Urbant landbruk i ny arena: –  Nord-Norges mest bærekraftige salatfabrikk

Annonse:

Når Bodøs nye storstue står klar vil den huse Nord-Norge største og mest bærekraftige salatfabrikk. Det forteller, daglig leder i Grønt fra Laks, Morgan Horori.

–  Grønt fra laks har planer om å etablere Nord-Norges største og mest bærekraftige salatfabrikk, hvor planen er å blandt annet installere Co2-fangere. 

Hva er en Co2-fanger, spør du? Vel, vi har den enkle utgaven av svaret. 

Det er som en slags støvsuger, eller mer presist forklart som en kjøkkenvifte, som fanger opp Co2-holdig luft, og måler mengde Co2 i luften. 

Grønt fra havet

I gammel overtro fra lofotfiske kunne det bringe stor ulykke til fisket dersom man blandet landbruk og havbruk. Hos Grønt fra Laks er det derimot det stikk motsatte. Landbruk + fiske = bærekraftig og bra. 

– Som den første i verden har vi skapt en bærekraftig miks av landbruk og havbruk, hvor vi bruker slam fra lakseoppdrett til å gi plantene næring. Kort forklart driver vi med innendørs dyrking av salat og urter. 

I Bodø Storstue vil det også være behov for mindre areal for dyrking av salat enn tradisjonelt. Der Horori vanligvis ville trenge rundt 100 mål for sin salatdyrking vil man i Bodø Storstue kun trenge 1,5 mål .

– Vi tror på vårt prosjekt, vi tror på Bodø/Glimts planer. Bærekraft er nøkkelordet og gjør at vi ønsker å spille på lag med Glimt. 

Selger salaten hos Coop

Fra og med lørdag 20. august klokken 12:00 lanserer Grønt fra Laks tre av sine produkter på Coop Obs på City Nord, i tillegg til to andre butikker i Bodø. 

– På Obs stiller vi med smaksprøver, sånn at alle kan smake på det vi dyrker, sier Horori. 

Han håper at mange tar turen innom, og at man på sikt kan finne salaten på enda flere utsalgssteder i tiden fremover. 

– Vi har en intensjonsavtale med Coop Nordland og Coop Nord om å bli leverandør av salat og mikrogrønt

Annonse fra Eliteserien: