Fredrik André Bjørkan under kamp på Aspmyra 2020.

Nå kan det avgjøres

For om alle resultatene den kommende runden går Glimts vei kan Bodø/Glimt kåres som seriemestere allerede etter kampslutt mot AaFK, men det skal en del til.

Annonse:

Det er seriens tabelljumbo som besøker Bodø og Aspmyra denne søndagen. Aalesund er nyopprykket til årets Eliteserie og har ikke fått de resultatene de har ønsket seg til nå, og møter nok tøff motstand i Bodø/Glimt. For Bodø/Glimt er igjen på vinnersporet etter et kjedelig resultat i Molde for tre runder siden. 

Forrige uke sørget et sent vinnermål fra Kasper Junker for at Bodø/Glimt stakk av med alle tre poengene i en vanskelig bortekamp mot Kristiansund. Glimt havnet tidlig under, men snudde kampen til 2-1 like før pause. I store deler av andre omgang var Glimt det beste laget på banen og spilte seg til flere gode sjanser uten å lykkes med å øke ledelsen. I stedet var det Kristiansund som tok kontroll på kampen og scoret én gang, men det holdt ikke helt inn for KBK. Glimt vant, noe fortjent 3-2 og tok sesongens 20. seier. 

Søndagens motstander

Aalesund kan se langt etter tjue seire denne sesongen. Etter 23 kamper står tangotrøyene igjen med fattige to seire og bare ti poeng. Det gjør at AaFK ligger helt sist i Eliteserien, med en luke på syv poeng opp til Mjøndalen. 

Men det er optimisme i AaFK-leiren. For sunnmøringene kommer rett fra lagets andre seier i en vanskelig bortekamp mot Haugesund. Kjempespill av keeper Gudmund Kongshavn og en lekker scoring av Niklas Castro ga laget akkurat nok til å vinne kampen 1-0. 

Dette var AaFKs første seier siden de vant mot Start på hjemmebane i slutten av juli, og trener Lars Arne Nilsens første seier som trener for laget. 

Det er like stor forskjell på natt og dag som på sesongene til Bodø/Glimt og Aalesund, og det er kanskje det motsatte oppgjøret et godt eksempel på. I Ålesund ble Glimt mange hakk for sterke, og vant hele 6-1 og det hadde ikke vært noe å si på om det hadde blitt mer. 

Foruten om forrige oppgjør har det ofte vært jevnspilte kamper når de to lagene har møttes i Eliteserien. Lagene har møttes 15 ganger og Glimt har vunnet fem av kampene. Aalesund har vunnet seks og de resterende fire har endt uavgjort. 

Kan bli seriemestere

Det skal noe til for at Glimt blir seriemestere denne søndagen, men mulighetene er der. Derfor tar vi en liten runde på hva som skal til.

Dersom Bodø/Glimt vinner to kamper (eller tar seks poeng) til er det ingen lag som kan ta igjen Glimt, uansett hvordan de andre lagene måtte gjøre det, men dersom Molde, Rosenborg, Vålerenga eller Odd snubler skal det mindre til for Glimt å ta gull. 

Det første først: Skal Glimt ta gull i Eliteserien allerede på søndag, MÅ Glimt slå Aalesund. Da er uansett både Odd og Vålerenga ute av gullkampen. I tillegg må Molde tape sin hjemmekamp mot Kristiansund. Da vil Molde være 19 poeng bak med 18 poeng igjen å spille om. 

Så var det Rosenborg da. RBK er 17 poeng bak Glimt, og med seier vil den luken holde seg. Så dersom RBK taper eller spiller uavgjort borte mot Viking på søndag (i tillegg til at Glimt vinner) er de hele 20 poeng bak Glimt, med 18 poeng å spille om. Da er det sjakkmatt og Nord-Norges første seriemesterskap havner i Bodø. 

Dersom Glimt slår AaFK er klubben sikret sølvmedalje i Eliteserien uavhengig av hvordan RBK og Molde gjør det. Da vil det minimum være henholdsvis være 16 poeng til Molde og 17 poeng til RBK med 18 poeng å spille om. Det betyr at begge lagene må ta full pott på de resterende kampene for å ta igjen Glimt, men det er umulig. Molde og RBK møtes nemlig innbyrdes senere denne høsten. 

Uansett hvordan det går på søndag (og resten av sesongen) kan ikke Glimt bli dårligere enn nummer fire på tabellen, ettersom Odd og Vålerenga møtes innbyrdes førstkommende søndag. 

Annonse fra Eliteserien: