Møter et lag i storform

Det er to lag i motsatt formkurve som barker sammen i Haugesund søndag

Annonse:

Søndag reiser Bodø/Glimt til Haugalandet for å spille den syvende runden i Eliteserien. Etter en fin start på sesongen har Glimts formkurve falt litt de siste tre kampene i landets øverste liga. Kveldens motstander har derimot en motsatt formkurve enn den regjerende seriemesteren.

Det er med andre ord duket for en interessant fotballkamp i Haugesund, mellom to lag som sjeldent går målløse av banen når lagene møtes. De siste årene har nemlig kampene mellom FK Haugesund og Bodø/Glimt inneholdt mye mål og interessante vendinger.

Blant annet husker nok mange oppgjøret i Rogaland i fjor høst da Glimt kom rett fra en meget, meget imponerende 2-2-kamp i den evige stad, Roma. Men på Haugesund Sparebank arena fikk de helgule kjørt seg, og hjemmelaget kjørte fullstendig over Glimt i starten av kampen. Til tross for 1-0 til FKH beit Glimt seg fast i kampen og to mål av Hugo Vetlesen sørget for en mester opphenting, men helt i sluttminuttene kom utlikningen og begge lag måtte ta til takke med ett poeng hver.

Men det var i fjor, og fjoråret er historie. Den viktigste kampen spilles søndag kveld.

Tilbake på vinnersporet

Som nevnt har Glimt trøbla litt i Eliteserien i det siste. Det er langt fra helsvart, men resultatene har ikke vært helt slik Glimt-fansen har blitt vant til i de siste årene. Glimt står uten seier på de siste tre kampene, og har kun klart å skaffe seg to poeng. Begge hjemmekampene mot Lillestrøm og Tromsø har endt i 1-1 etter sene utlikninger for Glimt, mens sist Glimt gjestet Rogaland tapte de helgule 0-2 for Viking.

_DSC0866KentEvenGrundstadFoto.jpg
Hugo Vetlesen scoret to sist lagene møttes i Haugesund. Her fra kampen på Aspmyra i fjor. Foto: Kent Even Grundstad

Inkluderer du cupfinalen 2021 og tapet i Roma i lista står Glimt med to seiere, to uavgjort og tre tap på de siste syv kampene. Men i midtuka kom en etterlengtet opptur. Bodø/Glimt tok den korte turen over Saltfjellet i årets første utgave av Cupen på torsdag. Der ventet tredjedivisjonslaget Rana FK for andre år på rad. Victor Boniface var i storform og med to scoringer fra den høyreiste nigerianeren, ett av Ulrik Saltnes og ett av tromsødødaren Joel Mvuka sørget Glimt for sin første seier på fem kamper.

4-0 til Glimt i en solid kamp, der Rana egentlig aldri var i nærheten av å true det selvfølgelige avansementet for bodøværingene.

Men det er en vesensforskjell på å møte lag fra nivå 1 og lag fra nivå 4. Derfor er det knyttet stor spenning til om Glimt klarer å ta neste steg når Haugesund står på motsatt banehalvdel på egen gressbane søndag kveld. Glimt har for øvrig fått tilbake Ulrik Saltnes, som har sonet karantene de siste to seriekampene. Så gjenstå det å se om han får spilletid allerede søndag.

Stigende kurve

Haugesund har vært fast inventar i Eliteserien siden opprykket i 2009. De har en bronsemedalje fra 2013, men ellers sitter nok mange med et inntrykk av FKH stort sett havner midt på tabellen. Men etter de første kampene i 2022 så det ut til at de helhvite skulle få sitt såre strev med å beholde plassen i Eliteserien. Fem tap på de fem første kampene ble fasit etter å ha tapt for Sandefjord, Lillestrøm, Vålerenga, Strømsgodset og Viking.

Men så løsnet det endelig for Haugesund. Nå står laget med tre strake seiere etter å ha slått den soleklare tabelljumboen Kristiansund på hjemmebane. 16. mai fikk de en skikkelig opptur da de smadret Odd i Skien hele 4-0, på selve festdagen. En imponerende og sterk seier av de hvitkledde.

I midtuka slo de også moderklubben Djerv 1919 3-1 i cupen. Dermed er det et lag på vinnersporet som møter Glimt i hovedrunden søndag kveld klokken 18:00. Kampen kan du se på Discovery + eller sammen med likesinnede på bortetribunen i Haugesund. Billetter til oppgjøret finner du her.

_DSC0919KentEvenGrundstadFoto.jpg
Full jubel for Glimt da lagene møttes på Aspmyra i fjor. Foto: Kent Even Grundstad

For statistikknerdene

Haugesund er en ganske fersk klubb i norsk målestokk. Laget ble etablert i 1993, samme år som Glimt var tilbake i Eliteserien for andre gang. Derfor at har ikke Glimt og Haugesund en veldig lang og fyldig historikk på det øverste nivået i norsk fotball.

Men det har likevel har det blitt noen oppgjør dem imellom. Faktisk er søndagens kamp det 21. oppgjøret mellom Glimt og Haugesund på toppnivå, og det er Glimt som har overtaket. Det er knepent, riktig nok. Syv av tjue kamper har endt med tre poeng til de gule, mens seks kamper har endt i tap for Glimt. Da har du selvfølgelig allerede regnet deg frem til at det er syv kamper som har endt i poengdeling.

I Haugesund er statistikken helt jevn, med tre seire hver til de to lagene. Fire kamper har endt i uavgjort. Glimt har scoret fire mål mer enn Haugesund i Haugesund med sine 21. Alle de fire målene kom i én og samme kamp, da Glimt i 2020 smadret Haugesund 4-0 på bortebane. Kampen var også den kampen Hugo Vetlesen ble den yngste Eliteserie-spilleren til å nå 100 kamper og Glimt scoret sitt 100. mål den sesongen. 100 mål. Tenk det.

Samme år vant også Glimt 6-0 i Bodø, og Haugesund ble dermed ett av to lag som sammenlagt tapte hele 10-1 mot Glimt over to kamper i de helgules paradesesong. Odd led også samme skjebne, mens jumboplasserte Aalesund måtte seg slått hele 13-1 sammenlagt (7-0, 1-6).

I fjor vant Glimt 2-0 hjemme, mens bortekampen endte som nevnt 2-2. 

_DSC0412KentEvenGrundstadFoto.jpg
Marius Lode (nå Schalke 04) hindrer Niklas Sandberg (nå Viking) i fjorårets oppgjør på Aspmyra. Foto: Kent Even Grundstad

 

Annonse fra Eliteserien: