Påskefotball på Aspmyra

Bodø/Glimt tar imot Vålerenga til hovedkamp på Aspmyra. Her er alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Bodø/Glimt er slått ut av Europa etter et forsmedelig tap i den italienske hovedstaden i midtuka, og dermed er på mange måter Europa-ringen sluttet for de helgule. Nå er det den hjemlige Eliteserien som står i hovedfokus. Og for noen uker vi har i vente. 

Aller først blir det andre påskedag-fotball på Aspmyra, i tradisjonen tro. Og det er en av medaljefavorittene som kommer på besøk. Vålerenga, som tok bronse så sent som i 2020 er alltid en sterk utfordrer til medaljene i Eliteserien, og har sannsynligvis lyst å hevde seg også i år. 

Mer om Vålerenga litt lenger ned ...

Brutt rekke

Glimts 0-4-tap mot Roma på Stadio Olimpico på torsdag var Glimts første tap siden 5. august 2021. Det er over 8 måneder og godt over 30 kamper på rad uten tap for nordlendingene, men nå er rekken brutt. 

Roma var flere hakk for store for Glimt under nattehimmelen i den evige stad, og Mourinhos menn fikk det som de ville. Det betyr at Glimts eventyr i Europa er over. 20 kamper (inkludert kvalik) mot europeisk motstand og klubbens første gruppespill ble fasit. Reisen endte i kvartfinalen mot forhåndsfavoritten, som fortjent tok seg til semifinalen. 

Men nå er det Eliteserien som gjelder. Glimt ligger på fjerdeplass etter de to første kampene i årets sesong. Uavgjort hjemme mot Rosenborg og en sterk seier i Sandefjord gir fire poeng, kun Molde og Viking har full pott så langt. 

Molde har blant annet spilt hjemme mot Glimts neste motstander, Vålerenga. Den kampen endte med en knepen 1-0-seier til romsdalingene. 

NB! Glimts neste motstander etter Vålerenga er Viking, både i serie og cup. På torsdag skal Glimt spille om cupfinalebillett. Kjøp billetter her

Forrykende start

Vålerenga tapte som nevnt 0-1 i den første serierunden på Aker stadion. I hjemmekampen palmesøndag ble det derimot en pangstart for Fagermo og co. Allerede etter fem minutter ledet hjemmelaget fra hovedstaden 2-0 etter to scoringer av Vidar Örn Kjartansson mot Haugesund. Se høydepunktene fra VIF - Haugesund nederst i saken.

Rogalendingene kom tilbake bare én gang, og dermed stod Oslo-laget igjen med alle tre poengene. Tre poeng holder til en foreløpig 9. plass på tabellen, men det er tidlig i sesongen. Tabellen kan egentlig legges vekk noen runder til. 

Glimt spiller som nevnt semifinale i NM på torsdag, og har i tillegg vært gjennom seks Europa-cup-kamper i vinter. Vålerenga har kunne konsentrert seg helt og holdent om Eliteserien. De kongblå ble slått ut 0-3 av Odd i tredje runde av cupen i fjor høst. Også i Europa ble det bråstopp for VIF. Belgiske Gent vant første oppgjøret 4-0, før Vålerenga vant 2-0 i det motsatte oppgjøret en uke senere i den andre kvalifiseringsrunden til UEFA Europa Conference League. 

Men likefult må "Enga" regne med å være en av klubbene flest forventer at skal kjempe om medaljene i årets Eliteserie, og det er ingen miniputt som kommer på besøk til Aspmyra søndag kveld. 

For en kamp det blir!

_KEG6114_KentEvenGrundstadFoto.jpg
Vålerenga-spiller Amor Layouni har fortid i Bodø/Glimt. Her fra kampen mot Vålerenga i 2018. Foto: Kent Even Grundstad

For statistikknerdene

Glimt og Vålerenga har møttes mange ganger i Eliteserien, og som oftest ender det uavgjort. Av 46 oppgjør mellom lagene har over halvparten, 24 endt med poengdeling. Særlig en periode på starten av 2000-tallet hadde kampene en tendens til å ende uavgjort. De seneste årene har statistikken jevna seg noe ut. 

På Aspmyra har Glimt vunnet de siste tre kampene (4-0, 2-0, 1-0), mens resultatene i Oslo de samme årene har endt i ett tap og to uavgjort (0-6, 2-2, 1-1). Faktisk har hele 15 kamper i Oslo endt i uavgjort, totalt sett. Der er derimot Glimts vinnerstatistikk fryktelig. Bare to ganger har Glimt reist hjem fra Oslo med tre poeng i bagasjen. Sist i 2015. 

I Bodø har Glimt derimot nå skaffet seg overtaket. Åtte seire, ni uavgjort og seks tap er fasit etter 23 kamper. Totalt sett har fortsatt Vålerenga et knepent overtak. 10 - 24 - 12 i favør Enga på 46 kamper. Det scores også en del mål når lagene møtes. 57-59 er målforskjellen mellom lagene. 

Et annet poeng som kan være gøy å ta med seg inn i påskeferiens siste dag er at Glimt sist uke klatret på Maratontabellen.Tabelloversikten som viser norske lags totale poengsanking i Eliteserien helt fra 1948. Glimt slo Sandefjord og tok sitt 951. poeng i Eliteserien, og passerte dermed Oslo-laget, Lyn på tabellen. Lyn har ikke spilt i Eliteserien på over ti år, men nå har altså nordlendingene klatrer. Glimt befinner seg nå på en 13. plass, 45 poeng bak Stabæk. Bæringene spiller i OBOS-ligaen i 2022, og Glimt trenger må altså ta 45 poeng til i 2022 for å klatre enda en plassering. 

Tromsø ligger på plassen over Stabæk, hele 99 poeng foran Glimt. Det betyr at det er umulig for Glimt å innhente rødstripene denne sesongen. Vålerenga ligger forøvrig på 5. plass 951 poeng over Glimt. Det er dobbelt så mange poeng det. 

Vålerengas poengforsprang på Glimt reduseres noe om du ikke regner med årene der nordnorske lag fikk delta i seriespillet. Da reduseres det til 704 poeng. Fortsatt et godt stykke foran, med andre ord. 

Se høydepunktene fra seieren mot Sandefjord her: 


Se høydepunktene fra VIF - Haugesund her: 


Annonse fra Eliteserien: