Les deg opp om torsdagens motstander

Annonse:

Endelig er det duket for kamp igjen. Det er over to måneder siden sist de helgule snøret på seg fotballstøvlene foran en obligatorisk kamp sist. Det var i Mjøndalen, da det andre strake seriegullet ble sikret. Siden har Bodø/Glimt hatt en fortjent ferie og en hektisk sesongoppkjøring. For på torsdag står den tradisjonsrike, skotske giganten Celtic på motsatt banehalvdel.

Bodø/Glimt gikk videre fra gruppespillet i UEFA Europa Conference League i fjor høst. Etter å ha sanket 12 poeng, ved tre hjemmeseire og tre uavgjortkamper på bortebane ble Glimt så vidt passert av AS Roma som vant gruppa. Italienerne ble dermed direkte kvalifisert til åttendelsfinalen i turneringen, mens Glimt må gjennom en kvalifisering for å nå sluttspillet. Det er nettopp den plassen Glimt og Celtic skal kjempe om over to kamper.

Oppgjøret spilles over to kamper, og laget som vinner sammenlagt slår følge med Roma og resten av gruppevinnerne til sluttspillet i den nystartede europeiske turneringen. I denne artikkelen skal du få bli bedre kjent med Celtic og Glasgow, men først la oss se litt på status for vårres kara.

Utenfor sesong

Som nevnt er det over to måneder siden sist Glimt spilte en kamp av betydning, selv om nok Kjetil Knutsen vil påpeke nok en gang at også treningskamper er betydningsfulle. At Glimt er utenfor sesong trenger derimot ikke bety noe som helst. De helgule har de siste tre ukene vært på sydligere breddegrader for å lade opp til kamp, og har fått god tid til å forberede seg til kampene som venter de neste dagene.

I Spania har Glimt fått trene på helt ypperlige forhold. Gressmatta har ligget klar, perfekt som et biljardbord hver eneste morgen. Været har vært bedre enn i Bodø, og under den spanske sola har Kjetil Knutsens menn fått både tid og rom til å trene på alt fra press, dødballer og andre situasjoner man kan komme opp i i viktige kamper.

Glimtspillerne jubler for scoring mot Roma i UEFA Europa Conference League i 2021.jpg
Glimt-spillerne jubler for scoring mot Roma i Conference League i 2021. Foto: Kent Even Grundstad

For det er en spesiell start på sesongen for Glimt. Vi har nevnt det før, og gjør det gjerne igjen. Aldri før har Bodø/Glimt måtte ut i obligatoriske kamper så tidlig som i februar. Det gir en kortere oppkjøring enn vi er vant med, men det er sånn den regjerende seriemestere vil ha det.

Tre ganger i løpet av de siste tre ukene har også Glimt fått topp motstand, og har fått mye lærdom fra alle tre oppgjørene. Både den ukrainske Champions League-klubben, Dynamo Kiev (1-1), danske Aarhus (1-0) og svenske Elfsborg (3-2) har måtte nøye seg uten seier mot Glimt, som nå faktisk står med hele 29 kamper på rad uten tap. Det er inkludert de tre treningskampene. 26 obligatoriske kamper uten tap. Et tall som inkluderer både tøffe seriekamper og et helt gruppespill (+ play off) i Europa. Faktisk har ikke Glimt tapt en kamp siden det litt flaue tapet i Pristina i Kosovo, tidlig i august.

Vi husker også tilbake til sommeren 2021, hvor Glimt møtte Legia Warszawa. Et lag som da var utenfor sesong og kunne bruke enhver tid inn mot kampen til å fokusere på Glimt. Nordlendingene var i sesong og hadde ikke den samme friheten som polakkene. Det var Legia som trakk det lengste strået og sikret avansement i Europas gjeveste turnering, til tross for at de var utenfor sesong.

Et lag i kjempeform

På motsatt banehalvdel på torsdag står et Celtic-lag stappfulle av selvtillit. For et par uker siden tok de tilbake tabelltoppen i den hjemlige ligaen etter å ha smadret erkerivalen Rangers 3-0 på hjemmebane. Ikke bare leder de ligaen og slår sine bitre fiender, men de er ubeseiret de siste 17 kampene. Faktisk har de ikke tapt siden den nest siste gruppespill-kampen i Europe League mot Leverkusen fra Tyskland i november i fjor. Det er med andre ord ingen enkel oppgave som venter Glimt på torsdag.

Celtic har havnet i Conference League etter å ha havnet som nummer tre i sin gruppe på Europas nest høyeste nivå, Europe League. De havnet bak Bayern Leverkusen og Real Betis, men foran ungarske Ferecvaros. Og det er slett ikke første gang dette laget er med på leken ute på kontinentet. Mer om det kan du lese litt lenger ned.

Celtic FC v Bayer Leverkusen Group G - UEFA Europa League.jpg
Celtic-spillerne som startet kampen mot Leverkusen på Celtic Park i september. (Photo by Jan Kruger - UEFA/UEFA via Getty Images)

Hjemme på Celtic Park er det ventet at det kommer opp mot 60 tusen tilskuere, for å støtte laget sitt i jakten på et nytt europeisk trofé. For selv om det er den hjemlige ligaen som er Celtics «brød og smør», er det slett ingen tvil om at de grønne og hvite også prioriterer den europeiske scenen. Det er ligatittelen som gir denne muligheten, slik beskriver de det i alle fall selv.

Denne uken slapp vi en spesial-utgave av podkasten 4-3-3 hvor vi snakket med to Celtic-supportere som kunne fortelle mer om klubben og historien.

En skotsk supermakt

Når vi tenker på skotsk fotball er det ikke store stjerner i storklubber eller et landslag som feier over Europa vi tenker på. Nei, det er Celtic og det er Rangers. De to store skotske klubbene som har delt hvert eneste seriemesterskap siden 80-tallet seg imellom. Det er bare de to som hevder seg. De to gigantene.

Oppgjøret mellom de to gigantene er også verdenskjent for sin brutale patriotisme. Derbyet blir populært kalt «The Old Firm» og er et av de mest velkjente debyene i fotballverden. Det interessante med derbyet er at det er mer enn bare en fotballkamp som står på spill. Vi lover ikke hele historien, men vi skal fortelle litt om bakgrunnen for derbyet.

Celtic er stiftet i 1888 av irske katolikker som innvandret til Skottland. I samme by ble også Rangers FC etablert av protestantiske, britiskvennlige tilhengere. Torsdagens Glimt-motstander ble stiftet som en del av en innsamlingsaksjon for å få nok penger til mat for de fattige i byen, og klubbens aller første fotballkamp var en vennskapskamp mot nettopp Rangers.

Hvis du vil lære med om The Old Firm anbefaler vi denne episoden av NRK-serien, Fotballkrigen: 

Celtic vant 5-2, og siden det har det vært en sterk rivalisering mellom de to klubbene. Den religiøse og nasjonale bakgrunnen til de to supporterskarene har også vært en viktig bidragsyter for at derbyet har utviklet seg til det det er i dag. Den sportslige suksessen til de to klubbene har også vært avgjørende. De siste 100 årene har de to klubbene dominert skotsk fotball, med kun noen få unntak.

Bare for å si noe om hvor dominerende de to klubbene har vært, kan vi jo ta en titt på medaljeskapet til Celtic. Skal vi?

Siden sitt første ligamesterskap i 1893 har Celtic vunnet den skotske eliteserien 51 ganger. De har blitt kåret til cupmester 40 ganger og ligacupmester 20 ganger. I tillegg har de også vunnet én europeisk turnering. I 1967 vant Celtic Serievinnercupen, som i dag er omdøpt til Europe League.

Med et lag bestående utelukkende av lokale spillere (alle var født kortere enn 50 km fra Celtic Park) slo de Inter i finalen i Lisboa og ble dermed det første klubben i Europa som sikret seg «the treble», altså gull i hjemlig liga og cup i tillegg til et europeisk trofé samme sesong.  

Reiseguide til Glasgow

Vi innrømmer det gjerne først som sist, du er ikke på rett plass om du er ute etter et restaurant- og seeverdighetstips i Glasgow, men dersom du vil lære mer om byen Glimt skal spille årets første obligatoriske kamp i, har du kommet vel frem.

Celtic FC v Bayer Leverkusen Group G - UEFA Europa League (1).JPG
Her skal Glimt og Celtic barke sammen på torsdag. (Photo by Jan Kruger - UEFA/UEFA via Getty Images)

Glasgow er altså hjembyen til både Celtic og Rangers, og er også den største byen i Skottland. Skottland er som kjent en del av Storbritannia og Glasgow regnes som kongedømmets tredje største by, etter London og Birmingham. Til tross for størrelsen er det Edinburgh som er Skottlands hovedstad.

I dag bor det rundt en halv million mennesker i byen, etter at grenseendringer de siste årene har ført til en halvering i folketallet. I 2004 bodde det rundt 1,1 millioner mennesker i det som kalles «Stor-Glasgow». På 60-tallet var Glasgow den fjerde største byen i Vest-Europa, kun slått av London, Berlin og Paris.

I dag regnes Glasgow som Skottlands kommeriselle hovedstad og er det tredje største turistmålet i Storbritania, etter London og Edinburgh.

Annonse fra Eliteserien: