Ny tøff batalje mot Zalgiris

Glimt reiser til Litauen for å jakte på Champions League-hymnen.

Annonse:

Bodø/Glimts storform ser ut til å fortsette, og lag etter lag reiser slukøret hjem fra Aspmyra. For snaut tre uker siden tapte Glimt 0-1 borte mot Linfield etter en fryktelig skuffende opplevelse i den nordirske hovedstaden. Det litt flaue tapet gjorde tydeligvis noe med de helgule, for etter det har Glimt scoret 27 mål og bare sluppet inn ett. Returoppgjøret mot nevnte Linfield endte i en kraftig revansj med hele 8-0 til nordlendingene.

Nå skal Glimt igjen ut på kontinentet. Denne gangen er det den litauske hovedstaden, Vilnius som står for tur. Et stadion der Glimt spilte for ganske nøyaktig ett år siden også, i en tett og jevn 2-2-kamp. Forskjellen denne gangen er at Glimt har resultatet på sin side før bortekampen. Glimt slo nemlig Zalgiris Vilnius hele 5-0 onsdag og har dermed en femmålsledelse å gå på før den avgjørende kampen.

Det er mye som står på spill også. Vinneren av dobbeltoppgjøret mellom Bodø/Glimt og Zalgiris Vilnius går videre til den siste play off-runden før gruppespillet i Europas aller jeveste selskap, Champions League. Der venter vinneren av oppgjøret mellom Dinamo Zagreb (Kroatia) og Ludogorets (Bulgaria). Vinneren er også sikret minimum gruppespill i Europa League høsten 2022.

Taperen av Glimt – Zalgiris møter taperen av Dinamo Zagreb – Ludogorets i play off til Europa League.

Tøft på utebane

At formen til Glimt er stigende, er det ingen tvil om. Som nevnt har Superlaget  bøttet inn mål den siste tiden. Etter tapet for Linfield har Aspmyra-publikumet kunne juble for 5-0 mot Jerv, 8-0 mot Linfield, 5-0 mot Zalgiris og nå sist i helgen 7-0 mot Odd. I tillegg har Glimt slått Aalesund 2-1 på bortebane i denne miksen.

I Eliteserien plukker Glimt jevnt og trutt poeng på bortebane, men i Europa har Glimt plagdes litt i år. Etter den noe overraskende nedsablingen av Celtic på ærverdige og mektige Celtic Park i Galsgow i februar (3-1 i Glimts favør) har Glimt tapt samtlige kamper på bortebane i Europa, om vi teller opp etter 90 minutter. Først sikret AZ Alkmaar ekstraomganger med 2-1, en kamp som til slutt endte 2-2 og med avansement for Glimt til kvartfinalen i UEFA Europa Conference League. Videre i turneringen fikk Roma sin etterlengtede revansj da de slo Glimt 4-0 på eget gress. I kvalifiseringen til årets Champions League har Glimt tapt 1-3 for færøyske Klaksvik og nevnte 0-1 for Linfield.

Men det er sammenlagtseierene som teller i europeisk fotball, og Glimt har noen mål å gå på etter forrige ukes Zalgiris-samdring. Hugo Vetlesen, Marius Høibråten, Lars-Jørgen Salvesen, Runar Espejord og Amahl Pellegrino sørget alle for at Glimt vant meget komfortabelt 5-0 med hver sin scoring i det første oppgjøret.

Kanskje noe overraskende for mange, for selv om Glimt har et godt tak på litauerne var det nok ingen som ventet en slik maktdemonstrasjon av de helgule. Zalgiris slo ut svenske Malmö i runden i forveien og rapportene fra både Litauen, media og Glimts analyseteam var at Zalgiris var et bedre lag i år enn i fjor. Zalgiris har tatt medalje i hjemlig liga hvert år siden 2010 (én bronse, fem sølv og seks gull), så det er et erfarent lag på Europa-nivå.

I fjor møttes lagene i den avgjørende play off-kampen til gruppespillet i Conference League, og Glimt vant knepent 3-2 etter at Ola Solbakken avgjorde hjemmekampen med 1-0 for Glimt. Med 5-0 fra oppgjøret på Aspmyra i år kan kanskje Glimt reise til Baltikum med noe lavere skuldre enn tidligere, men kjenner vi Kjetil Knutsens mannskap rett er det ikke snakk om noen hvilepute. Og vi har vel alle oppgjøret fra Færøyene tidligere i sommer friskt i minnet.

_DSC6755.jpg
Det var stor stemning på Aspmyra etter 5-0-seieren mot Zalgiris. Foto: Kent Even Grundstad

En tradisjon

I 2020 var Glimt tilbake på den europeiske scenen for første gang på 16 år. I dag, to år senere har Glimt tre sesonger på rad på kontinentet. Felles med alle disse tre sesongene er at Zalgiris fra Litauen har vært motstander hver sommer. I 2020 var det bare enkeltoppgjør i kvalifiseringsspillet, grunnet koronasituasjonen i verden. Dermed var det kun den ene kampen på Aspmyra som avgjorde hvem av lagene som tok seg videre.

Glimts kamper mot Zalgiris Vilnius:

  • UEFA Europa League, 2. runde, 2020: Bodø/Glimt – Zalgiris 3-1
  • UEFA Europa Conference League, Play off, 2021: Zalgiris – Bodø/Glimt 2-2
  • UEFA Europa Conference League, Play off, 2021: Bodø/Glimt – Zalgiris 1-0
  • UEFA Champions League, 3. Runde, 2022: Bodø/Glimt – Zalgiris 5-0
  • UEFA Champions League, 3. Runde, 2022: Zalgiris – Bodø/Glimt ?-?

Seieren mot Zalgiris I fjor ble starten på et vanvittig Europa-eventyr for Bodø/Glimt. Ola Solbakkens avgjørende scoring mot Zalgiris sendte Glimt inn i gruppespillet for første gang i klubbens historie, og for en opplevelse det ble. Zorya Luhansk, Roma, CSKA Sofia, Celtic, AZ Alkmaar og igjen Roma ble alle sammen sendt hjem fra Aspmyra med tap for den nordnorske stormakten. Glimt har blitt lagt merke til på fotballkartet, og nå skal de helgule igjen ut på eventyr.

Vi vet bare ikke på hvilket nivå. Dersom Glimt går videre fra oppgjøret mot Zalgiris blir det minimum Europa League, nivået over der Glimt spilte i fjor. Med tap for litauerne blir det dårligst et gjensyn med Conference League. Men det er gøy det óg. Det har Glimt vist før.

Annonse fra Eliteserien: