_DSC0687_kentevengrundstad

Overraskende kamp for tilværelsen for Glimts neste motstander

Glimt er historisk suverene mot Kristiansund, men på søndag kommer et desperat KBK-lag til Bodø.

Annonse:

Etter et skuffende 0-1-nederlag for Arsenal slo Glimt knallhardt tilbake sist helg. Vålerenga fikk gjennomgå av et revansjelystent Glimt-lag i kanonform. Og når Glimt fyrer på alle sylindrene er det ikke enkelt å stoppe dem. 

Runar Espejord, Ola Solbakken, Patrick Berg og Albert Grønbæk scoret hvert sitt mål, mens Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino var ustoppelig som vanlig og scoret to nye mål i hovedstaden på søndag. Dermed vant Glimt svært komfortabelt 6-0 mot et Enga-lag som måtte klare seg med ti mann store deler av kampen.

Nå står laget ingen levnet en sjanse tidligere i år på motsatt banehalvdel på Aspmyra, og de har kvalikkplassen i sikte. Det er aldri enkelt. 

Mer om Kristiansund lenger ned ...

I storform

Glimt hadde en trøblete periode i september og tapte kamper i hjemlig liga både mot Molde og Tromsø. Etter en velfortjent landslagspause har det imidlertid snudd for Glimt. 

Ja, om vi utelukker de to tapene for serielederen i Premier League, Arsenal har Glimt virkelig fått dreisen på laget. På de tre kampene som er spilt i Eliteserien i oktober har Glimt 14-2 i målforskjell, ni poeng og festet grep om medaljene. 

Først var det en svært fortjent og deilig 4-1-seier på Åråsen, der medaljekandidatene Lillestrøm fikk gjennomgå. Uka etter vant Glimt nok en gang 4-1, denne gangen hjemme mot Sandefjord. Til slutt altså 6-0-seieren mot Vålerenga. 

_DSC0559_kentevengrundstad.jpg
Pellegrino er i scoringsform om dagen og topper toppscorerlista i Eliteserien. Her fra fjorårets oppgjør mot KBK. Foto: Kent Even Grundstad

Molde har allerede sikret seg et imponerende og inspirerende seriegull etter en overlegen sesong. Dermed blir det opp til de andre lagene å kjempe om sølvmedaljen og den enormt viktige Europa-plassen. Glimt er i førersetet ett poeng foran Rosenborg på tredjeplass. Tre poeng bak der igjen finner vi Lillestrøm fem poeng foran Vålerenga. Det er tolv poeng igjen å spille om i årets Eliteserie. 

Har snudd en vond trend

Med tolv poeng igjen å spille om har, utrolig nok Kristiansund fortsatt noe å kjempe for. Det er ikke noen hemmelighet at laget fra bacalaobyen fikk en voldsom tøff start på årets sesong. 

Hør 4-3-3 om Kristiansund-kampen her (Marius Lode er med): 

Kristiansund har imponert og overrasket nærmest hvert eneste år siden de rykket opp i 2016, men i år har det blitt vanskelig. Vi måtte faktisk vente helt til over halvspilt serie før KBK fikk sin første seier. Den kom borte mot HamKam i runde 16. Før det hadde de sanket to fattige poeng, hjemme mot HamKam og Odd. 

Men etter seieren på Briskeby våknet laget fra Baillsund og plutselig var det full fyr i teltet og troa på en god høst. Og det har det blitt. Nå står KBK med 18 poeng, fem poeng opp til kvalikkplassen, etter å ha slått både Vålerenga, Viking og Sandefjord hjemme i Kristiansund. De har også tatt poeng fra Odd og Rosenborg, sistnevnte i en ellevill 4-4-kamp tidligere i oktober. 

Riktignok står de nå uten seier på de siste fire kampene, men har vunnet tre de siste syv. Glimt har bare én seier mer på sine siste syv kamper.  Sist uke tapte de knepent 0-1 hjemme for Haugesund. Det var nok surt for et lag som jakter fornyet Eliteserie-kontrakt. 

Og vi vet godt at lag som kjemper for tilværelsen er livsfarlige på denne tiden av året. 

_DSC0842_kentevengrundstad.jpg
Stor frustrasjon blant KBKs spillere da Glimt fikk straffe i fjorårets oppgjør. Det har nok vært en del frustrasjon denne sesongen også for de blå. Foto: Kent Even Grundstad

For statistikknerdene

Kristiansund er en fersk klubb på toppnivå og rykket for første gang opp i Eliteserien etter en god sesong i OBOS-ligaen i 2016. Før KBK rykket opp rakk Glimt å spille mot de i én sesong, nemlig 2013-sesongen. Da vant Glimt begge oppgjørene 2-0. 

Siden det har lagene møttes ni ganger i Eliteserien, uten at nordvestlendingene har klart å pynte spesielt på statistikken. For Glimt har faktisk aldri tapt for KBK. I 2018 endte det 1-1 i Kristiansund, men siden det har Glimt vunnet samtlige kamper.

Slik har de elleve kampene mellom lagene gått: OBOS-ligaen i kursiv

2013: Bodø/Glimt – Kristiansund 2-0 (Badou x2)

2013: Kristiansund – Bodø/Glimt 0-2 (Jacobsen, Sané)

2018: Kristiansund – Bodø/Glimt 1-1 (Hopmark sm)

2018: Bodø/Glimt – Kristiansund 3-0 (Zinckernagel, Opseth, Herrem)

2019: Kristiansund – Bodø/Glimt 1-2 (Evjen, Hauge)

2019: Bodø/Glimt – Kristiansund 3-0 (Evjen, Saltnes, Reitan)

2020: Bodø/Glimt – Kristiansund 2-1 (Berg, Lode)

2020: Kristiansund – Bodø/Glimt 2-3 (Moberg, Junker x2)

2021: Kristiansund – Bodø/Glimt 0-2 (Sørli, Botheim)

2021: Bodø/Glimt – Kristiansund 3-0 (Pellegrino x3)

2022: Kristiansund – Bodø/Glimt 0-2 (Pellegrino x2)

Som den observante leser ser er det altså tidligere KBK-spiller, Amahl Pellegrino som har scoret Glimts siste fem mål mot Kristiansund. Mange husker nok da han scoret tre ganger mot tidligere lagkamerater i sin første kamp for Glimt i fjor.

Slenger du på at Sondre Sørli, fra Kristiansund har scoret ett av de siste syv kan vi vel slå fast at frasen "Det er av sine egne man skal ha det" stemmer bemerkelsesverdig godt i dette tilfellet. 

Se høydepunktene fra oppgjøret i Kristiansund tidligere i år: 


Med sin overlegenhet statistisk sett har selvfølgelig også Glimt den interne målforskjellen på sin side her. 21 ganger har Glimt scoret mot Kristiansund i Eliteserien. KBK har scoret fem ganger mot Glimt. Hjemme i Bodø er statistikken 4-0-0 og 11-1 i målforskjell. 

Det er med andre ord ikke mange andre lag Glimt har bedre tak på i Eliteserie-sammenheng. Mjøndalen kan nok melde seg på med sitt ene poeng mot Glimt i Eliteserien, men bruntrøyene har tatt rotta på de helgule flere ganger i OBOS-ligaen. 

Men det blir neppe noen enkel dag på jobben for Glimt mot Kristiansund på søndag likevel. De kjemper om å beholde plassen, Glimt jakter medaljer. For en kamp det blir. 

Annonse fra Eliteserien: