Mye kan avgjøres mot CSKA Sofia

På torsdag spiller Glimt sin siste hjemmekamp i Europa for i år, og nå skal det avgjøres.

Annonse:

VI hopper rett i det. Med seier på Aspmyra på torsdag er Bodø/Glimt, uansett utfall i resten av kampene sikret å avansere fra gruppe C i UEFA Europa Conference League. 

For med tre poeng ekstra i banken er det bare ett lag som vil kunne ta igjen Glimt på tabellen, om det er Roma eller Zorya Luhansk avgjøres av utfallet i deres kamp, som spilles samtidig. 

De to beste lagene i gruppa går videre til utslagsrundene, men det er en stor fordel å bli nummer én. Gruppevinneren er nemlig direkte kvalifisert til 8-delsfinalen, mens gruppetoer må gjennom en play off mot et av lagene som blir nummer tre i UEFA Europa League. Litt forvirrende kanskje, men realiteten er at Glimt med seier mot CSKA Sofia er sikret minst andreplass i gruppa. Om Glimt vinner gruppa eller ikke avgjøres uansett ikke før siste kampen i Ukraina i desember. 

PS! Etter denne artikkelen ble skrevet har undertegnede funnet ut at innbyrdes oppgjør teller foran målforskjell i UEFA-turneringene. Det vil med andre ord si at Glimt KAN vinne gruppa allerede torsdag. Da må Glimt slå CSKA samtidig som Roma må spille uavgjort mot Zorya. 

Botheim stiger til værs, men dommeren mente nordmannen brukte CSKA-spilleren som klatrestativ og annullerte scoringen. Foto: Kent Even Grunstad
Botheim stiger til værs, men dommeren mente nordmannen brukte CSKA-spilleren som klatrestativ og annullerte scoringen. Foto: Kent Even Grunstad

Frustrende poengtap sist

Bodø/Glimt møtte CSKA Sofia i den første bortekampen i gruppespillet tidligere i høst. Det var en velspilt og jevn kamp mellom de to lagene og det var ingenting å utsette på at det ble poengdeling. Ja, sånt rent bortsett fra at Glimt fikk en tvilsom annullering helt i sluttminuttene av kampen. 

Erik Botheim raget høyest i feltet og stanget inn det alle de tilreisende trodde var seiersmålet. Dessverre ville dommeren det annerledes og blåste frispark til Sofias nummer 19. 

Sånn sett har kanskje Glimt litt ekstra revansjelyst i kroppen før det viktige oppgjøret mot gruppas tabelljumbo på torsdag. 

Botheims annullerte scoring var det eneste å skrive hjem om etter kampen i Bulgaria, og oppgjøret endte målløst. Poenget mot Glimt er foreløpig CSKAs eneste poeng i årets Conference League. 

Ferdigspilt

Med bare ett fattig poeng har ikke bulgarerne noe mer å spille for i Europa i år. Annet enn ære. 

Det vil si. De kan fortsatt komme på tredjeplass, men en tredjeplass gir ikke avansement og er ikke noe å kjempe for sånn sett. Laget ligger fem poeng bak Zorya Luhansk og seks poeng bak AS Roma som foreløpig innehar andreplassen. Ettersom Zorya og Roma møtes innbyrdes vil minst ett av lagene få poeng og dermed kan ikke CSKA ta igjen to lag på tabellen. 

For det har ikke vært allverden i Europa for den tidligere storheten i år. Et skuffende 1-5-tap i første kamp mot Roma satte standarden for resten av gruppespillet. Vi har allerede vært inne på 0-0-kampen mot Glimt og CSKAs eneste poeng hittil. 

I de to påfølgende kampene mot daværende jumbo, Zorya Luhansk fra Ukraina har det heller ikke gått veien for bulgarerne. I runde tre vant Zorya 1-0 i Sofia før de slo CSKA 2-0 i returoppgjøret på hjemmebane. 

Slik ser tabellen ut to kamper før slutt: 

tabell UECL to kamper igjen.png

Tidligere storhet

Men selv om det ikke har vært mye å skrive hjem om for CSKA Sofia i Europa denne sesongen har de "de røde", som laget kalles, en stolt historie. Både i hjemlig liga og ute på kontinentet. 

Bulgarerne stiller nemlig sin mest suksessfulle klubb i årets utgave av UEFA Europa Conference League. CSKA Sofia er stiftet i løpet av etterkrigsårene i 1948 og har på sin relativt korte levetid rukket å vunne hele 56 trofeer i hjemlandet.

Klubben som fordeler pokalene sine i 31 seriemesterskap, 21 cupgull og fire SuperCup-tittler. Litt mer enn Glimts 1-2-0 der altså. Nå skal det sies at Glimt kanskje ble snytt for sin første sjanse for en SuperCup-triumf ettersom det ikke ble avholdt cup det året Glimt vant ligaen. Uansett, Glimts troféskap er syltynn suppe i forhold til torsdagens motstander, som for øvrig har et eget pokal-museum. Glimt har én hylle i et åpent kontorlandskap.  

_DSC9174.jpg
Det ble en tøff og tett kamp mellom lagene i september. Foto: Kent Even Grundstad

Senest i fjor gjorde CSKA Sofia en aldri så liten bragd i europeisk fotball. Som i år delte de gruppe med AS Roma, og i Europa League tok de en strålende 3-1-seier mot stormakten fra Italia. Men det er ikke det eneste CSKA har prestert i Europa. 

Der Bodø/Glimt nå deltar i sin første turnering noen sinne er CSKA Sofia godt bevandret i de gjeveste, europeiske selskap. Faktisk har CSKA Sofia vært i semifinalen i UEFA Champions League hele to ganger. Dessverre har klubben aldri lyktes i å kvalifisere seg for Champions League-finalen.

I 1966/67-sesongen gikk CSKA Rødt Flagg, som klubben het den gang til sin første semifinale i Champions League. Der spilte de først 1-1 hjemme mot Inter fra Italia, før de tapte returoppgjøret 1-0. Inter tapte deretter finalen 1-2 for Celtic fra Scottland.

ЦСКА-Славия 1-1-57.jpeg
"De røde" spiller naturligvis vanligvis i røde drakter på hjemmebane

17 år senere var laget igjen i semifianlen i CL, under dagens navn CSKA Sofia. Denne gangen vant de den første kampen 4-3 mot tyske Bayern Munchen. Dessverre for bulgarerne ble det ikke like stor suksess i returoppgjøret da laget tapte hele 0-4 i bortekampen. På veien til semifinalen slo de ut storheter som Liverpool og Real Sociedad.

Også i den gamle cupvinnercupen, som vel etter hvert har forvandlet seg til UEFA Europa League har CSKA Sofia vært i semifinalen. Den gangen het laget Sredets Sofia.

Sesongen 88/89 gikk de hele veien til semifinalen, hvor det ble bom stopp mot Barcelona etter et tungt 3-6-tap sammenlagt.

Ikke skaffet deg billett til storkampen enda? Fortvil ikke – Kjøp billett her

Annonse fra Eliteserien: