"Slaget om Nord-Norge" åpner ballet

Endelig er det duket for seriestart i Eliteserien. Tromsø gjester Aspmyra i den første runden. Her er alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Så fremt både Bodø/Glimt og Tromsø har vært i Eliteserien har tradisjonen vært at lagene møtes til heidundrane fotballfest på fotballens "nasjonaldag" 16. mai. I år blir det annerledes. De to nordnorske gigantene møtes allerede i første serierunde. 

Men det er slett ikke første gang de to lagene møtes i første serierunde. Da Bodø/Glimt omsider var tilbake i det gjeve selskap igjen i 1993 åpnet de det som skulle bli en paradesesong med bortekamp på Alfheim. Oppgjøret endte 1-1. Først to år senere, i 1995 ble 16-mai-tradisjonen med "Slaget om Nord-Norge" født. 

I år brytes det altså for første gang på 26 år, men vi lar ikke det stoppe fotballfesten. Tribunefesten blir nok dessverre noe redusert, da koronaviruset fortsatt holder det gående. Bare 600 personer slipper inn på stadion i årets første kamp. 

Nyopprykket og fulle av selvtillitt

Tromsø har de siste sesongene i Eliteserien holdt seg på nedre halvdel. Etter flere år i toppen av norsk fotball i perioden 2008-2012 har de ikke maktet å ta tilbake "medaljegarantien". Etter noen år i bunnstriden måtte Tromsø ta den tunge veien ned i OBOS-ligaen i 2019 etter en brutal siste serierunde. Mens Bodø/Glimt feiret sitt første sølv i Eliteserien siden 2003 klarte ikke TIL å berge plassen helt på tampen. 

Dermed måtte "Gutan" ned i førstedivisjon i sitt jubileumsår. Der gjorde de derimot sakene sine ekstremt bra og den nordnorske storheten tok den korteste mulige veien tilbake til Eliteserien. De feide gjennom ligaen og sikret til slutt opprykket borte mot Raufoss på en helgul novemberkveld i fjor høst. For samme dag som Tromsø feiret sitt opprykk til Eliteserien sikret Bodø/Glimt sitt og Nord-Norges aller første seriegull i historien. 

Det er med andre ord to lag som hadde hver sin opptur i 2020 som barker sammen på søndag. Tromsø er tilbake og er klare for å vise at de er å regne med i toppen av norsk fotball. 

Mimre tilbake til da det var fulle tribuner. Slik så det ut sist lagene møttes på Aspmyra: 

Tromsø har levert noen solide treningskamper inn mot seriestart. De startet med en veldig god kamp på nettopp Aspmyra mot Bodø/Glimt. Kampen endte 1-1 etter at Moses stormet gjennom et vidåpent Glimt-forsvar og utliknet ti minutter før slutt. 

Det ble også noen dramatiske sluttminutter uka etter da "polkastripan" møtte Rosenborg i Trondheim. Kun en sen scoring fra trønderne sørget for TILs eneste tap i treningskampene i år. 

Forrige uke gikk Tromsø seirende ut av en målrik generalprøve mot medaljefavorittene fra Oslo. Oppgjøret mot Vålerenga på Initilty Arena endte 4-3 til Tromsø som er fulle av selvtillitt innmot serieåpningen. 

Regjerende seriemestere og uslåelige hjemme

For et år 2020 var for Bodø/Glimt. Rekord etter rekord sto for fall og de helgule feide gjennom serien fra start til slutt. 103 scoringer, 81 poeng og seriegull var fasit da dommeren blåste av siste serierunde sent i desember. 

19. mai er det to år siden sist Bodø/Glimt tapte en kamp på Aspmyra. Det ble noen uavgjortresultater på høsten i 2019, men etter det har Glimt vunnet samtlige seriekamper på Aspmyra. I skrivende stund står rekken på 16 straka hjemmeseire og full pott i fjor. 15-0-0!

Bodø/Glimt har mistet noen av de sentrale spillerne fra fjoråret, men erstatterne er stort sett på plass på Aspmyra (nysigneringen Pernambuco avventer fortsatt på å få reise fra Brasil) og er klare for å gjøre surt for forsvarsspillere også i 2021. 

Bodø/Glimt har hatt noen varierte resultater i treningskampene i 2021, men prestasjonene i kampene virker å være stigende fra kamp til kamp. På grunn av den mye omtalte treningsleiren i Spania har Glimt fått spilt noen flere kamper i år enn for eksempel Tromsø, men mot norsk motstand har Glimt vunnet én, tapt én og spilt to uavgjort.

Slik ser Glimts resultater i treningskampene ut:

Brann - Bodø/Glimt 2-0

Marbella - Bodø/Glimt 2-2

Europa FC - Bodø/Glimt 2-5

Linense - Bodø/Glimt 0-2

Atletico Sanluqueno - Bodø/Glimt 1-11

Linense - Bodø/Glimt 0-2

Bodø/Glimt - Tromsø 1-1

Bodø/Glimt - Brann 4-1

Molde - Bodø/Glimt 1-1

For statistikknerdene

Sist både Glimt og Tromsø spilte i Eliteserien var det Glimt som gikk seirende ut av begge oppgjørene. Først avgjorde Håkon Evjen 16.mai-oppgjøret i Tromsø med en sen scoring i det som endte 2-1 til gjestene fra Bodø. På et nøærmest fullsatt Aspmyra (savn) på høsten bydde vertene opp til skikkelig fotballfest. Hjemmelaget ga seg ikke før det sto hele 4-0 på resultattavla. Nevnte Evjen, Philip Zinckernagel (2) og Vegard Leikvoll Moberg sørget for målene den gang. Blant dem er det bare Moberg som stadig er igjen i klubben, men han blir neppe spilleklar til søndagens oppgjør. 

DSC_6894_Kent_Even_Grundstad
Vegard Leikvoll Moberg jubler for scoring mot Tromsø i 2019. Foto: Kent Even Grundstad

I 2019 møttes de to lagene hele fem ganger om du inkluderer treningskampene. Bodø/Glimt gikk seirende ut av samtlige fem kamper. Men maktfordelingen mellom de to nordnorske klubbene virker nok større enn den egentlig er. Forutenom Glimts suverene seriegull har de to lagene fordelt medaljene broderlig seg i mellom. Tromsø har totalt sett flest sesonger i Eliteserien på samvittigheten, mens Bodø/Glimt har suverent flest nordnorske seriemesterskap. (se kampen nederst i saken)

De to lagene har møttes hele 36 ganger på øverste nivå i norsk fotball. De kampene fordeler seg på 13 seire til Bodø/Glimt og 14 seire til Tromsø. Ni oppgjør har endt uavgjort. I tillegg til disse kampene har Glimt og TIL møttes utallige ganger i Norgesmesterskapet, Nord-Norgemesterskapet og treningskamper. 

Hjemme på Aspmyra er statistikken på Glimts side, så vidt. Ni ganger har Glimt vunnet, mens Tromsø har vunnet åtte ganger. Bare én gang har lagene spilt uavgjort i Bodø, men i Tromsø har hele åtte oppgjør endt i poengdeling. Målforskjellen på Aspmyra er så jevn du kan få det. 27-27 og ingen i føringen. 

Tromsø har ikke vunnet mot Bodø/Glimt siden 16. mai 2018, og siden det har Glimt vunnet alle de tre seriekampene, samt tre treningskamper mot Tromsø. To treningskamper har endt uavgjort siden maidagen i 2016. Statistikken er med andre ord så jevn man kan få den før årets aller første seriekamp. Vi gleder oss til kamp! 

PS! Bodø/Glimts Isak Helstad Amundsen er på lån hos Tromsø og kan få sin debut for "Gutan" mot klubben som eier ham.

Se hele kampen i 2019 klippet ned til 30 minutter her:

Annonse fra Eliteserien: