Reiser til hovedstaden i medaljekampen

Glimt reiser til Oslo for å møte medaljeutfordreren fra hovedstaden. Alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Europacup-feberen har foreløpig lagt seg og nå som UEFA-sirkuset har pakket ned teltet vender vi tilbake til vårt brød. Endelig er det klart for Eliteserien igjen.

Etter en etterlengtet landslagspause har Glimt igjen fått fart på ballen, i alle fall i den hjemlige ligaen. Både Lillestrøm og Sandefjord har måtte sett seg slått 1-5 av de helgule fra Nordland de siste serierundene.

Dermed er Glimt tilbake på vinnersporet, og det kan være viktig i en sinnsyk spennende og jevn høstinnspurt i Eliteserien.

Uhyre jevnt i medaljekampen

Glimt kommer altså til neste serierunde med to 4-1-seire på rad. Foran møtet med Vålerenga på bortebane i Oslo har nordlendingene også en svært positiv opplevelse mot den engelske serielederen Arsenal i Europa League i midtuken. Til tross for at laget fra Nord-London vant oppgjøret 1-0 spilte Glimt en solid kamp og hevet prestasjonen betraktelig fra det motsatte oppgjøret foran et elektrisk Aspmyra-publikum.

At det kan bli elektrisk fra de tilreisende supporterne også i Oslo i helgen er det liten tvil om. Fredag ettermiddag var det solgt godt over 500 billetter til bortefeltet på Intility og det er fortsatt plass til flere. Sikre deg billett og bli med å støtte Glimt ved å klikke her (bruk billettkoden "borte1610" for tilgang til bortefeltet)

Glimt ligger foreløpig som nummer to i Eliteserien, men det er jevnt. Ikke oppover på tabellen. Molde har stukket i fra etter en imponerende sesong og er seriemester dersom de tar ett poeng til på de neste femten kampene. Molde møter Glimts medaljerival Lillestrøm på Åråsen søndag kveld, men kan være seriemestere allerede før avspark dersom Glimt avgir poeng borte mot Vålerenga.

Se høydepunktene fra da Glimt knuste Vålerenga i vår: 


Det skal med andre ord et fotballmirakel av uante dimensjoner til for at Glimt skal kunne kalle seg seriemestere 2022, så vi legger den død med en gang og konsentrer oss heller om spenningen om hvem som tar de øvrige Europa-plassene.

Glimt er nummer to, ett poeng foran Rosenborg. Trønderne er igjen á poeng med Lillestrøm på tredje, som igjen er fem poeng foran Vålerenga – Glimts neste motstander. Det er med andre ord en svært viktig kamp som skal spilles på søndag. Og Vålerenga? De er i storform.

Fått i gang seiersmaskinen

VIF kom skjevt ut i årets sesong og fikk en knalltøff start på Eliteserien. Blant annet tapte de hele 1-5 i Bodø i den tredje serierunden. Det så lenge ut til at de måtte nøye seg med en sesong på nedre halvdel. De røyk også ut av cupen tidlig etter et 0-1-tap hjemme for Bodø/Glimt, men så fikk de i gang maskineriet sitt. De siste ti kampene er det kun Molde som har tatt flere poeng enn Vålerenga. RBK har tatt like mange og Glimt har tatt ett poeng mindre enn de to.

Fasit på om Vålerenga toppa formen for sent får vi først ved sesongslutt, for det er fullt mulig for hovedstadslaget å ta steget forbi både LSK, RBK og Glimt i jakten på medalje. Med seier mot Glimt vil de bare være tre poeng bak den regjerende seriemesteren, men skulle Glimt ta med seg alle poengene økes luka til ni poeng med fire kamper igjen av sesongen.

Til tross for Vålerengas gode form ble det vanskelig mot medaljekandidaten Rosenborg i Trondheim sist uke. Hjemmesterke trøndere feide over Vålerenga og ga seg ikke før det sto 3-0 på måltavla. Det var Vålerengas andre tap på ti kamper. VIF tapte også for dumpekandidaten Kristiansund for fire runder siden.

Ellers har det sett bra ut for Vålerenga helt siden de fikk skuta på rett kjøl i runde 13. Før det tapte de både for LSK (0-2), Rosenborg (0-4), Odd (0-1), Tromsø (0-1) og Strømsgodset (2-3) på kort tid. Det snudde først da Kristiansund kom på besøk. På den tiden lå KBK med brukket rygg og var på vei mot et uungåelig nedrykk og VIF vant fortjent 3-0 på hjemmebane. Så måtte Sarpsborg (1-0), Viking (4-2, 2-1), Jerv (5-2), Aalesund (4-0), Tromsø (1-0), Lillestrøm (3-1), Sandefjord (4-0) og Strømsgodset (4-0) i tur og orden dukke under for det etter hvert seriesvante Vålerenga-laget.

Med andre ord er det et Vålerenga proppfulle av selvtillit som tar imot Bodø/Glimt på eget kunstgress førstkommende søndag klokken 17.

For statistikknerdene

Vi tar oksen ved hornene. Glimt vinner sjeldent borte mot Vålerenga. Faktisk har det bare skjedd to ganger på de 23 kampene lagene har spilt i Oslo på øverste nivå. Sist var i 2015, da Glimt snudde kampen i sluttminuttene i en dramatisk og ufattelig artig fotballkamp.

Men de to lagene elsker å spille uavgjort. 24 av 47 kamper mellom Glimt og VIF har endt i poengdeling. Særlig i Oslo er det uavgjort som er det foretrukne resultatet med 15 av 23 oppgjør.

Har du 30 minutter å slå ihjel? Se utvidede høydepunkter fra da Glimt snudde sesongen på Ullevaal i 2015 her: 

Det er nesten helt dødt løp statistisk. VIF har vunnet 12 kamper totalt og har dermed det ørlille overtaket. Glimt har vunnet 11 og kan utlikne med seier på søndag.

Målforskjellen mellom de to lagene på de 47 kampene er også nesten lik. Glimts 5-1-seier i vår gjør at Glimt knepent «leder» mål-racet med 62 scoringer, mot Vålerengas 60. Mange husker med grøss tilbake på kampen mellom lagene i 2019, da Glimt tok en overraskende sølvmedalje i Eliteserien, at Vålerenga vant hele 6-0 mot Glimt på hjemmebane. Det er det største tapet Glimt har i Eliteserien siden tilsvarende resultat mot Lyn i Oslo i 2005.

Men 0-6-tapet i 2019 er det eneste tapet Glimt har mot Vålerenga siden 2014. Glimt har hatt et bra tak på laget fra Tigerstaden de siste årene. Inkluderer du cupkampen som ble spilt tidligere i år har Glimt vunnet tre på rad mot VIF og vunnet X av de siste X kampene.

Glimts kamper mot Vålerenga siden opprykket i 2013:

2014: Vålerenga – Bodø/Glimt 3-1 (Trond Olsen)

2014: Bodø/Glimt – Vålerenga 4-3 (Ibba Laajab x2, Trond Olsen, Moustapha Ndiaye)

2015: Vålerenga – Bodø/Glimt 1-2 (Trond Olsen, Aleksander Sørloth)

2015: Bodø/Glimt ­– Vålerenga 1-1 (Trond Olsen)

2016: Bodø/Glimt – Vålerenga 0-0

2016: Vålerenga – Bodø/Glimt 1-1 (Fitim Azemi)

2018: Vålerenga – Bodø/Glimt 2-2 (Amor Layouni, Martin Bjørnbak)

2018: Bodø/Glimt – Vålerenga 1-1 (Philip Zinckernagel)

2019: Vålerenga – Bodø/Glimt 6-0

2019: Bodø/Glimt – Vålerenga 4-0 (Ulrik Saltnes, Håkon Evjen, Aron Dønnum (sm), Ole Amund Sveen)

2020: Vålerenga – Bodø/Glimt 2-2 (Jens Petter Hauge, Kasper Junker)

2020: Bodø/Glimt – Vålerenga 2-0 (Kasper Junker, Philip Zinckernagel)

2021: Vålerenga – Bodø/Glimt 1-1 (Ola Solbakken)

2021: Bodø/Glimt – Vålerenga 1-0 (Erik Botheim)

2022: Bodø/Glimt – Vålerenga 5-1 (Ola Solbakken, Ulrik Saltnes, Runar Espejord, Hugo Vetlesen x2)

2022: Vålerenga – Bodø/Glimt 0-1 (Ulrik Saltnes) NM

Men statistikk er statistikk når kampen blåses i gang på søndag. Da er det to gode fotballag som barker sammen for å måle krefter for tredje gang denne sesongen.

Annonse fra Eliteserien: