_DSC0174

Slaget om Nord-Norge på festdagen

Fotballens festdag byr også i år på en skikkelig godbit av en fotballkamp.

Annonse:

Så var den endelig her. Fotballens store festdag. Dagen der stadioner over hele landet fylles av forventningsfulle og feststemte tilskuere, som håper at borgertoget dagen etter blir av det lystige slaget. Men da må kampen vinnes.

I Nord-Norge er dagen ekstra spesiell. I cirka 30 år har det vært en fast tradisjon at landsdelens to beste fotballag barker sammen nettopp på denne dagen. Dagen før dagen. Det er fylkeshovedstad mot fylkeshovedstad. Nord-Norges største by mot byen som påstår den er det. Det er Nordland mot Troms og Finnmark. Det er helgult mot polkastriper. Bodø mot Tromsø. Glimt mot TIL. Storebror mot lillebror.

En annen del av tradisjonen er fordelingen av hjemme- og bortekamp. Glimt og Tromsø bytter på. Annet hvert år får man gleden og æren av å invitere til skikkelig folkefest, for denne kampen er alltid en godbit i godteskåla.

I år er det Tromsø sin tur til å være vertsskap. For første gang etter navnebyttet på gamle Alfheim. Romssa Arena er der det skjer, og der alle fotballinteresserte øyne vendes denne tirsdagen. De to nordnorske gigantene skal nok en gang gjøre opp seg imellom om hvem som kan kalle seg Nord-Norges beste fotballag. I alle fall frem til neste møte.

Romssa Arena er utsolgt. Det gjelder også bortefeltet. Det strømmer med andre ord helgule til Tromsø for å støtte laget sitt i jakten på revansje fra det forsmedelige tapet på samme arena i fjor. Serielederen kommer til løvens hule og et heltent TIL-lag som garantert vil spolere 17. mai-feiringen i Bodø.

Slo tilbake mot Rosenborg

Men også festen i Tromsø står i fare for å bli ødelagt. Det er et Glimt-lag i kanonform som reiser til Tromsø for 16.mai-fest. Nordlendingene ligger på toppen av tabellen etter syv spilte kamper, og har som eneste lag i ligaen til gode å tape en i år.

Tirsdag kan som sagt Glimt revansjere fjoråret, da de tapte 2-3 på Alfheim. I helgen fikk Glimt en annen etterlengtet revansje. Rosenborg sto med to tap på rad før oppgjøret i Bodø, og fikk med seg fire poeng mot Glimt over to kamper i fjor. Det gjør de ikke i år.

Slik så det ut da Glimt slo Rosenborg i helgen: 


Glimt straffet RBK hardt og vant kampen 3-2, i det som ble en svært jevn og spennende kamp. Etter kamp var man mer fornøyd med resultatet enn prestasjonen i Glimt-leiren, og samt enige om at dette laget ikke er ferdig utviklet. Her er det mer å gå på.

Av 21 mulige har Glimt sanket 19 poeng så langt i Eliteserien. Det eneste poengtapet kom hjemme mot Brann, som i storform ledet 2-0 til pause. Amahl Pellegrino våknet noen minutter før slutt og fastsatte sluttresultatet til 2-2.

Utover det har det stort sett gått Glimts vei. Mot tøffe motstandere som Sarpsborg 08 og Lillestrøm på bortebane, Rosenborg og Odd hjemme har Glimt gjort jobben og tatt seier på seier. Også Aalesund (borte) og Stabæk (hjemme) ble for svake for Glimt-laget, som troner alene øverst med en god luke ned til LSK på sølvplass.

Nordnorsk «toppoppgjør»

Også Tromsø har fått en fin start på årets sesong, selv om de befinner seg åtte poeng serielederen fra landsdelshovedstaden. Tromsø har spilt én kamp mindre enn Glimt, og kan med seier nærme seg Glimts poengsnitt.

Polkastripene har bare tapt én kamp i år, i det som har vært en solid inngang på sesongen. Tapet kom i forrige hjemmekamp da et av ligaens beste forsvar var på besøk. Odd vant kampen på Romssa 1-0. Faktisk er TIL også meget solide bakover. Tromsøværingene har bare sluppet inn tre mål på sine seks kamper, og står som nevnt bare med ett tap.

NTB_FxU-benIXB0.jpg
Daværende tromsøspiller, Lasse Nordås og Bodø/Glimts Joel Mugisha under eliteseriekampen i fotball mellom Tromsø og Bodø/Glimt på Alfheim stadion. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Likevel har poengene uteblitt ved tre tilfeller. Også hjemme mot Viking (1-1) og borte mot Sandefjord (0-0) tapte de poeng i uavgjortkamper. For til tross for at TIL har vunnet tre kamper, har de ikke maktet å score flust av mål. Faktisk har de scoret hele 13 mål færre enn Glimt, og står med kun fem nettkjenninger.

Likevel er det en beintøff motstander for Glimt. Tromsø tok fire av seks mulige poeng mot Glimt i fjor, og i år har de slått Molde hjemme (1-0), Strømsgodset (1-0) borte og senest HamKam i Hamar (2-1).

Det er nok til at Tromsø er inne på topp fem i Eliteserien, med Brann, Viking og Lillestrøm mellom seg og Glimt på tabellen. Strekker vi definisjonen av toppoppgjør langt nok til å omfatte alle topp fem-lagene, er det faktisk duket for et lite toppoppgjør i slaget om Nord-Norge på fotballens festdag, 16. mai. Mer sexy enn det er det vanskelig å få det i norsk fotball.

For statistikknerdene

Det er ufattelig mye statistikk å gå etter når Glimt og Tromsø møtes. Lagene har tradisjoner langt tilbake i tid i både allnorske og nordnorske turneringer. Det er også spilt et uant antall treningskamper mellom de to klubbene.

Hvis vi først konsentrerer oss om kamper i Eliteserien blir det litt enklere. Tirsdagens kamp er den 41. kampen mellom lagene i Eliteserien og det er dødt løp. Begge lagene har vunnet 15 kamper hver, og de ti siste har naturligvis endt i poengdeling. Tromsø har vunnet flest i Tromsø, og Glimt har vunnet flest i Bodø. Målforskjellen tyder på at de rødhvite har flere storseiere å vise til, da de er foran med 65-62.

Men om vi inkluderer alle turneringer, også Norgesmesterskapet og Nord-Norgemesterskapet begynner det å bli interessant. Der er det Glimt som har overtaket. Glimt har vunnet flest kamper med sine 29. Tromsø har 24 seire å vise til på 66 oppgjør, siden de møttes for første gang i 1939.

Den gang møttes lagene i finalen av det nordnorske mesterskapet, som ble arrangert ettersom nordnorske lag var utestengt fra å delta i samme turneringer som de sørnorske lagene. Dermed ble det arrangert to mesterskap i Norge. Ett nordnorsk og ett sørnorsk. I det nordnorske mesterskapet er det Glimt, sammen med Harstad og Mjølner som er gigantene. Og det var de også i finalen i 1939 da Glimt vant komfortabelt 3-0.

Ekskluderer vi derimot samtlige kamper utenom de som er spilt 16. mai blir enda mer interessant. Glimt har et lite 16.mai-overtak på Tromsø. Kun én gang siden 1996 har Tromsø slått Glimt 16. mai. Det skjedde på Aspmyra i 2018. 1996 var også sist Glimt tapte i Tromsø på fotballens festdag.

Så har selvfølgelig TIL slått Glimt på hjemmebane siden 1996, senest i fjor, men ikke på 16. mai altså.

Oversikt over 16. mai-oppgjør mellom Glimt og TIL (Glimt-seier uthevet i fete typer):

ÅrHjemmelagBortelagResultat
2022Bodø/GlimtTromsø1-1
2019TromsøBodø/Glimt1-2
2018Bodø/GlimtTromsø0-1
2016TromsøBodø/Glimt1-2
2015Bodø/GlimtTromsø1-0
2009TromsøBodø/Glimt0-0
2008Bodø/GlimtTromsø2-0
2005TromsøBodø/Glimt2-2
2004Bodø/GlimtTromsø2-1
2003TromsøBodø/Glimt3-3
2001Bodø/GlimtTromsø1-0
1998TromsøBodø/Glimt4-4
1996TromsøBodø/Glimt2-1
1995Bodø/GlimtTromsø1-2

Se Glimt fra Glimt for mars og april som oppladning til kampen mot Tromsø: 


Annonse fra Eliteserien: