Glimt Akademiet på treningsleir i Marbella i 2024

Reisebrev fra Marbella

39 spillere fra Glimt-Akademiet er på plass i Marbella og glimt.no har mottatt reisebrev! Les hele brevet i saken.

Annonse:

11. Mars reiste 39 spillere fra Glimt-Akaemiet til Marbella. Dette er en årlig treningsleir som arrangeres i samarbeid med NTG og reisebyrået Escape Travel. Årskullene som er på reisefot er 2009/2008/2007/2006 og 2005. I tillegg er det med et støtteapparat på seks trenere og to lærere fra NTG. Les det hyggelige reisebrevet fra Olav Øverli under.

Mandag og tirsdag:

Avreise for spillere og trenere var mandag 11.03 klokken 07.45 fra Bodø. Reiseruten inkluderte stopp i Trondheim og Stockholm før siste etappe ble gjort unna fra Sveriges hovedstad til sørkysten av Spania. For de som var med i fjor var årets reise en enklere affære og vi ankom hotellet «Sol Marbella – Estepona Atalaya» ca kl 21:00. Med en veldig fin tur sørover og god organisering ved hotellet kunne guttene få en god natts søvn før treningene kom i gang.

Tirsdag var det planlagt to økter. Økt 1 var en hybridøkt hvor G17 og G19 jobbet hver for seg i første halvdel av økten, men spilte siste del 11 mot 11. For begge gruppene var innrammingen fokusert på defensiv struktur og avstander i, og mellom ledd. Det er ikke til å stikke under en stol at banene og fasilitetene er av ypperste nivå. Vi er selvfølgelig glad i Nordlandshallen vi, men å slippe løs spillerne på golfklipte fotballbaner er en stund siden.

Glimt Akademiet på trening i solskinn på marbella

Ikke uventet skapte disse rammene mye energi og positivt atmosfære, og begge lags hovedtrenere var godt fornøyd etter gjennomføring av første økt. Det skal sies at dagen etter skulle begge lag spille kamp, henholdsvis mot Sevilla U19 og Malaga U17.

Fokuset inn mot begge kampene skulle være en god defensiv struktur. Økt 2 samme dag ble brukt til litt forskjellig. G19 fokuserte på innkast og jobbet med strukturen ved eget lags innkast. I perioder har begge lag vært sårbare i disse situasjonene og selv om det kan virke banalt er det viktig for oss å trene på alle dødballsituasjoner som oppstår i kampen. G17 hadde fokus på offensiv dødballer hvor guttene selv hadde planlagt ulike dødballvarianter. Til kampen ble det så valgt ut to cornertrekk og to frisparkvarianter som skulle testes mot Malaga G17.

Onsdag:

G19 sin kamp mot Sevilla skulle spilles i Sevilla. Det er en 2,5 timers busstur som dermed gjorde at guttene måtte være klar til avreise 07.30. Kampstart var 11:30. Undertegnede som skriver reisebrevet var ikke med på kampen, men Kasper Kececi rapporterte om ok defensiv struktur i 1.omgang. Sevilla fikk ikke til å produsere all verden i en relativt jevn omgang. Største utfordringen for våre gutter var å kontrollere med ballen. I litt for lange perioder eide Sevilla initiativet med lærkula og dermed ble det mye fokus på å kontrollere rom og hindre gjennombrudd. 0-0 ved pause var absolutt godkjent.

Utover i 2.omgang blir vi dessverre litt slitne og mer åpne enn vi ønsket. Sevilla slipper til ved to anledninger og vi må se to baller gå inn. Kampen ender 2-0 til hjemmelaget. Det er mye å ta med seg fra kampen, kanskje spesielt defensivt. I tillegg er det både lærerikt og spennende å møte internasjonalt toppnivå. Sevilla spilte nylig UEFA youth league (Champions League for U19 lag).

For G17 sin del bar turen opp i fjellene til et veldig flott anlegg ca 40 minutters kjøretur fra Estepona. Innrammingen for hele uka har vært defensiv struktur og trenerne, Thomas og Olav, håpet på en positivt reaksjon fra sist kamp som var mot Stabæk.

På en fantastisk fin bane ble det en jevnspilt 1.omgang. Malaga har noe mer ball, men klarer ikke skape de helt store mulighetene. Fokuset med avstander innad og mellom ledd ga resultater. Det opplevdes som en god og sterk reaksjon fra guttene i gult. Malaga sliter med å spille gjennom en kompakt 4-4-2 struktur, og ender ofte med å true inn bak oss. Det lykkes de bare litt med og de få gangene det kan bli farlig ender det i offside. For vår del så fikk vi noen enorme rom i det vi vinner ball og vi produserer to-tre bra målsjanser. Med litt mer presisjon i siste slipp og avslutningen kunne vi ledet kampen, I vår frispilling og bearbeiding tør vi i perioder å spille gjennom ledd, og begge indreløperne får mye plass da Malaga ender i 1v2 situasjon. Dessverre klarer vi ikke utnytte det godt nok i første omgang.

Glimt Akademiet G17 møtte Malaga i treningskamp. Bildet viser lagbilde av laget som stilte fra start.
Glimt Akademiet G17 før kampen mot Malaga

Den andre omgangen starter nokså likt. Malaga bytter ut en del spillere og tar tak i kampen fra start av. Vi blir dessverre straffet nokså hardt på enkle feil. 1-0 scoringen kommer på dårlig kommunikasjon mellom stopper og back og Malaga får komme alene inn bak oss. 2-0 kommer på et innkast til oss, som vi dessverre er altfor sløve på, og dermed gir bort ballen. Det positive for vår del er at guttene gir seg ikke. Det oppleves fra siden at guttene prøver å fokusere på prestasjonen og arbeidsoppgavene. Vi har et skudd i stolpen og flere kontringer som vi burde ha straffet Malaga på. Men som så mange ganger før så gir vi bort et litt billig siste mål.

Fra andre omgangen var det artig å se 2009-gutten Matheo Arntzen gjøre et veldig godt innhopp. Han har også en god prestasjon når han mottar ballen i mellomrommet og med effektiv ballbehandling får avsluttet farlig fra 18 meter. Kampen ender 3-0 til Malaga, men det var mye positivt å ta med seg med tanke på læringsmålene før kamp.

Torsdag:

Torsdag ble en restitusjonsdag for de guttene som spilte mye dagen før. For de som spilte mindre kjørte vi en tøff kortbaneøkt med fokus på 1v1 og 4v4 spill. På den varmeste dagen så langt i oppholdet er det forståelig at guttene merket kjøret denne dagen, men det er viktig at alle spillerne får et godt fysisk utbytte av turen. Nå var nok ikke høydepunktet treningen akkurat i dag.

Under kampen mellom Crystal Palace og Bodø/Glimt 14. mars. 
Under kampen mellom Crystal Palace og Bodø/Glimt 14. mars. 

Vi hadde vært heldige å få tillatelse til å se Crystal Palace – Bodø/Glimt på ettermiddagen. Kampen skulle spilles bak låste dører, og det mente de alvor av. I inngangen til Marbella fotball center var det vakter og sjekklister, men inn kom vi og kamp ble det.

G19 hadde fått oppgaver av Kasper som de skulle ha ekstra fokus på under kampen, som igjen skulle bli brukt i analysearbeid senere på kvelden. Kampen i seg selv var spennende. Læringsutbytte for våre gutter var stor. Vi satt tett på banen, og med ingen andre forstyrrelser så fikk vi god tilgang på den intensiteten som det spilles med på dette nivået.

Forutenom noen solbrente neser og nakker var det en fornøyd gjeng som ankom hotellet til middag 18:30. Jeg har glemt å nevne at det ble gjennomført straffespark konkurranser på tirsdagen, og de to taperlagene måtte i kveld opp å synge under middagsserveringen. Dette er selvfølgelig ikke alene, men foran alle de golfspillende pensjonistene og amatørlagene fra Østerrike og Tyskland. Sterk gjennomføring som toppet seg da det Østerriske laget Burgsdorff kastet seg med på refrenget av «I want it that way» av Backstreet Boys.

Med det tar vi kvelden her i sør-Spania. Turen er så langt veldig bra på alle de parameter som vi måler etter. Det har vært gode prestasjoner, vi ser utvikling, lojale gutter og godt samhold. Nye kamper er neste uke. Nå skal vi trene godt i mellomtiden.

Annonse fra Eliteserien: