2013: Et jubelår

En avskrevet spiss som toppskårer, ny klubbrekord og opprykksfest hele 34 dager før sesongslutt. Etter flere lange år i den nest høyeste divisjonen, startet endelig den etterlengtede oppturen.

Annonse:

Bare noen uker etter kvalik-fadesen borte mot Ullensaker/Kisa, som stoppet jakten på atter et opprykksforsøk, kom det en spennende nyhet like før julefreden senket seg i Bodø.

En ny hovedtrener var på plass. En real bamse fra Bamble i Telemark som for tiden jobbet som assistenttrener i New York Red Bulls. Han hadde spillere som Thierre Henry og tidligere Glimtkanon Roy Miller på treningsfeltet som en del av sin hverdag. Hans navn var Jan Halvor Halvorsen. Assistenten hans skulle vise seg å bli en lovende Aasmund Bjørkan, en av heltene fra cupfinalen i ’93.


Halvorsens nye hær

Det tok ikke lang tid før Jan Halvor begynte å signere spillere han mente passet inn i Glimts 4-3-3 system.  En av de første var den 190 cm høye Oslogutten ‘’Ibba’’ Laajab. En av Norges bedre i futsal som først ble signert av Vålerenga, men resulterte i en intern fiasko mellom han og klubben.

Laajab fikk lite spilletid og ble avskrevet tidlig. De tre årene han signerte for VIF kunne se ut til å bli lange. Jan Halvor hadde imidlertid trua. Glimtsupporterne var spente på hva han kunne utrette.

Like før sesongstart kom det ytterligere to nye spillere som skulle markere seg denne sesongen. Dane Richards, et lyn fra Montego Bay i Jamaica og den alltid blide krølltoppen Zarek Valentin fra USA.

I tillegg til de to fremadstormende afrikanske Diambars-guttene Papa (Badou) Ndiyae og Viuex Sanè som kom året før, kunne mye tyde på en spennende sesong med miks av hardbarka nordlendinger og eksotiske skudd fra de sørlige breddegrader.


Nedturen som snudde alt

De fire første serierundene lignet mye på de siste sesongene Glimt har hatt i 1.divisjon. Noen seire og noen tap. To hjemmeseire mot dumpekandidatene Ullensaker/Kisa og Elverum og to tap borte mot Sandefjord i andre runde og Bryne i den fjerde.

Kampen på Jæren mot Bryne ble sett som en fadese med 4-0 i sekken og en blytung tur tilbake til Bodø. De helgule falt lengre ned på tabellen og tingenes tilstand virket ikke like lys ut som før sesongen.

Jan Halvor og hans hær hadde imidlertid is i magen, og det resulterte godt. Etter tapet på Jæren kommer det utrolig nok 17 kamper uten tap. Fotballfeberen og optimismen er et faktum i Bodø.Klubbrekord og sekunder fra semifinale

Glimt spiller samba. Ibba Laajab fyller opp målkontoen og viser seg sterkere enn aldri. Supporterne måper over det avskrevne futsal-idolet i det Aspmyra har fått en ny publikumsfavoritt. 

"Ibba" og Jim Johansen jubler etter å ha sendt Glimt videre i cupen mot Odd. Foto: Kent Even Grundstad
"Ibba" og Jim Johansen jubler etter å ha sendt Glimt videre i cupen mot Odd. Foto: Kent Even GrundstadGlimt vinner mot alt og alle denne sommeren, virker det som. De tangerer først Moss sin rekord på ti seire på rad i 1.divisjon, men stopper ikke selv før den tolvte seieren er i boks. Det er Hødd som stopper seiersrekken og tar seier på sin hjemmebane mot Glimt som ikke har tapt på hele 17 kamper på dette tidspunktet.

Til tross tap, ligger de helgule helt suverene på førsteplass bare noen uker etter midnattssolas adjø med Nordland og alt tyder på et opprykk i nærmeste fremtid.

I tillegg til suverenitet i datidens ‘’Adeccoligaen’’, gjorde Glimt det godt i cupen òg. De valset over Tverlandet, Harstad og Elverum, før tippeligalaget Odd møtte opp til dyst i cupens fjerde runde på Aspmyra.

Odd tok føringen like etter pause, men Jim Johansen og Ibba Laajab snudde kampen på knappe fire minutter og sendte Aspmyra til himmels og Glimt til kvarten.

I kvartfinalen måtte Glimt bryne seg på et av Eliteseriens beste lag for øyeblikket, Haugesund.
Selv på bortebane mot medaljejagende vestlendinger tar en av sesongens store Glimtstjerner, ‘Badou’ ansvar og sender Glimt i føringen etter åtte spilte minutter.

De helgule stanger unna mot Haugesund hele kampen som til slutt får hull på byllen på overtid av andre omgang. Straffekonkurransen senere går ikke Glimt sin vei. Laget har likevel rystet fotball-Norge, som har virket nærmest uslåelig de siste månedene.

Opprykksfest i september 

Det er 30. september. Glimt skal spille mot Vard Haugesund. Det er fortsatt godt over en måned til sesongen er slutt, men de helgule rykker opp i kveld med seier over Vard, en av jumboene i serien. Det eneste som kan stoppe Glimt nå er at Follo Fotball går konkurs i løpet av kvelden. Da mister Glimt 6 poeng og opprykksfesten blir utsatt.

Dane Richards teknikk og ekstreme fart har fått publikum til å måpe og hyle av begeistring hele sesongen. I kampen mot Vard gjør han ingen feil, og han løper i fra hele forsvaret til bortelaget før han banker inn 1-0.

"Ibba" og Dane Richards jubler for scoringen om sikret opprykket. Foto: Kent Even Grundsad
"Ibba" og Dane Richards jubler for scoringen om sikret opprykket. Foto: Kent Even GrundsadI pausen kommer meldingen fra Østlandet. Follo er berget fra konkurs. Glimt leder kampen, og en euforisk glede utspiller seg på Aspmyra når tilskuerne forstår hvor nær Glimt er opprykk.

I andre omgang stanger Valentin, Sanè og resten av forsvaret til Glimt unna Vards pasninger og skudd. Det blir ingen baklengsmål. Det blir 1-0 til hjemmelaget og fyrverkeriet kan endelig slippes løs over Aspmyra denne sene septemberkvelden. Glimt er endelig tilbake i Eliteserien.

Sesongen alt i alt endte i mange seire, høyere tilskuertall og et nytt overskudd.

2013 ble en jubelsesong fra ende til annen. Etter forholdene selvfølgelig. Det er jo nå Glimt skal spille fotball med de store guttene i Eliterserien igjen.

jubel.jpg
Glimtspilerne jubler for opprykk til Tippeligaen. Foto: Kent Even Grundstad

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 18.12.2016, oppdatert: 02.02.2017
Skrevet av: Jostein Fyhn