Tøff bortekamp i vente

Bodø/Glimt reiser til Falkum for å fortsette godformen og revansjere fjoråret

Annonse:

Glimt er videre i cupen og nå er Eliteserien tilbake igjen. Etter landslagspausen har Bodø/Glimt vært i fin form og nærmer seg stadig et mer fungerende spill. Bakover har det vært potte tett med fire «smultringer» på rad, mens det foreløpig lugger litt fremover. Men heldigvis ikke mer enn at Glimt står med fire seire på rad.

Søndag er det skienslaget, Odd som venter for Bodø/Glimt på bortebane. Oddrane er aldri noen enkel oppgave for Glimt, som i fjor «bare» tok ett poeng mot hvittrøyene over to kamper. Det blir neppe særlig mye enklere i år, mot et lag som har variert i nesten like stor grad som sine gjester fra nord. Mer om Odd om litt ...

For nå skal det handle om Kjetil Knutsens menn som i midtuka tok seg videre i Norgesmesterskapet med en sen avgjørelse.

Fem på rad? 

Som nevnt står Glimt med fire seire på rad etter landslagspausen. Først var det tabelljumbo Kristiansund som måtte se seg slått 2-0 av Glimt, som virket fulle av energi og spillelyst etter en uke på treningsleir i Danmark.

Uka etter var det overraskelseslaget fra Ålesund som fikk to i sekken av heltente Glimt-gutter. I mellomtiden vant Glimt 5-0 i Harstad i cupens andre runde. I runde tre sist onsdag var det Eliteserie-laget, Vålerenga som var Glimts hinder. De parkerte bussen og gjorde alt de kunne for å stagnere Glimt. De lykkes nesten i det, men like før slutt vartet Victor Boniface opp med et dribleraid rett fra lærerboka.

_DSC0012.jpg
Det var en tøff batalje da lagene møttes i Bodø i fjor. Foto: Kent Even Grundstad

Nigerianeren la så ballen ut 45 grader der lysluggen Ulrik Saltnes ventet tålmodig. Han rappet til, så hardt at krampa tok ham, men skuddet sklei forbi Vålerengas keeper, som forøvrig var et umulig hinder for Glimts angripere.

Dermed står Glimt med seks poeng og to avansement på de siste fire kampene, og mange aner nå konturene av et nytt formlag i Eliteserien. Det er enda et stykke igjen til Glimt kan «friskmeldes», særlig om lista legges på de siste to sesongene. Likevel er det ingen tvil om at det er gøy å følge superlaget for øyeblikket. Gøy blir det også helt sikkert i Skien lørdag kveld.

Variable Odd

Odd har sett tidvis meget bra ut i 2022. Blant annet slå telemarkingene Viking 2-1 hjemme tidlig i sesongen. Også Tromsø har reist hjem fra Skien uten poeng. Men tidvis har også Odd slitt denne sesongen. De fikk for eksempel kjenne det borte mot Molde (0-3) runden etter de tapte 0-1 borte mot Sarpsborg 08. Også hjemme har de slitt og tapt for lag som Aalesund (2-3), Haugesund (0-4), Sandefjord (0-1) og Molde (1-2) i de siste fire hjemmekampene.

Med andre ord står Odd med fire strake hjemmetap. Den svir nok på Falkum, så det er ingen tvil om at det er et revansjelystent lag Glimt barker sammen med i den TV-sendte kampen lørdag kveld.

I mellomtiden, mellom hjemmetapene altså, har de derimot sanket poeng på utebane. Sist uke vant de, i likhet med Glimt 1-0 borte mot Vålerenga. De har også reist hjem fra Hamar og Grimstad med tre poeng og står altså med tre strake seire på bortebane i Eliteserien. Fem dersom du inkluderer NM.

De varierer altså i prestasjonene sine i år, Odd. Fem seire og syv tap på tolv kamper er nok til 15 poeng og en foreløpig 10. plass på tabellen. Odd befinner seg fire poeng bak Glimt, som taper færre kamper, men har vunnet like mange.

For statistikknerdene

Glimt og Odd har møttes i Eliteserien flere ganger. Den kampen flest Glimt-fans tenker på er naturligvis kvalifiseringskampene fra 2007 der Glimt overrasket et samlet fotball-Norge og rykket opp etter å ha sensasjonelt slått Eliteserie-laget fra Skien både hjemme og borte.

Men den kampen teller naturligvis ikke inn i Eliteserie-statistikken. Lørdagens kamp blir den 31. mellom lagene på øverste nivå. Odd har flest seire med sine 14, mens Glimt har vunnet 11. Så selv om Odd har overtaket er det en ganske jevn batalje. Bare én gang har de to spilt uavgjort i Skien, så det er ikke utenkelig at ett av lagene trekker det lengste strået også i kveld.

Slik så det ut da lagene møttes i fjor:


I fjor var det Odd som sto seirende igjen i maisola over Skagerak. Glimt sleit tungt i vårvarmen og tapte kampen 0-1, det første tapet for Glimt i Eliteserien siden 2-4-tapet i Molde året i forveien. I det motsatte oppgjøret i Bodø tok Glimt ledelsen med Ulrik Saltnes, men maktet ikke å stå imot Odd som utliknet og sikret ett poeng på en tøff bortebane.

På 30 kamper har faktisk Bodø/Glimt scoret flest mål, til tross for at det er Oddrane som har vunnet flest kamper. Kanskje ikke så overraskende når man sjekker resultatene mellom de to lagene de siste to sesongene. I fjor endte det som nevnt 1-0 i Skien og 1-1 i Bodø. 2-1 i Odds favør der altså.

Men i 2020 så det annerledes ut. Glimt vant hele 4-0 i Skien, og vondt ble verre for Odd i Bodø der Glimt vant hele 6-1 midt i Odds superform. 10-1 sammenlagt der altså. Dermed ser den samlede målforskjellen mellom Glimt og Odd på 30 kamper lys ut sett med Glimt-øyne. 61-53 er fasit. Det er nesten garantert at den ser annerledes ut senere lørdag kveld, men hvilken vei den vipper er ikke godt å si.

Nyt høydepunktene fra da Glimt vant 4-0 i Skien i 2020: 


Annonse fra Eliteserien: