Toppkamp på fullsatt Lerkendal

Bodø/Glimt og rundt tusen supportere tar turen til Trondheim for å bryne seg på "umuliusene" fra Trondheim

Annonse:

Det ble ikke som vi hadde sett for oss i Sveits torsdag kveld. Glimt hadde muligheten til å skape en skikkelig spenning om andreplassen i gruppe A i Europa League foran den siste kampen mot PSV på Aspmyra neste uke. I stedet blir det en kamp om å bli nummer tre slik at de helgule går inn i UEFA Europa Conference League i februar i stedet.

For like før slutt hadde Glimt tredjeplassen i lomma, men så våknet FC Zürich og scoret det avgjørende målet og Glimt måtte se de hvitkledde juble for sin første seier (utenom kvalik) i år.

 Det var mange skuffede fjes i Glimt-garderoben etter kampen og alle var enige om at prestasjonen i Sveits ikke var god nok. Nå ser vi fremover mot en meget spennende kamp mot Rosenborg på Lerkendal på søndag.

Fire seire på rad i Eliteserien

Sesongen 2022 har vært litt berg- og dalbane for Bodø/Glimt. Det har vært makaløse og suverene prestasjoner og kamper der det har virket som at ingenting fungerte. De siste fire kampene i Eliteserien har derimot Glimt virkelig fått fart på sakene og både medaljekandidatene Lillestrøm og Vålerenga og nedrykkskandidatene Kristiansund og Sandefjord har fått har medfart fra Glimt.

Hør hva tidligere RBK-spiller, Julian Faye Lund tenker før oppgjøret her: 

På de siste fire kampene står Glimt med 19-2 i målforskjell, og nordlendingene har festet grepet om andreplassen i ligaen. Glimt ligger som nummer to, fire poeng foran søndagens motstandere fra Trondheim, og Lillestrøm. 

Det betyr at Glimt, selv med tap på Lerkendal stadig har alt i egne hender med tanke på andreplassen. Ved tap på søndag er Glimt ett poeng foran Rosenborg og eventuelt Lillestrøm. Dersom Glimt derimot vinner på Lerkendal vil Glimt sikre medalje (sølv dersom Lillestrøm også taper sin hjemmekamp mot Odd).

Med andre ord er det fortsatt mye å spille for, og det er ikke tid til å henge med hodet for vårres kara etter tapet i Europa i midtuka.

_DSC3474.jpg
Det ble mye å juble for for Glimt-gutta sist søndag. Foto: Kent Even Grundstad

Rosenborg på medaljejakt

Rosenborg tok bronse bak Molde og Glimt i 2019, og siden det har de stått uten medalje i bartebyen. I fjor havnet også laget utenfor Europa-plassering, som selvfølgelig henger svært høyt i Trøndelag.

I år har de derimot meldt seg på medaljekampen for alvor igjen. Tapet for Molde i forrige runde sørger for at Rosenborg befinner seg fire poeng bak Glimt og er dermed avhengige av hjelp fra Viking eller Godset for å få sikre seg sølv. Men de har bronsen og en viktig Europa-plass i egne hender. Rosenborg ligger á poeng med Lillestrøm, men er foran på målforskjell.

DSC_9477.jpg
Rosenborg kom tilbake to ganger mot Glimt på Aspmyra i vår. Foto: Kent Even Grundstad

Særlig hjemme på eget gress har trønderne vært solide under Kjetil Rekdals ledelse. Etter 13 hjemmekamper har RBK fortsatt til gode å tape. Elleve ganger har de stukket av med alle tre poengene, mens to lag har reist fra Trondheim med poeng. De to lagene er Molde (0-0) og kanskje litt overraskende Haugesund (3-3).

Det gjør Rosenborg til ligaens sterkeste hjemmelag i 2022. På bortebane har de trøblet litt mer og står faktisk med hele fem tap og seks uavgjort og «bare» tre seire. Men det er ingenting å utsette på optimismen i Trondheim. Spissparet Ole Sæter og Casper Tegnstedt har bøttet inn mål i høst. Særlig sistnevnte har imponert med tolv scoringer på elleve kamper.

Selv om Rosenborg har variert litt resultatmessig den siste tiden er det liten tvil om at de har fått ting litt mer på gli og er fulle av motivasjon til å slå Bodø/Glimt på et smekkfullt Lerkendal på søndag. Det er solgt over 20 tusen billetter, inkludert et  (nærmest) utsolgt bortefelt.

For statistikknerdene

Bodø/Glimt på Lerkendal er ikke akkurat noen poenggarantist. Det er nok få stadioner og motstandere Glimt sliter oftere mot enn nettopp Rosenborg på Lerkendal, selv om det i de siste årene har jevnet seg litt mer ut.

Faktisk har bare Glimt tapt én gang på Lerkendal siden 2016. Det skjedde sist Glimt kunne sikre medalje i Trondheim, tre runder før slutt. I 2019 snudde Rosenborg kampen på slutten og tok alle tre poengene. Dermed ble Glimts medaljefeiring utsatt et per runder til.

Forutenom tapet i 2019 og de to tapene i 2016 har Glimt et par solide resultater på Lerkendal. 1-1 både i 2015 og 2018, mens det i fjor endte 0-0 mellom lagene. For to år siden spilte Glimt noe så sjeldent som en sommerkamp på Lerkendal og vant kampen 3-2 etter en imponerende snuoperasjon på slutten. Seieren i 2020 var Glimt tredje seier på Lerkendal i seriesammenheng noensinne. Den andre mange husker kom tilbake i 2008 da Trond Olsen scoret hattrick og sørget for en svært sjelden opptur for Glimt på Lerkendal.

Men som du skjønner, Glimts statistikk på Lerkendal er blytung. Tre seire på 25 forsøk på øverste nivå. 17 gange har Rosenborg vunnet, og Glimt har knepet med seg ett poeng fem ganger. Tre av de de siste syv årene. I Bodø er statistikken litt bedre, men det er ikke mye. Glimt har vunnet fire ganger (sist i 2020 og 2015), mens Rosenborg har vunnet 15 ganger. Det gir Rosenborg totalt 32 seire av 51 kamper. Glimt har vunnet syv.

Slik så det ut da Glimt snudde 1-2 til 3-2 på Lerkendal i 2020:


På de nevnte 25 oppgjørene mellom lagene på Lerkendal har også Rosenborg scoret 30 mål mer enn Glimt (61-31) og totalt sett har Rosenborg 116 scoringer mot Glimt, som bare har scoret 60 ganger mot Rosenborg.

Men det har vært perioder der det har blitt svært målrikt mellom de to lagene. Blant annet endte det 5-4 til Rosenborg på Lerkendal i 2003, året da Glimt tok sølv bak Rosenborg både i serie og cup. I cupfinalen samme år sto det 1-1 etter 90 minutter, men Rosenborg vant til slutt etter ekstraomganger.

Vi kan trygt si at hjemmelaget har statistikken på sin side søndag klokken 17. Det har de også to timer senere, men forhåpentligvis har de helgule maktet å jevne ut det statistiske overtaket til trønderne ørlite.

Annonse fra Eliteserien: