Nå skal det avgjøres

Annonse:

De neste dagene kan bli avgjørende for hvordan vi skriver Glimt-historien i fremtiden. Vi snakker fortsatt om første gangen Glimt ble norgesmester i 1975. Vi snakker om da Glimt igjen erobret allnorsk fotball i 93, og om da laget var uslåelige i serien i 2020. 

Mange snakker også fortsatt om da Glimt slo Sampdoria på Ullevaal i cupvinnercupen i 1994. Men ingen snakker om da Glimt var i et europeisk gruppespill. Enda. 

Grunnen er enkel. Glimt har aldri vært i et europeisk gruppespill og det kan det bli slutt på nå. Over to kamper møter Glimt den litauiske seriemesteren. Vinneren går til gruppespill.  

Et hyggelig gjensyn?

Seriemesteren fra Litauen heter FK Zalgiris og kommer fra hovedstaden Vilnius. Det høres kanskje kjent ut, for dette er det samme laget Glimt møtte i kvalifiseringen til Europa League på sensommeren i fjor. Da endte kampen 3-1 i favør de helgule etter scoringer av Patrick Berg, Philip Zinckernagel og Victor Boniface.

For å ikke forvirre hukkomelsen din helt; Glimt møtte i fjor to lag fra Litauen. Kauno Zalgiris og Zalgiris Vilnius. Den første kampen endte 6-1 til Bodø-laget, mens oppgjøret mot Zalgiris Vilnius ble hakket tøffere. 

Undertegnede har nettopp sett igjen en god del av kampen mot Zalgiris fra i fjor og ble overrasket over hvor mye sterkere laget så ut enn jeg husket. Det er sikkert mange som sitter igjen med et inntrykk av at Glimt kjørte over Zalgiris i fjor, men det stemmer nok ikke helt. De helgule slet lenge med å få finspillet til å sitte skikkelig. Til tross for at laget til slutt sto igjen som seiersherre. 

Torsdagens motstandere

På lik linje med den norske Eliteserien foregår også den litauiske serien på sommeren. Det vil si at de starter på våren og avslutter på senhøsten. Etter 20 spilte kamper i 2021 ligger Zalgiris på andreplass i A lyga. Suduva topper tappen fem poeng foran torsdagens motstander. Men det er et lite men her. På grunn av europacup har Zalgiris spilt tre færre kamper enn Suduva, og vil med seier i hengekampene dra ifra. Kauno Zalgiris, Glimts andre litauiske motstander fra 2020 ligger på plassen bak Zalgiris. 

På samme måte som Glimt følger Zalgiris den såkalte Champions path i europacupene og startet i Champions League. I første runde slo de ut nordirske Linfield 5-2 sammenlagt og kvalifiserte seg til den andre runden av CL-kvalikken. Der møtte de Ferencvaros og tapte 1-5 sammenlagt etter to kamper. 

I Europe League forrige runde røk de så vidt det var 0-1 sammenlagt for slovenske Mura. Dermed blir det nytt møte med Glimt for litauerne. 

For første gang har Glimt et ørlite referansepunkt når man møter motstand i Europa, for dette laget har vi møtt før. Likevel blir det nok en annerledes type kamp. Zalgiris har byttet ut nærmest samtlige spillere, med unntak av tre stykk, fra fjorårets oppgjør. 

Det blir utvilsomt spennende på torsdag. Klokken 19:00 norsk tid barker lagene sammen. Oppgjøret kan du følge hos VG+ og Direktesport. 

Annonse fra Eliteserien: