Lever og ånder for fotballen

Tom Mangersnes er ferdig som trener i FK Bodø/Glimt. Hva har han tatt med seg fra året i Bodø?

Annonse:

I januar ble det klart at den nye assistenttrener til Bodø/Glimt for årets sesong ble Tom Mangersnes. 39-åringen fra Bergen hadde bred erfaring fra fotballen i bergensområdet ved å være fotballtrener for Løv-Ham, Åsane og Fyllingen. De siste 4 årene har han vært i Sogndal. Dessuten fra Norge U18/U19 og analyseekspertarbeid i TV 2. Han har både vært teamarbeider og hovedtrener tidligere, men de siste sesongene har han dyrket sin styrke i å være teamarbeider.

Selv om Mangersnes har familie som bor i Bergen og det i periodevis er tøft, så legger han ikke skjul på det som er positivt med byen Bodø og hva som gjør den så bra.

 - Det er menneskene som danner den byen man til enhver tid har, og jeg har lært bodøværinger å kjenne som stolte og positive til byen sin, regionen sin og klubben sin. Ellers må jeg trekke fram Scandic Havet, Fram Kino, Fellini Mørkved og Stamina City Nord som flotte steder jeg har brukt mye tid dette året. 

Tom Mangersnes og Assmund Bjørkan har hatt en god tone denne sesongen. 
Tom Mangersnes og Assmund Bjørkan har hatt en god tone denne sesongen. 

 Selv om bergenseren lever av å være fotballtrener, så er fotballen også en stor del av fritiden.

 - Jeg ser mye fotball. For meg er å se fotball to ting; enten studerer jeg fotball, eller ser fotball som underholdning. I 2015 hadde jeg faktisk å studere fotball som jobb i TV2, hvor jeg studerte lag, spillere, spillestil osv som analyseekspert i Premier League og FotballXtra. Utenom fotball ser jeg lite TV, men jeg er glad i musikk. F.eks. har jeg rundt 10 U2-konserter på samvittigheten rundt omkring i Europa.

 Han forteller videre om sine ambisjoner som fotballtrener og hva som er viktig for hans utvikling.

 - Mine ambisjoner som trener er å lære og å utvikle meg så mye, at de spillerne jeg til enhver tid møter opplever en trener som har oppdaterte referanser. Jeg har vært så heldig de siste 6-7 årene å jobbe fullprofesjonellt, og jeg har de siste tre årene jobbet på landslag. Så jeg håper og tror jeg har det i meg å utvikle meg i tråd med spill og spillere hele veien.

En fotballtrener bør alltid ha en filosofi å rette seg etter, og her mener Tom Mangersnes at «overtall» er et nøkkelord som beskriver hans filosofi.

- Hovedfilosofien min fotballfaglig baseres i stor grad rundt nøkkelordet overtall. Å skape overtall når vi spiller offensivt, og overtall defensivt. Prinsipper knyttet til dette blir da løps- og duellkraft. Løpskraft skal føre til at fokuset på overtallbyggingen blir ivaretatt i alle spilles faser. Duellkraft i forhold til å være en kontrollfunksjon i defensivt spill, men også å være en styrke i avslutningspillet i offensiv 16 meter.

 Nå ser Tom Mangersnes fremover og han håper stadig å utvikle seg som fotballtrener, og ikke minst beholde den nysgjerrigheten han har rundt fotballen og livet generelt.

Annonse fra Eliteserien: