Mourinhos menn til Myra

Torsdag kommer en av Europas storheter til Aspmyra. Dette er AS Roma

Annonse:

Helt siden trekningen av gruppespillet til UEFA Europa Conference League, den siste fredagen i august har folk snakket om torsdagens kamp. Kvelden der trenerlegenden José Mourinho tar med seg sitt AS Roma til Bodø og Aspmyra for å spille om tre poeng.

For Bodø/Glimt er det stort nok i seg selv å være et i et europeisk gruppespill, og at kampen mot Roma betyr mye for bodøværinger er det liten tvil om. På få minutter ble alle billettene revet bort, og folk både ringer og sender mail til klubben fortsatt i håp om å skaffe seg billetter til oppgjøret. 

Men det er utsolgt, og godt over 5000 personer kommer inn stadionportene på Aspmyra i to grader og sludd på torsdag kveld. Til den nordnorske høstkvelden kommer også AS Roma. Rett fra tjue grader og et tap for storklubben Juventus i den hjemlige ligaen. 

Glimt på sin side kommer fra en viktig 2-1-seier mot Sarpsborg 08 i Eliteserien. De helgule topper ligaen og har imponert stort i høst. Det samme kan man si om innsatsen i Europa. 

Toppoppgjør

Det er kanskje litt i overkant skrytete å kalle oppgjøret mot Roma for et toppoppgjør, men det er Glimt og Roma som har startet gruppespillet best. Roma står med full pott etter å ha slått CSKA Sofia 5-1 på hjemmebane og Zorya Luhansk 3-0 på bortebane. 

Glimt har møtt de samme lagene, men har bare vunnet én av dem. Europa-debuten til Glimt endte med en solid 3-0-seier mot Zorya, før de helgule fulgte opp med en solid 0-0-kamp i den bulgarske hovedstaden et par uker senere. Glimt ble dessuten snytt for scoring på tampen av kampen. 

Roma ligger altså to poeng foran Glimt på tabellen før den store kvelden i Bodø, og jakter sin tredje strake seier. Vi tror slett ikke det blir noen enkel sak for Mourinhos menn, som har kommet godt i gang i den italienske ligaen i høst. 

STE_7677.JPG

Etter åtte kamper ligger laget på fjerdeplass med fem seire og tre tap. Det seneste tapet kom borte mot en av de virkelige storhetene i italiensk fotball, Juventus sist helg. Neste helg er det tabellener Napoli som venter for AS Roma. Napoli har vunnet alle sine åtte kamper og er nok en av kampene romerne virkelig ser frem til. 

Roma startet sesongen på best mulig vis med tre seire på de tre første kampene før de gikk på tre bortetap på rad. 2-3 for Hellas Verona, 2-3 for byrival Lazio og 0-1 for Juventus. Dermed står trenerlegenden Mourinho med tre strake bortetap (om vi ser bort fra seieren i Ukraina) før kampen på kunstgresset i Bodø. Så vil tiden vise om han makter å mane spillerne til å snu den trenden i vinden på Myra. 

Gammel storhet

AS Roma er en av de virkelig store klubbene i italiensk fotball, og snakkes ofte om i samme ordlag som Inter, AC Milan, Juventus og Napoli. Laget fra den evige by spiller sine hjemmekamper på Stadio Olimpico som har en tilskuerkapasitet på 72 700. Cirka 66 000 flere seter enn hva Nordlands storstue tar. 

Klubben ble stiftet i 1927 og spiller i purpur-fargede drakter. Purpur-fargen symboliserer visstnok keiserlig verdighet. Pompøse greier. 

AS Roma har vunnet den italienske Serie A tre ganger, senest i 2001. Laget vant ligaen før første gang i 1942 og for andre gang 21 år senere i 1983. Ni ganger har Roma blitt cupmester, og én gang har de også vunnet en europeisk turnering. I 1960-61 vant laget den såkalte Messebycupen, etter at de slo Birmingham 4-2 sammenlagt.

AS Roma v Manchester United - UEFA Europa League Semi Final Leg Two.jpg
I vår spilte Roma semifinale mot Manchester United i Europa League. Der tapte 8-5 sammenlagt. (Photo by Tullio Puglia - UEFA/UEFA via Getty Images)

Vi tåler et lite sidespor for å snakke om den gode gamle Messebycupen. Denne turneringen ble spilt mellom klubber fra byer som arrangerte messer. Bare ett lag fra hver by kunne stille i turneringen som ble arrangert fra 1955 til 1971. I sesongen Roma ble kåret til mester gikk man derimot vekk fra ettlags-regelen og ordinære klubber kunne stille i turneringen. I 1971 endret cupen navn til UEFA-cupen, som igjen senere ble til dagen UEFA Europa League. 

Men selv om det "bare" har blitt én europeisk pokal til Roma har laget vært nært tidligere. I Serievinnercupen, eller Champions League som ligaen heter i dag, i 1983/84-sesongen tapte de finalen mot Liverpool etter straffesparkkonkurranse. Laget har aldri lyktes å nå finalen igjen, men har vært en nærmest fast deltaker i europeiske ligaer siden. 

PS! Til tross for sine meritter er Roma langt fra det største italienske laget Glimt har spilt offisielle kamper mot. Mer om det kan du lese lenger ned i saken. 

José Mourinho-suksess

Selv om vi har Kjetil Knutsen ved roret må vi bare finne oss i at mannen de aller fleste snakker om rundt kampen mellom disse to lagene er Romas trener. José Mourinho er en av de aller største trenerprofilene i verdensfotballen. Portugiseren har alene flere meritter enn Roma har i sitt premieskap og har alltid hatt en enorm mediadekning, hvor enn han har jobbet. 

José Mourinho har en lang karriere som trener på toppnivå i Europa. (Photo by Christopher Lee - UEFA/UEFA via Getty Images)
José Mourinho har en lang karriere som trener på toppnivå i Europa. (Photo by Christopher Lee - UEFA/UEFA via Getty Images)

Mourinho kom for alvor inn i den europeiske toppfotballen da han i 2002/03 vant både ligaen, cupen og Europa League med Porto i hjemlandet. Året etter tok han like så godt det gjeveste av det gjeve og vant Champions League med samme lag. 

Det ga han jobben i Chelsea som han beholdt i fire sesonger. I løpet av de årene vant han Premier League to ganger, FA cupen én gang og ligacupen to ganger. I tillegg var han i semifinalen i Champions League. Etter en CL-kamp mot Rosenborg på Lerkendal var det over og trenerlegenden dro videre til Inter. 

Der ble det fart på sakene igjen. Italienerne vant Serie A to ganger, Copa Italia én gang og også Champions League med Mourinho ved roret, og Real Madrid fattet interesse for portugiseren. 

Siden overgangen til Real Madrid har ikke merittene kommet på løpende bånd i like stor grad som tidligere for Mourinho, men likevel har han vunnet La Liga, ligacupen i England, Premier League og Europa League siden den gang i klubbene Real Madrid, Chelsea og Manchester United. I tillegg har han også vært trener for London-klubben Tottenham. 

Foran årets sesong ble han presentert som AS Romas nye trener. Totalt står altså portugiseren med åtte seriemesterskap, åtte cupmesterskap, to Champions League-gull og to Europa League-mesterskap på tjue år som trener i toppfotballen i Europa. En solid statistikk som få andre kan matche. 

Glimt mot Italia

AS Roma spiller seg på torsdag inn på listen over lag fra Italia som har fått æren av å møte Bodø/Glimt i offisielle fotballkamper. Dette er faktisk femte gangen at Bodø/Glimt møter italiensk motstand i Europa. 

Kasper Junker feirer etter å ha sendt Glimt i ledelsen på San Siro i 2020. Foto: Kent Even Grundstad
Kasper Junker feirer etter å ha sendt Glimt i ledelsen på San Siro i 2020. Foto: Kent Even Grundstad

1976/77-sesongen stoppet Glimts reise i cupvinnercupen ganske momentant da de møtte storheten Napoli over to kamper. Kampen i Bodø endte med 0-2-tap, mens bortekampen endte med 0-1-tap. Men to år senere skulle Glimt igjen få sjansen. 

Den gangen, som i år gikk turen til Milano og til Mourinhos gamleklubb, Inter. Kampen i Bodø endte med et knepent 1-2-tap, mens bortekampen i Milano endte med 0-5-tap. Så langt står altså ikke Glimt igjen med spesielt imponerende statistikk mot italienerne. Men det endret seg snaue 20 år senere. 

For etter en god sesong i 1993 fikk Glimt muligheten til å måle krefter med storlaget Sampdoria året etter. I “hjemmekampen” på Ullevaal ble de helgule ett par nummer for store for de italienske stjernene og vant fortjent 3-2. Aspmyra Stadion var den gang ikke godkjent av det europeiske fotballforbundet, og Glimt måtte spille kampen i Oslo.

Se høydepunktene fra kampen mot Sampdoria her:

Dessverre stoppet moroa etter et skuffende og sviende bortetap 0-2. Høydepunktene fra tapet mot Sampdoria kan du se her: 

I jubelsesongen 2020 fikk igjen Glimt muligheten til å måle krefter med en storhet fra Italia. Glimt hadde sikret seg plass i kvalifiseringen til Europa League og ble trukket til å møte storheten AC Milan. Glimt var overlegne i den hjemlige serien og sjokkerte italienerne fra start i oppgjøret. Kasper Junker ga Glimt ledelsen i første omgang, men så våknet Milan. Da det sto 3-1 til hjemmelaget skrudde Glimt på turboen og Jens Petter Hauge reduserte på lekkert vis. De helgule presset på for seier og var faktisk svært nære ekstraomganger på ærverdige San Siro. Dessverre endte det med et knepent 2-3-tap.

På grunn av koronaviruset ble det bare spilt enkeltkamper i fjorårets kvalifisering. 

Se høydepunktene fra kampen mot AC Milan her: 

 

Annonse fra Eliteserien: