Trodde fotballkarrieren var over – en spesialist i Tanzania ble redningen

– Jeg har ingen hjertefeil, sier unggutten

Annonse:

Mandag formiddag signerte den lovende unggutten, Joel Mvuka sin første kontrakt med Bodø/Glimt. Bergenseren kom til klubben fra OBOS-laget, Åsane og har i løpet av bare få dager allerede rukket å få sin debut for de helgule. 

På bortebane, i en merkelig kamp i Pristina fikk han tre minutter på tampen av kampen, og markerte seg med flere lovende involveringer. Til tross for solid spill og tidvis dominanse endte det med et surt 1-2-tap for Glimt, etter to baklengsmål på personlige feil. 

Etter å ha brukt tre av sine første fire dager som Glimt-spiller i den kosoviske hovedstaden setter Mvuka og resten av laget seg på flyet nordover igjen fredag ettermiddag. 

En snakkis

I Bodø venter nå en full treningsuke før laget skal jakte revansj mot FC Prishtina førstkommende torsdag. Der venter kanskje nye minutter for den beinrappe unggutten. 

Mvuka har flere ganger blitt omtalt som "OBOS-ligaens største talent" og overgangen til Bodø/Glimt har har blitt beskrevet som "optimal" og "perfekt" og høster stort sett skryt blant de fleste eksperter. 

En annen ting som har blitt trukket frem er en påstått hjertefeil hos Mvuka. Senest omtalt av glimt.no på mandag. Flere har også undret seg på Twitter om det er så lurt av klubben og hente en ung spiller med et svakt hjerte. 

– Jeg skjønte ingen ting

Like før Åsane-laget skulle reise på treningsleir til Marbella i fjor vinter var Mvuka, som resten av laget på en obligatorisk helsesjekk. Slike finner sted før hver sesong. Når laget var tilbake fra Spania kom telefonen fra sykehuset. 

– De sa jeg måtte komme innom Haukeland, og at det var noe som ikke stemte med EKG'en min, forteller Mvuka. 

Unggutten fikk deretter en måler som fulgte hver minste bevegelse i hjertet i 24 timer. 24 timer senere kom den nedslående beskjeden. Fotballkarrieren var over, før den var begynt.

IMG_4182.JPG
I OPPVARMING: Joel Mvuka fikk sine første minutter for Bodø/Glimt i går kveld. Foto: Niklas Aune Johnsen

– De hadde funnet et avvik fra det som var normalt. De snakket med spesialister og konklusjonen var at jeg måtte legge opp. Det var en blytung beskjed å få. Jeg fikk forbud mot å spille og jeg skjønte ingen ting, forteller han fra Glimts hotell i Kosovo. 

Dermed ble det åtte måneder på sidelinjen for stortalentet. 

Redningsmannen i Tanzania

Som 17-åring er det klart at beskjeden er tung å svelge. Drømmen om de største scenene i fotballverden raste sammen i løpet av 24 timer og karrieren var tilsynelatende over. Men sammen med støtteapparatet i klubben ga ikke unggutten opp drømmen. 

Sindre Tjelmeland, daværende assistenttrener i Åsane startet jakten på friskmelding. 

– Han ringte rundt og jeg var innom flere undersøkelser hos eksperter og MR. Etter en god stund fant de en spesialist i Dar-Es-Saalam i Tanzania.

Det skulle vise seg å være redningen for fotballkarrieren til Mvuka. Selv har han bakgrunn fra Burunid, et lite, men folkerikt land i Øst-Afrika og eksperten i Tanzania var spesialist på afrikanske idrettsutøvere. 

– Prøvene ble sendt til Dar-Es-Salaam og han kunne ikke finne noen avvik. Det viste seg at hjertet hos afrikanske mennsker, særlig idrettsutøvere utvikler seg litt annerledes enn hjertet til for eksempel europeerne, forklarer han. Dermed vil også hjerterytmen være noe annerledes.

– Jeg er ikke syk, og jeg har aldri vært syk

— Joel Mvuka

Avviket legene i Norge hadde funnet var altså et avvik fra det de hadde å sammenlikne med her i landet, men ikke uvanlig i flere afrikanske land. 

– Er ikke syk, og har aldri vært

Funnene den afrikanske eksperten hadde gjort ga til slutt Mvuka grønt lys til å fortsette den lovende karrieren sin. Han var friskmeldt fra en sykdom han ikke hadde. Bare noen timer senere debuterte han i OBOS-ligaen, i hjemmeseieren mot Ull/Kisa. 

– Helt ekstremt. Ett minutt eller to tenkte jeg at kampen mot Ull/Kisa både kunne tapes og vinnes, uten at det var viktig. Det snudde fort, men kampen i seg selv ble en stund veldig uviktig. I går våknet han opp som fotballinvalid. I dag våknet han opp som OBOS-ligaens største talent, sa Tjelmeland til Eurosport i november.

I dag restituerer Mvuka på et hotell i Kosovo etter sin første kamp i Europa, vel vitende om at hjertet hans ikke kan true fotballkarrieren. 

– Jeg er ikke syk, og jeg har aldri vært syk, avslutter han. 

IMG_4277 2.JPG
RESTITUSJON: Joel Mvuka resituerer etter sin første kamp for Bodø/Glimt. Foto: Niklas Aune Johnsen

 

Annonse fra Eliteserien: