shortsvær, fotball og solid poengsanking. Foto: Kent Even Grundstad

Det hele handler om å være i bobla. Der trives Kjetil Knutsen, og det er nok ikke en overdrivelse å påstå at det er i bobla han er aller best. 

– Jeg elsker hverdager! Når jeg er i bobla er følelsesregisteret mitt nesten flatt. Den største gleden er egentlig prosessen. Det å møte på jobb, gå inn i garderoben. Bare kjenne på den energien det gir. 

Selv om sesongen 2020 ble noe utenom det vanlige, ble det heldigvis nok hverdager for Kjetil Knutsen. Og etter hverdag kommer fest. 

– Det var viktig for alle å være med Marius og Patrick

Etter hvert begynte det nok også å gå opp for Kjetil Knutsen at han og resten av klubben kom til å bli seriemestere i annerledesåret 2020. Og når det hele var klart var det som en champagnekork som forlot flaskehalsen. 

– Når gullet sikres må det komme en reaksjon, og det gjorde det heldigvis, sier Knutsen, som likevel er glad for at Ulrik Saltnes, lagets kaptein brukte tid på å fordøye det han kaller en middels prestasjon. 

Den "middels" prestasjonen var 2-1-seieren på Marienlyst i slutten av november. Kampen som sikret Glimts første seriegull i Eliteserien. 

_DSC7500KentEvenGrundstadFoto
I Bodø ble Knutsen tatt imot av Bodøs ordfører Ida Pinnerød og bobler i glasset. Foto: Kent Even Grundstad

Men 2020 var et annerledes år, og noen uker i forveien hadde Patrick Berg og Marius Lode blitt smittet av koronaviruset på landslagssamlig i hovedstaden. De to glimtspillerne satt derfor i isolasjon på hvert sitt hotellrom i Oslo, mens lagkameratene feiret seriegull i Drammen, bare noen mil unna. 

Vi er veldig flinke til å gjøre det optimale ut av hver eneste situasjon, sa Knutsen tidligere i intervjuet, og nå gjentar han budskapet. 

Lagbussen stoppet utenfor hotellet der de to satt og inviterte Berg og Lode ut på balkongen for allsang og feiring. 

– Det symboliserer kulturen, samholdet og felleskapet som er i den spillergruppen. Det var så viktig for alle at det skulle skje. Det ble en sterk og flott seanse, der vi klarte å gjøre det beste ut av situasjonen. At Patrick og Marius ikke fikk være med på kampen og festen får vi ikke gjort noe med, men vi kunne prøve å gjøre det litt lettere. 

– Jeg var egentlig litt flau

Dagen etter ventet en stor mottakelse i Bodø. I kulissene hadde klubben og kommunen planlagt en storslått feiring av seriemesterene. Kjetil Knutsen hadde gitt klar beskjed om at han ikke skulle involveres, men hørte likevel rykter om en buss som skulle frakte laget gjennom byen. 

– Jeg ble egentlig flau av å tenke på at vi skulle kjøre i den der bussen, ler Knutsen et par måneder senere. 

_DSC7300KentEvenGrundstadFoto
– Jeg var egentlig flau over at vi skulle ta den der bussen, sier Kjetil Knutsen om gullfeiringa. Foto: Kent Even Grundstad

– Jeg så ikke for meg at det kom til å bli noe kult.

Men så feil kan man altså ta. Til tross for ken verden nærmest lammet av en pandemi, en helt vanlig mandag formiddag og høst i Bodø flommet folket ut i gatene for å hilse seriemesterne velkommen hjem. 

– Det var bare helt sykt. Jeg hadde store problemer med å holde igjen tårene i bussen. Den opplevelsen var helt enorm, sier han.

– Det viste hvor mye dette betyr for folk, og det er jo hele grunnen til at vi holder på med dette. Det er det største jeg har vært med i fotballsammenheng. 

Umulig å forutse

Det var mye i 2020 som var umulig å forutse, og et seriegull til Bodø/Glimt virket helt usannsynlig første gang Kjetil Knutsen gikk inn i korridorene på Aspmyra for første gang. 

– Jeg kom ikke hit for å bli seriemester, men er jeg er utrolig glad og stolt nå. At det skulle gå som det har gått er umulig å forutse. Det er bare helt fantastisk. Det kan godt hende du aldri får oppleve det igjen, avslutter han. 

Annerledesåret 2020 avsluttet likevel på litt kjent vis. Kjetil Knutsen ble kåret til "Årets trener" i Eliteserien for andre år på rad, og han ledet Bodø/Glimt til medalje for andre år på rad. Men denne gangen ble det gull.

 

Annonse fra Eliteserien: