Topp mot bunn i Tromsø

Bodø/Glimt reiser til "Slaget om Nord-Norge" som serietoer og gruppespillklare!

Annonse:

Det er alltid knyttet stor spenning til kampene som omtales som "Slaget om Nord-Norge". Bodø/Glimt mot Tromsø. Glimt mot "Gutan". Nordland mot Troms og Finnmark. Helgult mot polkastriper. Vi kunne ramset opp flere eksempler, men lar heller være. 

Bodø/Glimt kommer til Tromsø med en fantastisk opplevelse i bagasjen. På torsdag ble klubben klare for sitt aller første europeiske gruppespill da Ola Solbakkens 1-0-scoring ble tungen på vektskålen i play off-kampen mot litauiske Zalgiris. Dermed går de helgule fra den nordnorske metropolen en spennende høst imøte. 

Det blir spennende på minst én front til, for i ligaen lever medaljekampen i aller høyeste grad. Forrige uke vant Glimt 3-0 i toppkampen mot Kristiansund etter en drømmedebut for Amahl Pellegrino. Seieren gjør at Glimt bare ligger to poeng bak serieleder Molde etter 16 spilte kamper. 

I nedrykkskamp

I motsatt ende av tabellen finner vi helgens motstander. Tromsø har egentlig sett bra ut i 2021, men har slitt med å få med seg resultatene i sitt favør denne sesongen. På 16 forsøk har de rødhvite bare vunnet tre kamper, alle på bortebane. De venter altså stadig på årets første hjemmeseier i "Nordens Paris". 

TIL har slått Viking, Mjøndalen og Stabæk på bortebane. Den magre poengfangsten gjør at Tromsø ligger på 13. plass, to poeng over Mjøndalen på kvalikk og Stabæk på nedrykksplass. Det ser med andre ord til å bli en spennende høst også i Tromsø. 

"Gutan" kommer fra en sterk uavgjort i Sandefjord, hvor Glimt for eksempel tapte 0-1 tidligere i sommer. Det kunne fort endt annerledes for Tromsø, da de fikk straffe imot på overtid, men en god redning fra keeper sørget for at ett poeng ble med nordover etter kampslutt. Ellers har TIL vunnet én av de siste fem oppgjørene, og spilt tre uavgjort. I forrige hjemmekamp tok de ett sterkt poeng mot Vålerenga, og i hjemmekampen før det tapte "Gutan" 1-3 for RBK. 

Tromsø er nyopprykket i 2021 etter at de rykket opp på første forsøk. 

Superlag i superform

Glimt på sin side har virkelig fått i gang maskineriet etter en litt mager poengfangst i sommer. Med trykk på "litt", for det har egentlig stort sett gått svært bra for Bodø/Glimt i år. Glimt står med fire seire på de siste fem oppgjørene og har to på rad i Eliteserien. 

I begge de siste to kampene står Glimt igjen med tre poeng etter tøffe toppoppgjør. Lillestrøm ble slått på Åråsen for første gang på 25 år, før Kristiansund i uka etter ble sendt hjem med 0-3 i sekken. 

I tillegg til å spille Eliteserien har også Glimt vært ute i Europa og spilt seg til gruppespill. Etter et merkelig 1-2-tap i Kosovo snudde de helgule skuta hjemme mot Prishtina og sikret seg plass i play off. Mot Zalgiris måtte Glimt igjen snu et skuffende resultat fra bortebane. Hjemme på Aspmyra vant de helgule 1-0 og sikret et historisk gruppespill. Stolt. Rørt. 

For statistikknerdene

Bodø/Glimt og Tromsø er historisk sett jevnspilte og tette oppgjør. Det tilsier også statistikken. På 37 kamper på høyeste nivå står lagene helt klin likt. 14-9-14 er tallene tale før kampen på Alfheim til helga. I Tromsø ender det derimot oftest uavgjort. TIL har bare vunnet 6 av 18 kamper på hjemmebane, mens 8 har endt i poengdeling. I Bodø spiller lagene "aldri" uavgjort. Der har det blitt kåret en vinner i 18 av 19 oppgjør. 10 ganger Glimt, 8 ganger TIL. 

De siste årene har derimot Glimt et heftig overtak på "Gutan". Siden det forsmederlige tapet hjemme på 16. mai i 2018 har Glimt vunnet samtlige oppgjør mellom lagene. Først fikk Glimt sin revansj i august 2018, før Glimt vant begge oppgjørene i 2019 og årets åpningskamp.

Hvem husker vel ikke Glimts overkjøring på Aspmyra i starten av årets sesong? Dersom vi inkluderer treningskamper blir statistikken enda bedre for Glimts del, men det orker vi ikke lete frem på en dag som dette. 

 

 

  

Annonse fra Eliteserien: