Månedens gladlaks: – Responsen fra publikum er eventyrlig artig!

Vi har tatt en prat med frivillig, Rune Sætrum.

Annonse:

2022 er frivillighetens år. Som de fleste andre toppklubber verden over, er også Bodø/Glimt avhengig av frivillighet. Gjennom hele året, skal vi bli kjent med de frivillige på Aspmyra stadion. Vi har tidligere tatt en prat med billettgjengen med Ivar Iversen i spissen, samt vaffelsjef Sølvi Kleivvik. I dag skal du bli kjent med speakeren på Aspmyra.

Tekst med mening

En strålende junidag gjøres det klart for det som blir den ellevte runden av Eliteserien 2022. Datoen viser 26. juni, som brått ble dagen etter angrepet på kjærligheten og retten til å elske de man vil. «Kjærlighet er for alle» er teksten som møter supportere og spillere på storskjermen i dag. 

Det faste kampmøtet mellom Aspmyra sin egen speaker, Rune Sætrum og resten av gjengen i speakerbua rigges klart ute på tribunen i finværet. Det er enda to timer til kamp, men det er mye som skal gjennomgås før alt er kampklart. Spesielt budskapene kun minutter før kampstart må terpes på. 

Tekstene før kampstart kan variere fra kamp til kamp, men det er likevel mye som gjenstår. Dagens budskap derimot, er heldigvis ikke hverdagskost. For å tydeliggjøre Bodø/Glimt sitt synspunkt på pride-feiringen, kommer Rune og arrangementansvarlig Ørjan Heldal frem til dagens tekst som skal leses opp for de drøyt fem tusen fremmøtte: «Kjære publikum. I Oslo sentrum natt til lørdag, ble uskyldige mennesker drept og flere alvorlig skadd. Hos oss er kjærligheten for alle uansett hvem du er glad i. Alle er velkomne i våre garderober og på våre tribuner. Alle skal kunne ta del i fotballgleden.». 

– Det er fint at fotballfamilien er med på å fremme gode holdninger. Dessverre viser det seg at det er nødvendige tiltak, selv om vi er i 2022. Jeg håper jeg klarer å fremføre tekstene slik at det høres at jeg støtter markeringen, sier Rune. 

Fra Vestlandet til Aspmyra

Rune Sætrum kom som vernepliktig til Bodø på begynnelsen av 70- tallet, han flyttet da fra Vestlandet, og har siden blitt boende. I Bodø har han fått tre barn som alle ble fotballinteresserte i tidlig alder. Det ble derfor naturlig at det første møte med frivilligheten var gjennom barnas fotballklubb, Innstranda IL. Flere år etter var det nettverket fra Innstranda IL som skulle starte speaker-karrieren til Rune.

Rune Sætrum i speakerbua rundt år 2000. Foto: Avisa Nordland
Rune Sætrum i speakerbua rundt år 2000. Foto: Avisa Nordland

– I Innstranda IL ble jeg kjent med daværende arrangements ansvarlig på Aspmyra, Rolf Mathisen. En dag kom han bort til meg og spurte om jeg ville prøve meg som speaker. Vi ble enige om at jeg kunne prøve meg på noen treningskamper i Nordlandshallen. Det gikk såpass bra, at jeg endte opp i speakerteamet på Aspmyra i år 2000. 

22 år etter er Rune fortsatt speaker. Likevel tenker han støtt og stadig over hvorfor han endte opp som speaker på Aspmyra. 

– Jeg har tenkt mye på det. I Innstranda IL var det en fantastisk gjeng med frivillige som var veldig artig å jobbe med. Jeg var nok kanskje litt klovn, og det var kanskje det som gjorde at Rolf mente at jeg kunne egne meg som speaker, sier en lattermild Rune. 

Langt fra alene 

På laget i speakerbua har Rune blant annet med seg Geir Jeremiassen som er ansvarlig for musikken på stadion. Det er sjeldent du ser den ene uten den andre, og de må holde seg tett sammen for å kunne kommunisere om musikk og lyd. 

Etter 75 spilte minutter kommer endelig scoringen. Hele Aspmyra reiser seg og klapper i takt med målmusikken som ble satt på med perfekt timing. I speakerbua er jubelen høy, men fattet, og det tar ikke mange sekunder før Rune er klar med headsettett på. På Rune sitt signal blir musikken sakte tonet ned, samtidig som Rune fyller lungene med luft: – Endelig kom 1-0 satt inn av nummer sju, Amaaahl!..., starter Rune. For full hals svarer Aspmyra med et rumlende: – Pellegrinooo! 

– Når jeg får den responsen fra publikum er det helt eventyrlig artig! Jeg håper jeg klarer å gi noe til publikum med den tjenesten jeg gjør, men det viktigste for stemningen er på langt nær speaker, det er spillerne og deres prestasjoner, utdyper er ydmyk Rune. 

For Rune er det igjen tvil. Det er stemningen mellom de frivillige, publikum og en god dose humor som gjør at han fortsatt er speaker den dag i dag.  

– Det er klart det går litt tid med på å være frivillig. Men det er tid som skaper positivitet. Å si at man forsaker noe blir feil. Jeg synes det er utrolig artig at jeg får lov til å være speaker. Vi møtes ofte, men samtidig såpass sjeldent at vi har det fint «hver gang vi møtes", avslutter en syngende Rune.

Rune er månedens gladlaks for mai. Månedens gladlaks presenteres av Salten Aqua.

Annonse fra Eliteserien: