Ny jakt på finaledrømmen

Veien til Ullevaal starter i Vefsn.

Annonse:

Bare noen dager etter at Brann ble kåret til norgesmestere for 2022-sesongen, starter vi jakten på en ny norgesmester. Første runde i cupen er et høydepunkt i løpet av sesongen. 

Dette er dagen der de mindre lokalsamfunnene og klubbene får besøk av storklubbene til en skikkelig fotballfest. Det er også en dag der det kan smelle en og annen cupbombe. 

Ja, for det er ikke rent sjeldent at et og annet topplag bommer på taktikken og sendes ut av cupen allerede før den er i gang. 

For Glimts del har ikke det skjedd siden 1991. Da tapte Glimt for Grovfjord i første runde i cupen, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2019 for å finne sist Glimt røyk ut i andre cuprunde. Da fikk Glimt som eneste Eliteserie-lag OBOS-motstand. Glimt tapte fortjent 1-2 borte mot Strømmen i andre runde i 2019. 

Men siden det har de helgule forvaltet den stolte cuphistorien sin på en god måte. I 2021 kom Glimt til finalen, og tapte 0-1 for Molde. Samme resultat ble det også borte mot Lillestrøm i semifinalen i 2022. 

PS! I 2020 ble cupen avlyst

Tilbake til Helgeland

De siste tre cupsesongene har Glimt åpnet cupen på bortebane på Helgeland. Alle tre i Rana-området. I 2019 vant Glimt 8-0 borte mot Åga, mens de helgule i 2021 og 2022 møtte Rana borte og vant komfortabelt 4-1 og 4-0. 

Nå går turen sør for Korgfjellet. På Kippermoen førstkommende torsdag venter Mosjøen, som har kvalifisert seg til første runde i cupen etter å ha slått ut to motstandere fra Trøndelag. Flatanger og Steinkjær var hinderne for Mosjøen i første- og andre kvalifiseringsrunde. 

Nå venter altså serielederen i Eliteserien. Det ventes fullt hus og en skikkelig folkefest i den direktesendte kampen fra Kippermoen. Kampen går torsdag klokken 19:00 og sendes på TV2 Sport 1. 

Det kommer utvilsomt til å bli skikkelig cupstemning i Mosjøen på torsdag. 

For statistikknerdene

Glimt og Mosjøen har møttes mange ganger opp gjennom historien. Faktisk blir årets møte den 46. gangen de to klubbene barker sammen. Inkludert i tallet finner vi både serie-, cup- og treningskamper. 

Kamper både i den nordnorske cupen og den allnorske cupen er inkludert, men ikke kamper hvor andrelaget er involvert. 

Glimt har vunnet de fleste. Av 45 kamper har Glimt gått seirende ut av 37. Hjemme i Bodø har Mosjøen aldri vunnet, men de har to seire i Mosjøen og én seier på såkalt nøytral bane. 

Men vi må langt tilbake i tid for å finne sist møte. Faktisk over tjue år! Glimt møtte i 2002 Mosjøen på bortebane i første runde i cupen, og det ble målrikt. Faktisk er det det femte mest målrike oppgjøret Glimt noen sinne har spilt. Kun 15-0-seieren mot Grand IL i 1952, 20-1-seieren mot Halsakammeratene i 1965, 17-0-seieren mot Innstranden i 1933 og 14-0-seieren mot Sandnessjøen i 1962. 

Dermed deler altså Glimt 11-2-seier mot Mosjøen fra 2002 femteplassen over mest målrike Glimt-kamper med 12-1-seieren mot Vega i 1960. Stig Johansen og Bengt Sæternes ble kampens store spillere med henholdsvis fire og tre scoringer hver. 

PS! Noen kilder opplyser at kampen endte 11-0, mens andre kilder opplyser om 12-2. Hukommelsen til undertegnede sier 11-2. Da stemmer sikkert ett av de to andre resultatene. 

Vi sa jo dette avsnittet var for nerdene.

 

Også i 1999 og i 1997 avanserte Glimt i cupen etter seier i Mosjøen. 

Sist gang Mosjøen slo Bodø/Glimt var i 1984. Da vant de 1-0 på hjemmebane i 3. divisjon. 

Kampen i 2002 er ikke den eneste gangen det har blitt målrikt mellom de to klubbene. Det er flere kamper hvor Glimt har vunnet både 9-0, 10-0 og 11-1. Målforskjellen på de 49 kampene som er spilt viser nemlig en ellevill statistikk. 

Glimt har scoret 217 mål mot Mosjøen på 45 kamper. Vefsningene har "bare" scoret 43 ganger. Glimt scorer med andre ord over fire mål i snitt hver gang lagene møtes. Mosjøen scorer 0,8 mål per oppgjør. Som om ikke Glimt var store nok favoritter fra før.  

Annonse fra Eliteserien: