4-3-3: Stig Johansen

I ukens 4-3-3 er Stig Johansen på besøk og forteller oss om sin fotballkarriere.

Annonse:

Det tar noen sesonger å bli den spilleren som har flest mål for Bodø/Glimt på det øverste nivået i norsk fotball, og én plass må det starte. For Stig Johansen startet det hele i Kabelvåg i Lofoten.

Johansen forteller ivrig om oppveksten og fotballmiljøet i Lofoten på den tiden i Bodø/Glimts nye podcast 4-3-3. Han var ikke så stor av vekst på den tiden, men en aktiv og treningsglad gutt. 

– Jeg drev med både turn, langrenn, håndball og fotball, forteller han i podcasten. 

Men vi skrur tiden fram i tid, til da Stig Johansen kom til Bodø/Glimt for første gang. Etter et mislykka opphold i Mjølner i Narvik, dro "Sticka" hjem til Lofoten og fant igjen scoringsformen. På én sesong på nivå 4 smalt han inn hele 38 scoringer. 

Det var nok til at Eliteserie-klubben, Bodø/Glimt kom på banen og lokka med prøvespill. 

Dundra til på første trening

– Jeg sa til min daværende kjæreste, nåværende kone at "nå reiser jeg til Bodø for å skrive under på kontrakt, og jeg kommer til å skirve under uansett hva de tilbyr". Sånn ble det også. 

Det var liten tvil om at Stig Johansen hadde drømt lenge om å få prøve seg på det øverste nivået, og på sin aller første trening med Glimt var det én ting som gjaldt; sette seg i respekt. 

– Jeg husker at jeg var litt nervøs da jeg skifta til trening. Runar Berg og Tom Kåre Staurvik, de gutta du har sett på TV var jo der, de var jo store stjerner. Så kom jeg der da, som en yppling fra Lofoten. Nå er det bare å gi gass, sier han. 

Og det ble hans billett inn. Det fikk de store stjernene erfare. 

– Vi snakka med en som var på den treninga og han forteller at du kom inn og dundra ned de andre lagkameratene dine, etter tur. Stemmer det?

– Jada, jeg vant vel de fleste duellene jeg var i. Men om det var fordi jeg var sterk eller at de andre ikke var klar for trening, det brydde jeg meg ikke om. 

I løpet av sitt første år i Bodø scoret Johansen 19 mål. Det hadde ingen glimtspillere gjort før han, og rekorden stod i 25 år, før Kasper Junker dukket opp i 2020. 

Den første til utlandet

I tillegg til å være Glimts mestscorende på toppnivå har også Stig Johansen en annen bragd i ermet. Han var nemlig den første spilleren som ble hentet direkte fra Bodø/Glimt av en utenlandsk klubb. Etter 1997-sesongen tok han turen til engelske Southampton. Der forandret livet seg, både på og utenfor banen. 

Mer om livet i England, Champions League-spill med Helsingborg og cupfinalen i 2003 kan du høre i ukas episode av 4-3-3.  

“Den verste spilleren å møte, det gjør alltid vondt”, disse ordene var sånn ca. De ordene Erik Hoftun brukte for å beskrive dagens gjest. Den spilleren i historien med flest glimtmål på toppnivå. Det er en glede å ønske Stig Johansen hjertelig velkommen til 4-3-3.

Hvordan var oppveksten i Lofoten? Kunne karrieren til Stig Johansen sett annerledes ut om Tromsø hadde vært på banen tidligere? Hvem er den beste spilleren han har spilt med, hvem er den beste spilleren han har spilt mot? Og hvor sikker var han på at Glimt kom til å vinne kvalikken i 2007?

4-3-3 er en podcast fra Bodø/Glimt med Regine Boym og Niklas Aune Johnsen. Vi inviterer spennende gjester til en prat om fotball, Glimt og livet. I tillegg stikker det alltid innom en fra klubben som kan fortelle litt om status på tingenes tilstand her og nå.

Podcasten finnes på de aller fleste steder hvor man vanligvis finner podcaster. Søk på 4-3-3 eller Bodø/Glimt, så finner du oss. 4-3-3 er tilgjengelig på: 

Lurer du på noe? Eller har ris eller ros? Send en epost til [email protected]

Annonse fra Eliteserien: