Nytt drama på trappene?

Glimt møter Viking i kvartfinalen, og kanskje blir det nok et fotballdrama?

Annonse:

Endelig er det duket for tellende fotball på Aspmyra igjen. Det er én måned siden Glimt gikk målløse av banen hjemme mot Lech Poznan i Conference League. Nå er det kvartfinale i cupen som står på menyen, og for en godbit vi har i vente. 

Glimt møter Viking i kvartfinalen i cupen. Det er noe historisk over det. Ikke bare har vi fått servert noen heseblesende og legendariske kamper mellom de to lagene det siste året, men Bodø/Glimt – Viking i kvartfinalen i cupen er også historisk på andre måter. 

Ja, for alle som var der husker kvartfinalen mellom de to lagene fra 1975 godt. Glimt var i ferd med å for alvor spille seg inn i allnorsk fotball, og det var Glimt-feber i byen. Over 12 tusen mennesker fant veien til Aspmyra i det som fortsatt den dag i dag er publikumsrekord i Bodø. 

Det blir ikke 12 tusen tilskuere nå på lørdag, men vi kan håpe på samme utfall. Nemlig at Glimt vinner og tar seg hele veien til kongepokalen. Det er langt dit, og første hinder er sidissene. 

Nimålsdrama

Om vi ser bort fra Europa-kampen mot Lech Poznan var faktisk den forrige obligatoriske kampen på Aspmyra også mot Viking. Et Viking-lag som var svært nære å stikke alvorlige kjepper i hjulene for et medaljejagende Bodø/Glimt på vårt eget gress. 

Viking var i fritt fall etter en svak periode og hadde i bunn og grunn ingenting å spille for på Aspmyra i den 29. serierunden i 2022. Likevel tvang de Glimt helt ned i kjelleren på jakt etter tre poeng. La oss gå litt gjennom hva som faktisk skjedde. 

5 minutter: Amahl Pellegrino gir Glimt ledelsen 1-0

13 minutter: Karlsbakk utlikner for Viking. 1-1

22 minutter: Hugo Vetlesen tar tilbake ledelsen for Glimt. 2-1

34 minutter: Løkberg utlikner. 2-2

55 minutter: Kabran gir Viking ledelsen. 2-3

67 minutter: Kabran øker for Viking. 2-4

71 minutter: Espejord reduserer. 3-4

79 minutter: Grønbæk utlikner. 4-4

83. minutter: Ola Solbakken får ballen på høyre side av banen. I stedet for å slå inn i feltet legger han ballen tilbake til Hugo Vetlesen. Vetlesen ser en åpning i feltet og fra hjørnet av 16-meteren lader han innleggslegga. Et nærmest fullsatt Aspmyra reiser seg fra stolene i det ballen skyter retning Viking-målet. Innlegget ble ikke så presist som planlagt, men har likevel en lekker retning mot det lengste hjørnet. I slow motion fyker ballen over keeper og lander i nettet. Aspmyra eksploderer. 5-4!

_DSC0318.jpg
Aspmyra eksploderte da Hugo Vetlesen satt inn vinnermålet mot Viking i fjor høst. Foto: Kent Even Grundstad

Et fotballdrama av de sjeldne! Glimt sikret sølv senere og skal igjen ut i Europa. 

Gjenopplev dramaet mot Viking her, med kommentarer fra Høibråten, Pellegrino og Vetlesen:

Men de to lagene møttes flere ganger i fjor. Også i det motsatte oppgjøret på våren ble det drama, og Viking var i kanonform. I Stavanger hadde de få problemer med Glimt og vant komfortabelt 2-0. Noen uker tidligere var det derimot Bodø/Glimt som trakk det lengste strået. 

Cuptradisjon

For det er ikke bare i 1975 Glimt har tatt seg til cupfinalen etter å ha slått Viking på veien. Det skjedde også i 2021-utgaven av Norgesmesterskapet. Cupen 21 ble avsluttet på våren i fjor og Glimt møtte Viking på hjemmebane i det siste hinderet før Ullevaal. 

Viking kom best i gang i semifinalen på Aspmyra i fjor og tok ledelsen på straffespark i første omgang. Glimt svarte nærmest umiddelbart og fem minutter senere to det 1-1 etter en scoring av Runar Espejord. Noen minutter før pause dukket Gilbert Koomson opp på et innlegg og sendte Glimt til sin første cupfinale på nesten tjue år. 

_DSC1662.jpg
Smilene satt løst da Glimt slo Viking i Eliteserien i fjor. Foto: Kent Even Grundstad

Men det er flere oppgjør mellom de to lagene i cupen. Året før publikumsrekord og norgesmesterskap for Glimt, i 1974 hadde Glimt et fantastisk mesterskap. Glimt slo ut Tromsø i tredje runde, før Rosenborg ble et nummer for små etter ekstraomganger i fjerde runde. Det måtte ekstraomganger til også i kvartfinalen mot Sarpsborg. Dermed var Glimt klare for sin første semifinale i NM i historien. Viking i Stavanger ble beintøft og Glimt tapte 0-5. Viking tapte finalen for Skeid samme år. 

Cupmøter mellom Glimt og Viking: 

ÅrRundeLagResultatmerknad
1974SemifinaleViking – Bodø/Glimt5-0Viking tapende finalist 1-3 for Skeid
1975KvartfinaleBodø/Glimt – Viking2-1Glimt cupmester 2-0 over Vard
20014. rundeBodø/Glimt – Viking1-3Viking cupmester 3-0 over Bryne
20064. rundeViking – Bodø/Glimt5-0Viking slått ut i kvartfinalen 1-3 for Rosenborg
2021SemifinaleBodø/Glimt – Viking2-1Glimt tapende finalist 0-1 for Molde

Veien til Ullevaal

Glimt har tatt seg til kvartfinalen i NM etter å ha slått ut Ranheim i 4. runde for et par uker siden. Glimt vant komfortabelt 4-0 i Ranheimsfjæra etter scoringer av Amahl Pellegrino, Joel Mvuka, Hugo Vetlesen og Fredrik Sjøvold. 

I runde tre, som ble spilt i fjor sommer vant Glimt på bortebane mot Eliteserie-laget Vålerenga 1-0 etter en sen avgjørelse av Ulrik Saltnes. Før det slo Glimt Rana (4-0) i første runde og Harstad (5-0) i andre runde. 

Jakten på en ny cupfinale er altså fortsatt på for Glimt, som i fjor endelig var tilbake i finalen, men dessverre tapte 0-1 for Molde i en svært skuffende kamp. 

DSC_1470.jpg
Gilbert Koomson sendte Glimt til cupfinalen etter scoring mot Viking i fjor. Foto: Kent Even Grundstad

For Vikings del skal vi ikke lenger tilbake enn til 2019 for å vinne sist de mørkeblå ble norgesmestere. De vant finalen over Haugesund og beholdt tittelen rekordlenge. NM i 2020 ble nemlig avlyst som følger av pandemien, mens finalen i 2021 ble flyttet til mai 2022. Dermed var Viking regjerende Norgesmester i nesten 2,5 år. 

I fjor stoppet Vikings cupreise på Aspmyra i semifinalen, mens de i år jakter revansje. Sist Viking ikke nådde semifinalen i NM var i 2018 da laget røyk 0-1 mot Bryne i andre runde. 

Denne sesongen har Viking tatt seg til kvartfinale etter å ha slått ut Rosenborg i forrige runde. I rundene før slo de ut Rosseland (6-1), Vard Haugesund (2-1) og Kristiansund (1-0 e.e.o) i rundene før. 

Annonse fra Eliteserien: