Vil reise kjerringa mot HamKam

Glimt skal til Hamar for å reise seg etter nederlaget på Færøyene. Her er alt du trenger å vite før kampen.

Annonse:

Det var en skrekkelig opplevelse for Bodø/Glimt i midtuken da de gjestet Klaksvík på færøysk jord i den første kvalifiseringsrunden til årets Champions League. Hadde det ikke vært for den solide ledelsen fra hjemmekampen, der Glimt vant 3-0 hadde Glimt allerede vært slått ut av Champions League. Klaksvík sjokkerte nemlig de helgule og vant kampen, vel fortjent 3-1 etter en heroisk innsats. 

Til helgen møter Glimt igjen et hardtkjempende og tøft motstanderlag. For HamKam er omsider tilbake i Eliteserien etter et fravær på 14 år. De har blitt ligaens uavgjortspesialister og plager hver eneste motstander de møter. Mer om HamKam om litt ... 

Glimt på sin side kommer fra en meget overbevisende og sterkt 4-1-seier hjemme mot Sarpsborg 08 i ligaen, før den forsmedelige tapet for Klaksvík. 

På bedringens vei

Glimt gikk gjennom en trøblete mai måned der laget ikke var helt til å kjenne igjen. I løpet av måneden slo Glimt Haugesund på bortebane, samt Rana i cupen. Ellers var det stort sett uavgjort det gikk i for de helgule. Det ble også to tap på samvittigheten. Begge mot Molde, ett i cupen og ett i serien. 

Men i juni blomstret Glimt igjen etter en liten sommerpause og slo både Kristiansund og Aalesund på hjemmebane, i tillegg til Harstad og Vålerenga på bortebane i cupen. 

Etter at juni ble til juli gikk Glimt igjen på et tungt tap da Odd sikret tre poeng fra straffemerket på overtid. Også Klaksvík ble for sterke på eget kunstgress for Glimt. Hjemme har Glimt slått Sarpsborg 08 og Klaksvík i juli. 

Så selv om vi ikke kan friskmelde Glimt helt har de kommet seg på bedringens vei, og man ser en tydelig utvikling i spillet, selv om kanskje ikke resultatene har vært helt som mange har blitt vant til de siste årene. 

Når nyopprykkede HamKam står på motsatt banehalvdel på Briskeby på lørdag forventer vi nok et revansjelystent Glimt-lag mot et heltent og intenst hjemmelag. Det blir neppe en enkel kamp for Glimt. 

Tilbake etter 14 år

For 14 år siden, i 2008 var HamKam og Bodø/Glimt, sammen med Molde nyopprykkede til Eliteserien. HamKam tok andreplassen i daværende Adeccoligaen året i forveien, mens Glimt sikret opprykket via kvalifiseringskampene mot Odd. 

2008 endte med en solid fjerdeplass for Glimt, mens Hamarkameratene rykket ned fra Eliteserien og kom ikke tilbake før 14 år senere. I løpet av de 14 årene har de to andre lagene som HamKam rykket opp sammen med året før tatt seriegull, spilt cupfinaler og herjet i Europa. Historien til HamKam ble en litt annen. 

Grønnbuksene fra Mjøsas bredder rykket faktisk rett ned igjen fra Adeccoligaen i 2009, etter nedrykket fra Eliteserien. De kom raskt tilbake, men etter fire strake sesonger på nivå to rykket de igjen ned til andredivisjon i 2014. Siden det har de jobbet seg sakte, men sikkert tilbake til Eliteserien og kunne i fjor høst endelig slippe jubelen løs. HamKam er tilbake i Eliteserien. 

Sist Glimt og HamKam møttes i en seriekamp var i 2013, da Glimt feide gjennom Adeccoligaen. 

Kameratgjengen som overrasker

Det er riktig nok ikke helt uvanlig at nyopprykkede lag gjør det vanskelig for motstanderne i sin første sesong i Eliteserien. HamKam har med sin intense spillestil kjempet flere av topplagene ut av stil denne sesongen og tatt mange poeng på hjemmebane. 

Dessverre for HamKam går det aller mest i uavgjort. På 13 kamper har Hamarkameratene delt poengene hele åtte ganger. De har vunnet tre kamper og bare tapt to. Det er ett tap færre enn lørdagens gjester fra Nordland. Likevel har Glimt sanket fem poeng enn HamKams 17. 

Varselskuddet kom allerede i første serierunde da fjorårets fjerdeplass Lillestrøm var på besøk på Briskeby. HamKam ledet 2-0 etter bare 20 minutter, men måtte til slutt dele poengene etter at LSK hentet inn ledelsen. Siden det har HamKam delt poeng med både Vålerenga (b), Rosenborg (h), Viking (b) og Molde (h). Meget sterke resultater for en nyopprykket klubb som HamKam. 

Det er bare Tromsø (b) og Odd (h) som har maktet å slå HamKam denne sesongen, mens Aalesund Jerv (b), Sarpsborg 08 (h) og Sandefjord (h) har gått poengløse av banen etter møtet med hamarsgjengen. 

På en annen side er HamKam også det eneste laget som har avgitt poeng til tabelljumboen Kristiansund etter at de spilte 2-2 i bacaloabyen i slutten av april. 

Til tross for en solid start på sesongen for HamKam sliter de med å distansere seg fra bunnstriden i innledingen av en svært jevn eliteserie. Det skiller bare fire poeng fra HamKam ned til Tromsø på kvalifiseringsplass. Det er fem poeng opp til Glimt på fjerdeplass. Så jevnt er det i alle fall. 

Da Glimt smadret serielederen

Glimt og HamKam er to stolte og tradisjonsrike klubber i norsk fotball og lagene har møttes flere ganger i Eliteserien. Men før vi gjyver løs på statistikken skal vi skru tiden tilbake til 2007. 

Den gang befant begge lagene seg i Adeccoligaen, og som nevnt skulle begge to ende opp i Eliteserien året etter. Allerede i tredje serierunde møttes de første gang. HamKam hadde full pott på de to første og var serieleder i Adeccoligaen allerede fra start. Glimt kom fra en meget overbevisende 8-1-seier mot Mandalskameratene i runde to, men spilte uavgjort 0-0 borte mot Hønefoss i første serierunde. 

På Hamar var derimot Glimt dødelige effektive og vant kampen 3-2 etter at blant annet Glimts keeper Jonas Kolstad reddet straffe. Glimts mål ble scoret av Trond Olsen (2) og Runar Berg. Men det var kampen noen måneder senere som virkelig skulle brenne seg fast i minnet til Glimt-fansen. 

HamKam fortsatte sin seiersmarsj gjennom Adeccoligaen i 2007 og da lagene igjen møttes i den TV-sendte runde 18-kampen var de suverene serieledere. På Aspmyra møtte de et Glimt-lag som blant annet hadde et flaut 0-4-tap for LøvHam tidligere på sommeren på samvittigheten. Glimt kom til kampen rett fra en fryktelig prestasjon mot Mandalskameratene. Glimt ledet kampen 3-0, men måtte til slutt dele poengene mot sørlendingene. 

På Aspmyra var derimot aldri noen tvil. Glimt vartet opp med festfotball for både publikum og TV-seerne. Vegard Sannes, Roy Miller, Mounir Hamoud (2) og  Olof Hvidén-Watson (2) sørget for at Glimt vant hele 6-1 mot serielederen. I dag den nest mest omtalte 6-1-kampen på Aspmyra? 

Du kan gjenoppleve en nedklipt versjon av kampen nedenfor:

For statistikknerdene

Så var det dags for litt nerding igjen. Glimt og HamKam møttes som nevnt sist i 2013-sesongen, også da i OBOS-ligaen. Glimt vant det forrige oppgjøret 2-0 i en paradesesong, der de helgule knapt avga poeng hjemme. På Hamar delte lagene derimot broderlig på poengene etter en kjedelig 0-0-kamp. 

Faktisk har de siste fire kampene mellom lagene på Briskeby endt i poengdeling. Bare se her (nivå to i kursiv):

  • 2008: HamKam – Bodø/Glimt 2–2 (Glimts mål: Stig Johansen, Birkir Bjarnason)
  • 2011: HamKam – Bodø/Glimt 2–2 (Glimts mål: Christian Berg, Thomas Rønning)
  • 2012: HamKam – Bodø/Glimt 0-0 (16. mai)
  • 2013: HamKam – Bodø/Glimt 0-0

Det er med andre ord mye som tyder på at det igjen blir poengdeling når lagene møtes, gitt HamKams uavgjortspesialitet i 2022. 

Men blant kun oppgjørene mellom lagene i Eliteserien er det sjeldnere lagene deler poengene. På 16 oppgjør har bare to kamper endt med uavgjort. Glimt har vunnet ni, og HamKam har stått igjen med tre poeng fem ganger. På Briskeby er det derimot dødt løp. To uavgjort og tre seire til hver.

Glimt har en overlegen målforskjell med 35–18 i sitt favør. Noe som vitner om en og annen storseier. For eksempel vant Glimt 5-0 og 6-0 på de to kampene mot HamKam i 1995. Slike resultater pynter jo greit på målforskjellen. 

Så gjenstår det å se om det blir ytterligere pynting på den statistikken for Glimt på lørdag eller om HamKam skal gjøre vondt verre for Glimt etter den flaue prestasjonen på Færøyene i midtuka.

Kampen mot HamKam går lørdag klokken 18:00 og kan sees på Eurosport Norge eller på bortefeltet på stadion. Kjøp billetter her! Bruk promokode BG22 for tilgang til bortefeltet. 

Annonse fra Eliteserien: