Møter Mjøndalen når ligaen endelig er tilbake

Glem EM, i alle fall for en stund. På søndag er det Eliteserien igjen. Her er alt du trenger å vite før kampen

Etter to ukers pause er det endelig dags for Eliteserien igjen. Bodø/Glimt-spillerne har hatt en god uke ferie, og startet opp treningene denne uken. Flere av Glimts spillere har brukt ferieuka på landslagssamling, og laget er godt rusta før kampen mot Mjøndalen.

Kommer fra tap

Vi, alle oss som er glad i Bodø/Glimt ble bortskjemte i fjor. Kun ett tap på 30 kamper i Eliteserien ble fasit for de helgule i 2020. I år har både supportere og spillerne selv vært en del misfornøyd med spillet, men til tross for det har Glimt sanket bra med poeng.

Mot Odd i den siste kampen før landslagspausen gikk Glimt på årets første tap i en skuffende afære. Hjemmelaget tok en tidlig ledelse ved Sander Svendsen før de stengte igjen forsvaret for godt. Til tross for at Glimt hadde mye ball klarte ikke de, for anledningen helblå å spille seg til en eneste målsjanse i sommervarmen på Skagerak.

Det ble rett og slett en dårlig dag på jobben for Kjetil Knutsens menn, men etter én uke med etterlengtet ferie er spillerne klare for dyst igjen på søndag.

Glimt ligger forøvrig på andreplass på tabellen. Ett poeng bak Rosenborg med én kamp mindre spilt.

Solide motstandere

Mjøndalen er i gang med sitt tredje strake år på øverste nivå etter at de vant kvalikken mot Sogndal helt på tampen av fjoråret.

De brunkledde fra Nedre Eiker har imponert stort så langt i år og ligger foreløpig på en solid 7. plass med to kamper mindre spilt enn Bodø/Glimt.

Mjøndalen pangstarta sesongen 2021 med en meget sterk 3-0-seier mot Sandefjord på bortebane. I de to hjemmekampene laget har spilt har de virkelig gjort sakene sine bra. De har tatt poeng fra to medaljekandidater i 1-1-kampen mot Vålerenga, etterfulgt av 0-0 mot Molde i forrige serierunde.

Ett tap borte mot Viking gir Mjøndalen fem poeng etter fire kamper. En meget sterk start på sesongen, så får tiden vise om de klarer å fortsette de gode resultatene mot Bodø/Glimt på søndag.

Husker du da Håkon Evjen avgjorde tidenes overtidsdrama mot Mjøndalen i 2019?

For statistikknerdene

La oss ta det åpenbare først; Bodø/Glimt har et usedvanlig godt tak på Mjøndalen. De helgule har ikke tapt mot Mjøndalen siden høsten 2012, og har vunnet 10 av de siste 11 oppgjørene mellom lagene.

Det hele startet med kvalikkampen i 2012 hvor Glimt vant 2-1 før de helgule vant begge oppgjørene i 2013 (OBOS-ligaen), 2015 (Eliteserien), 2017 (OBOS) og 2020 (ES). I 2019 gikk Glimt seirende ut av ett av oppgjørene, mens det siste endte 0-0 her på Aspmyra.

I Eliteserien har Mjøndalen bare slått Bodø/Glimt én gang, mens Glimt har vunnet åtte kamper. Glimt har faktisk vunnet samtlige oppgjør mellom lagene på bortebane på det øverste nivået.

Også målforskjellmessig er Glimt overlegne. 22-10 er fasit på ti kamper på øverste nivå.

Slik gikk det i fjor (saken fortsetter nedenfor):

I fjor vant Bodø/Glimt som nevnt begge oppgjørene. I Bodø var det Kasper Junker som var den store forskjellen på lagene. Glimts danske toppscorer scoret begge målene i Glimts 2-0-seier. Først ga han hjemmelaget en tidlig ledelse på straffe før han sikret seieren drøye 20 minutter før slutt på assist fra Nikita Haikin.

Kampen på Nedre Eiker ble en fartsfylt kamp. Glimt stormet i angrep og ledet komfortabelt 3-0 etter en times tid etter scoringer av Philip Zinckernagel, Victor Boniface og Jens Petter Hauge. Med andre ord mangler Glimt samtlige målscorere fra kampene mot Mjøndalen i fjor når lagene møtes igjen på søndag.

Hjemmelaget våknet imidlertid og bare ett minutt etter at Hauge økte ledelsen til 3-0 kom reduseringen. Bruntrøyene scoret en gang til noen minutter før slutt, men sluttspurten kom for sent og Glimt tok med seg alle tre poengene tilbake til Bodø.

Skadeutsatt forsvar

Glimt spilte uten både Brede Moe og Marius Lode i kampen mot Odd forrige serierunde etter at begge måtte ut med skade mot Haugesund noen dager i forveien. Det er fortsatt knyttet usikkerhet til om de to stopperne er tilbake mot Mjøndalen i helgen, men det er stor fremgang å spore hos begge to. Vegard Leikvoll Moberg er fortsatt satt ut av spill med en skade i kneet og Morten Konradsen er også ute med en skade i låret.

Ellers stiller Glimt stort sett med fulltallig tropp. Victor Boniface er stadig ute med sin kneskade. Erik Botheim, Patrick Berg og Fredrik André Bjørkan er alle ute av karantene etter sine landslagsopphold. Alfons Sampsted er ute av sin karantene på lørdag og ventes kampklar mot Mjøndalen.

Så blir det også spennende å se om vi får se nysigneringene Pernambuco og Tomas Rataj i aksjon på søndag.